Pokorny Lia és Schmied Zoltán megmutatja, hogy kell szépen válni

2021. szeptember 22.
Pokorny Lia és Schmied Zoltán improvizációi segítségével készült el Gönczi Dorka és Varga Zsolt válási mediátorok évtizedes tapasztalatai alapján a Válótársas című színházi előadás, amelyből most film is készült.

Rengeteget hallani arról, hogy egy párkapcsolat veszélyes üzem. Amíg azonban a darukezelő, a villanyszerelő vagy éppen a tűzszerész alapos tanfolyam során tanulja meg, hogyan mentse meg magát és másokat, addig a párkapcsolati életben nincs felkészítő gyakorlatsorozat, és nem fogja mentor az ember kezét az első „bevetéseken”. Gönczi Dorka és Varga Zsolt válási mediátorok több mint tíz éve segítenek pároknak, így munkájuk során számtalan esettel találkoztak. Ezek alapján született meg a Válótársas című interaktív-improvizatív színházi előadás, melyben közérthető módon, sok-sok humorral mutatják be a párkapcsolat és a válás buktatóit népszerű színészek közreműködésével.

Gönczi Dorka és Varga Zsolt válási mediátorok

A Válótársas színházi előadások alapján most elkészült a Válótársas film is, amelyben Pokorny Lia és Schmied Zoltán segítségével pillanthatunk be egy válási mediációba. A film bemutatja, milyen félreértések, konfliktusok, kimondott és ki nem mondott ellentétek hasogatják apró darabokra a harmóniát két ember párkapcsolatának kulisszái mögött. A bemutatott helyzetek valósak, hiszen Gönczi Dorka és Varga Zsolt klienseivel estek meg. A két színművész a komoly témát is képes humorral átszőve, oldott módon, tragikus és komikus elemekkel kiegészítve eljátszani, pontosan azért, hogy a nézők számára újra egyértelmű legyen, hogy két pont között a legrövidebb út – bármilyen rögös néha – továbbra is a mosoly és a közös nevetés.

valotarsas_pokorny-lia-schmied-zoltan-2-_-foto-barcsik-geza

A modellezett szituációkon keresztül a 40 perces film bemutatja, hogyan működik a gyakorlatban a mediáció, vagyis az irányított, békés vitarendezés. Megtudhatjuk, hogy a kényes helyzetekben mikor merre érdemes továbbindulni, hogyan érdemes kezelni és megoldani a problémákat. A jeleneteket a mediátor szakemberek közérthető szakmai narrációval látták el és a művészekkel közös, összefoglaló beszélgetéssel zárják. Az egész egyfajta párkapcsolati konfliktusívet reprezentál, amelynek a néhol humorral átszőtt pillanatai során a néző is képes a színészek által életre keltett karakterekkel azonosulni és átgondolni a saját életében fellépő konfliktusait, amelyek kezeléséhez gyakorlati kommunikációs eszközökkel is gazdagabbá válik.

A filmet a produkció Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen bármikor megnézheted!  

Fotó: Barcsik Géza

Olvass tovább!