Így támogassuk otthonról a magyar kulturális szférát!

2021. január 24.
A magyar kultúra napja idén máshogy telt, mint a korábbi években. A járvány kezdetén még kérdéses volt, hogyan tud majd visszatérni a kulturális élet, de mostanra kiderült, hogy a különböző művészeti ágak is nagyszerűen adaptálódtak ehhez az új helyzethez. A kulturális élet beköltözött az otthonunkba, és bár távolról, de maszk nélkül támogathatjuk és élvezhetjük.

Lakásszínház másképpen

A fizikailag is látható közönséget és az élő programokkal járó hangulatot, energiát semmi sem pótolhatja, de a szükség törvényt bont. A SzínházTV 4K HD minőségben nyújt lehetőséget az élő és felvételről streamelt előadások online megtekintésére bárhol a világon, Magyarország legnevesebb színházainak legjobb előadásaiból válogatva. A közvetítések háziasszonya Kovács Patrícia színésznő, aki az élő adások alkalmával a helyszínről jelentkezik be, bevezeti a nézőket a kulisszák mögé, és bemutatja az előadás munkálataiban részt vevő embereket a színészektől kezdve a rendezőkig.

Az eSzínház honlapján élőben és felvételről sugárzott koncerteket és színházi előadásokat tekinthetünk meg. Ez a kezdeményezés nemcsak azért nagyszerű, mert a saját kanapénkról élvezhetjük a magyar kultúrát, hanem azért is, mert a szolgáltatást működtető alapítvány a közvetítésekből származó bevételt az alkotók jogdíjaira és színházi projektekre fordítja. Az oldal a magyar kultúra napjára is felkészült: 19 órától Lackfi János és a Fugato Orchestra együttes verses koncertjét hallgathattuk meg.

A SzínpadON a Madách Színház online színháza, ami határon kívül és belül is elérhetővé teszi számunkra az intézmény előadásait. Végre van lehetőségünk azokat a színdarabokat is megtekinteni, amire eddig teltház, távolság vagy időhiány miatt nem volt alkalmunk ellátogatni.

Változatos műfajok a kanapéról nézve

A zene is beköltözött az online térbe. A Müpa is megnyitotta virtuális kapuit, hiszen Müpa Home néven most otthonunk melegéből is könnyen elérhetjük. A Müpa a magyar kultúra napját a Pannon Filharmonikusokkal ünnepelte – az előadást élőben közvetítik egyenesen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből.

A Magyar Állami Operaház is megtalálta a módját a szokatlan körülmények leküzdésére a Facebook-oldalukon közvetített OperaLive adásokkal. Minden hétfőn a művészek, a zenekari szólisták Eiffel Műhelyházból közvetített kamarakoncertjeit tekinthetjük meg. Szerdánként az OperaSzerda keretében az elmaradt produkciók keresztmetszetét, legfontosabb részleteit adják elő nekünk a főszereplők. Megelőzve a cselekmény fonalának elvesztését, Mona Dániel zenetörténész segít összekötni a cselekmény szálait szöveges részletekkel. A pénteki és vasárnapi estéken az Operaház tehetséges szólistáinak, Kossuth-díjas és Kamaraénekes művészek önálló estjeit és áriaműsorait nézhetjük és hallgathatjuk meg. A társulat természetesen nem csak koncertekkel és az előadások részleteivel szórakoztat minket: ettől a hónaptól kezdve jegyváltásunkért cserébe teljes előadásokat, köztük premiereket is láthatunk a számítógép előtt ülve.

A Nemzeti Táncszínház csak magyarországi IPcímről érhető el, előadásait azonban ingyenesen teszi elérhetővé számunkra. A felnőtteknek szóló közvetítések minden héten kedd és csütörtök esténként, a gyermekeknek szóló műsorokat pedig szombat délelőttönként tekinthetjük meg.

Netflix helyett magyar online filmtár

A Filmio a Nemzeti Filmintézet szolgáltatása, ami nemcsak egyszerű streamingszolgáltatóként, hanem filmmúzeumként is funkcionál. Használatához havi előfizetés szükséges, cserébe viszont kedvünkre válogathatunk a huszadik és huszonegyedik század klasszikus magyar filmalkotásai közül. A repertoár széles: csak hangulatunktól függ, hogy dokumentum-, mozi-, rövid- vagy egészestés, esetleg animációs filmeket nézünk-e.

A Távmozi hazahozza nekünk az igazi moziélményt. Bár a filmszínházak bezártak, ha filmnézős kedvünkben vagyunk, akkor ezen az oldalon keresztül pénzünkkel olyan mozikat támogathatunk, mint a Puskin Mozi, a Tabán Art Mozi, a Toldi és a Kino Cafe.

Virtuális múzeumi körutazás

Szerencsére azzal sem kell sokáig várnunk, ha műtárgyakat szeretnénk csodálni, mert a képernyőn keresztül ezt is megtehetjük. A Szépművészeti Múzeum online virtuális tárlatvezetésekkel, kiállításokkal és iskolai csoportoknak szóló foglalkozásokkal is segítséget nyújt számunkra a művelődésben.

A Ludwig Múzeum a #Múzeum Otthonról kezdeményezés keretében gyűjtötte össze azokat az online is élvezhető tartalmakat, amelyek megtekintésével igazán azt érezhetjük, hogy tényleg múzeumban vagyunk. Honlapjukon a kiállításokhoz tartozó kisfilmeket, beszélgetéseket, koncerteket, interjúkat és persze a kiállításokat is megnézhetjük.

Társaikhoz hasonlóan a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum is biztosít kulturális programlehetőségeket az érdeklődők számára: online is megtekinthető gyűjteményeiket a honlapjukon keresztül érhetjük el. A Magyar Nemzeti Múzeum oldala viszont nem csupán online tárlatvezetéssel és diákoknak szóló foglalkozásokkal, virtuális kiállításokkal és játékos programokkal látja el látogatóit: a múzeum csapata a kultúra napjára külön programsorozattal készül exkluzív online tárlatvezetéssel és könyvajánlóval.

A magyar kultúra napja

A debreceni Csokonai Színház egy előre felvett adással készült péntek estére. Újhelyi Kinga és zenésztársai a magyar költészet legnagyobb képviselőinek sorait zenésítette meg a felújítás alatt álló épületben. A Janus Pannonius, Vörösmarty Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső, Pilinszky János és Kányádi Sándor műveit dalba foglaló, Gyöngykoszorú című előadást este hét órakor tette közzé a színház a Facebook-oldalán.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelézéséből tartott felolvasószínházi estet. Csákányi Eszter és Trill Zsolt előadását a magyar kultúra napján, délután 17:30-kor az OIK közösségi oldalán és YouTube-csatornáján tekinthettük meg.

Az Anima Musicae Kamarazenekar is megörvendeztetett minket ingyenes koncertjével Facebook-oldalán. Az eseményen Járdányi Pálra emlékezett az együttes. A zeneszerző első jelentős darabját, a Simfoniettát, Szervánszky Endre Szerenádját és Tóth Armand Rippl-Rónai-képekre reflektáló művét, végül Veress Sándor Erdélyi tánc című művét hallgathattuk meg.

Olvass tovább!


Kapcsolódó