Újra teljes héten át szól a klasszikus zene Kaposváron

2021. augusztus 07.
Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével augusztus 13 és 19 között, újra egyhetes formában jelentkezik az ország és a régió legjelentősebb komolyzenei fesztiválja. Az idei évben is számíthatnak a nézők a már ismert és visszatérő művészekre, viszont először áll a Kaposfest színpadára Avi Avital, a világ legismertebb mandolinművésze és először játszik Magyarországon Ksenija Sidorova világhírű harmonikaművész.

Több koncerten fellép Matvey Demin fuvolaművész, a Csajkovszkij Verseny fúvós kategóriájának győztese és Eldbjorg Hemsing norvég származású hegedűművész. A magyar zenei élet kiválóságai Bogányi Gergely, Pusker Júlia, Szűcs Máté, Berecz Mihály, Zempléni Szabolcs, Fenyő László, Langer Ágnes, Ránki Fülöp mellett a fesztivál vendége lesz a világhírű Signum Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Kállai Vonósnégyes, az In Medias Brass Quintet és a Győri Filharmonikusok is. A fesztiválon fellépő művészek a rendezvény ideje alatt mesterkurzusokat tartanak fiatal és pályakezdő muzsikusoknak. 

„Hiszünk abban, hogy a   minőségi zenei élmények feledtetni tudják az elmúlt időszak nehézségeit. Az idei évben kiemelt célunk és kötelességünk segíteni azokat a magyar művészeket és a művészeti élet háttérmunkásait, akik az elmúlt másfél évben elestek a munkáiktól. Közönségünknek felejthetetlen élményeket, feltöltődést, a fiataloknak inspirációt és tanulási lehetőséget kínálunk” -hangsúlyozta Hornyák Balázs fesztiváligazgató.

A kamarazenei hangversenyeken fellép Somodari Péter, a Bécsi Filharmonikusok csellistája és Amihai Gros a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsása. A minőségi jazz zene kedvelői többek között, Kollmann Gábor kvintettjét hallhatják Malek Andrea és Gájer Bálint közreműködésével. A klasszikus zenei programokat   műismertető előadások, mesterkurzusok, gyerekprogramok, valamint   kerekasztal-beszélgetések egészítik ki. 

„A Kaposfest évek óta az egyik leginkább várt klasszikus zenei fesztivál Magyarországon, hazai és nemzetközi láthatósága folyamatosan növekszik.  Amellett, hogy a művészeti vezetők neve garancia a magas minőségre, a dinamikusan fejlődő város évről-évre egyre gazdagabb kulturális programokkal várja a Kaposvárra látogatókat.” -tette hozzá Hornyák Balázs.

2021-ben ünnepli Kaposvár Rippl-Rónai József festőművész születésének 160. évfordulóját. Az évfordulóról a „Rippl-Rónai és a fiatalok” című kiállítással emlékezik meg a város, amely a Vaszary Képtárban látható augusztus 13-tól; a rendezvény megnyitója a fesztivál egyik fontos kísérőprogramja lesz. 

A fesztivál programja június 23-tól olvasható az esemény weboldán.

Fotó: Dario Acosta

Olvass tovább!