Már az Újszövetséget is olvashatjuk a POKET sorozatában

2020. január 02.
Nagy meglepetéssel állt elő karácsony előtt a POKET Zsebkönyvek: a sorozat legújabb kötete egy szemelvénygyűjtemény az Újszövetségből Simon Tamás László atya új fordításában, Mácsai Pál színművész ajánlásával. A könyvet telt ház előtt az Átriumban mutatta be Mácsai Pál, Dejcsics Konrád atya és Vecsei H. Miklós.

Elsősorban a fiatalokat szólítja meg a POKET Zsebkönyvsorozat legújabb kötete, ami Az Identitás és útkeresés: Szemelvények az Újszövetségből címet viseli. Simon Tamás László bencés szerzetes fordítása lehetőséget ad arra, hogy az olvasók ne csak szent iratként vegyék kézbe az Újszövetséget, hanem megismerjék annak kivételes irodalmi jelentőségét is. A POKET sorozat célja, hogy a fiatalabb korosztályok figyelmét is ráirányítsa a Szentírás bölcsességeire, és közelebb segítse őket a hithez, valamint a társadalmunk és kapcsolataink megértéséhez.

„Simon Tamás László atya nagyon modern és élő nyelven fordította a szemelvényekben szereplő párbeszédeket, ezért a kötet szinte olvastatja magát. A szöveg élő módon folyik, mindenki megtalálja benne, amit keres. A mai fiatalok számára ez a kiadás lehetővé teszi, hogy a tudósok gyámkodása nélkül, abszolút mai módon olvassák Isten igéjét.” – mondta Dejcsics Konrád pannonhalmi bencés szerzetes, aki szerint fontos misszió, hogy az Újszövetség a POKET sorozat részeként is megjelent.

„Vannak a kultúrának olyan alappillérei, amelyek minden kor számára aktuálisak: az Újszövetség és a krisztusi tanítás is ilyen. Szerencsések vagyunk, hogy a világirodalom folyamatosan újra- és újrafordítható, mert egy, látszólag a jelennel kapcsolatot nem tartó szövegről is kiderülhet, hogy igenis nekünk szól, és pontosan a mi útkereséseinkre ad választ” – mondta a kötet nagykövete, Mácsai Pál.

„Amikor először a kezembe vettem az új fordítást, a hegyi beszéd olvasása közben értettem meg, hogy minden nehézségemre és kérdésemre találtam most szelíd, mégis erős választ.” – mutatta be a kötetet Vecsei H. Miklós.

Az ünnepi eseményre látogatók megismerkedhettek a POKET sorozat másik új tagjával, a „Mi van?” novellaösszeállítással is, amelynek szerzői és interjúalanyai szintén részt vettek a programon, többek között Lackfi János, Pion István, Puzsér Róbert és Ott Anna. Az irodalmi projektben különféle szerzők kérdeztek meg egy-egy művészt, influenszert, rappert, köznapi hőst, teológust vagy séfet arról, hogy „mi van?”, azaz mi történik velünk és a mai huszonévesekkel, majd megírták a történeteiket. A kötet célja, hogy hiteles, generációs korrajzot fessen, és olvasásra buzdítsa a kötelezőktől idegenkedő fiatalokat.

Fotó: Komróczki Diána