Szív dalocskát írt Hajós András és Gyurci, a Down-szindrómás kamasz

2021. május 01.
A zene minden falat ledönt, ez derült ki Hajós András és Gyurci, a Down-szindrómás kamasz közös munkája során is. A zenész és a zenerajongó fiú együtt alkottak, és a muzsikálásból egy videó is született a Rejtett Kincsek Down Egyesület felkérésére. A végeredmény garantáltan mindenkiből mosolyt csal ki.

A Dalfutár atyja ezúttal nem másokat biztatott közös alkotásra, hanem maga ragadott gitárt, és egy számára ismeretlen fiúval, Gyurcival, azaz a 18 éves Sinka György Gáborral alkotott. A tinédzser imádja a zenét, kedvence a beatbox világsztár NaPom. A magyar produkciók közül rajong Majkáért, Kowalskyért és a Mystrey Gangért, és csápolt is mindegyikük koncertjén. Jelenleg furulya szakkörre jár, szóval Gyurci élete tényleg tele van zenével, de stúdióban még sosem járt. A helyzet Hajós András számára is új volt.

„Nagyon sok gyerekkel dolgoztam már együtt zenében – mondta Hajós András.  – Eleve nem könnyű feladat idegenekkel együtt zenélni, ráadásul az ijedtség és a korkülönbség miatt keletkezik egy fal. Gyurciban annyi szeretet és zene van, hogy ezt a falat sikerült gyorsan lebontanunk.”

András szerint a végeredmény cuki lett.

„Nem egy profin végrehajtott slágerírás történt, hanem egy improvizációra épülő gyermeki örömzenélés zajlott a stúdióban, amit én nagyon szeretek. Így született meg ez a szív dalocska.”

Az egyperces zenélés a Rejtett Kincsek Down Egyesület felkérésére jött létre a szervezet egyszázalékos kampányához. Az egyesület több mint húsz éve támogatja a Down-szindrómával és más fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat abban, hogy ők is aktív, boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként. Gyurci arra a kérdésre, hogy „mi szeretnél lenni, ha nagy leszel”, azt a választ adta, hogy rendőr vagy autószerelő. A fiú édesanyja bízik benne, hogy mire kérdés lesz a munkahelykeresés 21-23 éves kora körül, akkor egy befogadó társadalomban Gyurci mentorok segítségével dolgozhat.

Fotó: Knap Zoltán

Olvass tovább!