Heti kultkedvenc: Noga Erez, a törékeny-erős énekesnő, akire Gal Gadot is pörög

2021. április 16.
Sorozatunkban minden pénteken eláruljuk nektek, mi mit olvastunk, néztünk vagy éppen milyen régi/új kulturális felfedezést tettünk. Ezen a héten Sütő Emese Franciska árulja el, kinek a számaiba szeretett bele a legutóbbi karantén idején.

Az énekesnő most jött ki legutóbbi, Kids nevet viselő energikus albumával, és bár a koronavírus óta egészen sok időt töltök Izraelben, szégyen ide, gyalázat oda, de eddig nem ismertem.

A dalszerző, énekes az új zenéje kapcsán most hétfőn debütált az amerikai közönség előtt a bandájával, mégpedig Jimmy Kimmel show-jában, ennek kapcsán pedig végre az én szemeim előtt is… A jó nagy adagnyi Gorillaz vibe-ot hozó Views számukkal álltak ki, ami messze több mint egy, a „kilátást” méltató limonádé, sokkal inkább a digitális korszak kritikáját és a közösségi médiában elszaporodott álvéleményeket állítja pellengérre, kifejezetten dekadens és izgalmas módon.

Ugyanitt zárójelben és bulvár jeligére jegyezném meg, hogy az énekesnőért állítólag Gal Gadot is odavan, legalábbis erre utal az, hogy az Instagramon nemrég posztolt egy videót, amin lányával Noga új albumáról az End of the Road című számra pörögnek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gal Gadot (@gal_gadot) által megosztott bejegyzés

Egyébként az énekesnőnek ez a második albuma, és azt mondja, hogy merőben más volt összehozni, mint az elsőt. „Úgy érzem, hogy amikor az ember kiadja az első albumát, lényegében kiad mindent, amin egész életében dolgozott addig a pontig. Viszont amikor a második album következett, mi már azzal az érzéssel álltunk neki írni, hogy az emberek várják. Vagyis, hogy lesz, aki meghallgatja. Ezekre a dolgokra nem gondolsz mielőtt »valaki« leszel ebben a szakmában. Teljesen megváltoztatja a nézőpontodat…”

A zenéjéről

Noga számaiban alapvetően popszív dobog, de az egzotikus receptnek része egy nagy merőkanálnyi hiphop (mi másért jönne be ennyire nekem?). A tel-avivi énekes, rapper, zenész, producer igazi zseninek ígérkezik, markáns stílussal, sokoldalú tehetséggel, egyszóval olyan komplex kombót hoz, amilyet a belga Stromae óta nem pipáltam (a Tous Les Mêmes klipben a zseni koreográfia egyébként lepacsizhat Noga táncos elemeivel..).

Bónuszként egy kis visszatekintő ízelítő Stomae-tól is:

Az izraeli énekesnőnek természetesen a hangja is megér egy misét, egészen képlékeny kiegészítője, amit nem átall a legszélesebb skálán – suttogástól a félorkánig – bevetni.

A szöveg, az üzenet ugyanekkora hangsúlyt kap a dalokban nagy örömömre, vagyis, ha szereted a tartalmas zenét, akkor a kreatív és magánéleti társával, Ori Roussóval alkotó, törékeny-erős Noga zenei alkotásaiba mindenképp érdemes belelesned. Zeneiguru-fronton is nagyon sokat várnak tőle a következő egy-két évben, szóval jó eséllyel találkozni fogunk még a nevével.

Láttad már?