Spanyol és latin-amerikai művek Kiss Flórával és Vecsei H. Miklóssal

2021. február 28.
A spanyol és a latin-amerikai irodalmi művek megismertetése a célja a Cervantes Intézet Színház à la carte elnevezésű, négy eseményből álló sorozatának. Kiss Flóra és Vecsei H. Miklós négy héten át Miguel de Cervantes, Julio Cortázar valamint Juan José Millas műveiből olvasnak fel részleteket. A felolvasásokat a Cervantes Intézet közösségimédia-felületein lehet követni.

Melyek azok a tanácsok, amelyeket Don Quijote Sancho Panzának adott akkor, amikor kinevezték a Barataria-sziget kormányzójává? Miguel de Cervantes nagyságát figyelhetjük meg Don Quijote barátjának szóló javaslataiban, amelyeket az elválásuk pillanatában fogalmaz meg.

vecseymiklos-spanyol-irodalom

Vecsei H. Miklós Don Quijote felolvasásával kezdődik a Cervantes Intézet hetente jelentkező, Színház à la carte elnevezésű sorozata. „Nagy örömmel olvastam a Cervantes Intézet pár hónappal ezelőtti felkérését, mert mindig izgalommal tölt el, amikor kultúrák találkozásában vállalhatok szerepet. Igaz, ez most jelenleg csak kezdeti ismerkedés egy felolvasás formájában, de remélem, hogy sikerül kialakítanunk egy hosszabb távú együttműködést is, mert úgy látom, hogy a Cervantes azon kevés intézetek egyike, amelyik tényleg missziós szinten foglalkozik az adott nyelv – jelen esetben spanyol – kultúrájának széleskörű megismertetésével. Az utóbbi években talán kevesebb időt szenteltek az emberek elmélyült olvasásra, pedig az a mágia, amit az irodalom hordozni tud, szerintem igencsak hiánycikk a mindennapok forgatagában. A spanyol ajkú szerzők ráadásul még a mágikus irodalmon belül is, mintha egy külön trónt foglalnának el Cervantestől Bolanón és Marquezen át Millasig. A mostani felolvasások alkalmával az a szerencse is ért minket, hogy az Intézet munkatársai segítettek nekünk a kortárs spanyol nyelvű irodalom megismerésében. A Don Quijote szövegrészleteket ajánlásként kaptuk Flórával, de egyből el is fogadtuk, mert éreztük, hogy milyen metszően élesek még ma is Cervantes gondolatai, Millast pedig korunk legkedvesebb szürreális szerzőjének gondolom, akinek legfőbb alakjával, Vicente Holgadóval komoly lelki közösségeket cipelek” – meséli a színművész, aki március 12-én pedig Juan José Millas novelláit olvassa fel.

kiss-flora-spanyol-irodalom

A másik két részben, Kiss Flóra előadásában az irodalomtörténet egyik legerőteljesebb védőbeszédét, Marcela monológját, valamint Julio Cortázar történeteit ismerhetjük meg. „A spanyol irodalom tavaly márciusban került közelebb hozzám, egyetlen kötet formájában, amikor egy időre vidékre költöztem a családomhoz, ahol számomra addig ismeretlen könyveket is találtam. Így akadt a kezembe Juan José Millas Szekrényjáró című novelláskötete Csuday Csaba fordításában. Egy kedves ismerősömmel ez idő alatt napi telefonos kapcsolatban voltunk, és az esti beszélgetéseink mellé mindig küldtünk egymásnak egy-egy hangfájlt, amiben egymásnak olvastunk fel. Én ebből a könyvből szinte majdnem az összes novellát felolvastam. Nagyon szórakoztató és misztikus volt Millas világa, ami ugyanolyan erővel nevettet, mint ahogy néha elszomorít. Az azóta megismert Julio Cortázar novellák is hasonlóan hatottak rám, ezeket már az intézet javaslatára olvashattam el.  Az abszurd olyan természetes tálalásával találkoztam, ami egészen különleges hatást gyakorol a fantáziára. Felnőtt mese-szerű az egész. Ezért is választottam tőle.  Ezen kívül a Don Quijotéból fogok még olvasni egy különleges monológot, ami azért rendkívüli, mert megmutatja, hogy Cervantes mennyire megelőzte a korát gondolkodásában, hiszen a szöveg szabadságot szavaz a nőknek” – emeli ki Kiss Flóra, előadóművész, énekesnő.

Az első Színház à la carte felolvasást február 26-án tartották, ezt követően hetente találod meg őket a Cervantes Intézet közösségi média felületein.

Olvass tovább!