Tanmesék a ’90-es évekből – online premier a Jurányiban

2021. március 03.
Milyen volt Magyarország a kilencvenes években egy gyerek szemével? Boross Martin rendezésében 2021. március 4-én bemutatásra kerül a Stereo Akt és a Füge Produkció közös darabja, az Ex katedra.

Két színész, két táncos, egy grafikus és egy menedzser. Mind egy társulatban dolgoznak 2021 Magyarországán. A karantén alatt közösen felidézték, hogy honnan jöttek, milyen volt felnőni a ’90-es években, hogy kiderítsék, milyen örökséget hozott magával a rendszerváltáskor született nemzedék akkori életük legfontosabb helyszínéről, az általános iskolából.

ex-katedra-premier
Az előadás a szereplők személyes történeteire épül, amelyek egy különleges korszakot idéznek fel: az iskola első napjától a kamaszkor kezdetéig tartó időszakot. A szereplők ma ugyan egy színpadon állnak, sokféle háttérből érkeztek. Van köztük, aki vidéken, van, aki külvárosban, és van, aki Budán nőtt fel. Van, akinek a családját tönkretette a ránk köszöntő kapitalizmus, és van, akinek meghozta a szerencséjét. Van, aki alternatív iskolába járt, van, aki keményvonalas poroszos rendszerben tanult.
A történetek olyan, sokak által megtapasztalt jelenségeket mutatnak be, mint az iskolai bántalmazás és rasszizmus; tiltott szerelmek és legjobb barátságok; versengés és kudarcok; beilleszkedési nehézségek és a tanári önkény.

ex-katedra-premier

,,Az EX KATEDRA számomra olyan, mint egy nagyon bevállalós és szemtelenül őszinte tábortűzi beszélgetés színháziasított/filmesített változata – meséli Boross Martin rendező. – A színpadon előkerülő személyes történetek, féltve őrzött tárgyak és titkok magukban hordozzák egy nemzedék élményanyagát az iskola intézményéről és általában a gyerekkorról. Egy igazi »coming-of-age« darab, egyfajta szembesítő-feloldozó esemény, ahol megelevenednek azok a traumák, bűnök, küzdelmek, amiket a legtöbben életük végéig feldolgozatlanul hurcolnak magukkal. Már a kezdetektől gondolkoztunk a streamváltozaton is, mert a tárgyanimáció és a videotechnika, amivel az előadásban dolgozunk, messze nem a színházi közvetítés, sokkal inkább a közvetlenség, közelség és élményszerűség minőségét adja.”

ex-katedra-premier

A SzínházTV professzionális stábja a produkciókat hat kamerával, ULTRA HD (4K) minőségben közvetíti. A különleges színházi élményt a technikai színvonal mellett a kulisszák mögötti interjúk és más érdekes, izgalmas tartalmak biztosítják. A közvetítések háziasszonya Kovács Patrícia.

Az előadás megtekinthető március 4. 19.00 órától március 5. 19.00 óráig. Az előadás angol felirattal látható a SzínházTv-n.

Bővebb infó ITT!

Fotó: Bartha Máté

Olvass tovább!