5 pillanat az olimpiai közvetítésekből, amikre örökre emlékezni fogunk

2021. július 31.
Az ötkarikás játékok történelmében jó pár olyan emlékezetes pillanatban volt részünk, hogy azokat évtizedekkel később is öröm visszanézni. Sőt! Hiába ismerjük a végkifejletet, ugyanúgy végig is izguljuk a videókat.

Az akár több évtizeddel ezelőtti felvételeket, amelyek az olimpián átélt izgalmakat és elképesztő sportteljesítményeket idézik fel, nemcsak azért nagyszerű visszanézni, mert büszkeséggel tölt el minket aranyérmeseink látványa, hanem mert újra hallhatjuk munka közben az olyan legendás sportriportereket, mint Vitray Tamás vagy Knézy Jenő.

„Gyere, Egérke, gyere, kicsi lány!”

Egerszegi Krisztina, Egérke Szöulban 1988-ban 200 méter háton az egész világot meglepve úszott az első helyig. A közvetítést Vitray Tamás is végigdrukkolta, ami csak fokozta az élményt. Az akkor mindössze 14 éves úszó sikersorozata a következő két olimpián is folytatódott, 1992-ben és 1996-ban is elképesztő teljesítményt nyújtott, így összesen 5 olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet.

„Fogod-e bírni, Attila?”

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a szegedi születésű úszó, Czene Attila az 1996-os atlantai olimpián érte el sportkarrierjének csúcsát, amikor 200 vegyesen – még saját magát is meglepve – olimpiai aranyat szerzett. Az olimpia előtt és azután sem nem nyert Európa- vagy világbajnokságot, az atlantai megmérettetésen azonban kihozta magából a maximumot. Amikor beért a célba, azt hitte, azért áll az eredményjelzőn szereplő ranglista első helyén, mert az 1-es pályán úszott, ám mikor tudatosult benne, hogy ő lett a mezőny legjobbja, hitetlenkedve hagyta el a száját: „Ez nem igaz!”

„Sosem hittem volna, hogy 13 fürdőgatyás férfitól elsírom magam!”

A 2004-es athéni olimpián a magyar vízilabda-válogatott megvédte az olimpiai bajnoki címét, méghozzá nem is akárhogyan: a szerbekkel vívott szoros küzdelemnek csak a végén tettek szert előnyre, ezt az erős véghajrát a magyar vízilabdázás legemlékezetesebb negyedeként tartják számon. A videó – amiben a kommentátor, Hajdú B. István is elsírja magát – nemcsak a hatalmas siker miatt megható, hanem azért is, mert Benedek Tibort ereje teljében láthatjuk a medencében. Az akkori szövetségi kapitány, Kemény Dénes a győzelem hevében a medencébe ugrott, és ott vette kezdetét a csapat jól megérdemelt ünneplése.

„Kati óriási, Natasa meg elképesztő!”

Kovács Katalin és Janics Natasa 2008-ban a Pekingben védte meg olimpiai bajnoki címét 500 méteren. Nem volt könnyű dolguk, ugyanis feszültségekkel teli hónapok voltak mögöttük, és a pár nappal korábbi olimpiai szereplésük sem sikerült olyan diadalmasan, mint szerették volna: Kovács Kati nagyon csalódott volt, ugyanis sem egyéniben, sem négyesben nem tudott aranyat szerezni. A páros versenyszám volt az utolsó lehetőség, hogy álmát valóra váltsa, indulás előtt azt mondta Natasának: Kell ez az arany, szerezzük meg!” 

„Emberek! Olimpiai bajnok Berki Krisztián!”

Berki Krisztián olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok tornász rendkívül izgalmas körülmények között tett szert olimpiai aranyára a 2012-es londoni olimpián, ahol lólengésben bizonyult a legjobbnak. A selejtezőben kifelejtett egy elemet a gyakorlatából, így csak az 5. helyen jutott a döntőbe, ott viszont elképesztően jól teljesített. Riválisa, Louis Smith ugyanannyi pontot kapott a gyakorlatára, mint Berki, a pontozóbírók végül – idegtépő várakozás után – a magyar tornászt hozták ki győztesként. 

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?