Orvos és páciens kiállítása térképezi fel a betegség nyelvét

2021. november 14.
Az Igor Metropol galériában nyílik meg a Tóth Kinga Holdvilágképűek című kötetéből továbbgondolt kiállítás, mely a betegséggel, a betegségtudattal és a betegség nyelvével foglalkozik.

Tóth Kinga, akivel két éve interjút is készítettünk és Kaspar Mattmann a 2019-es év végén és 2020-ban, az első karantén ideje alatt kezdték el közös munkájukat Svájcban. Első kiállításukat ÍRMAG néven a 1111 galériában mutatták be 2020 szeptemberében, melyet a 2021-es tallini kibővített installáció követett.

toth-kinga-holdvilagképuek-kiallitas-igor-metropol

A Holdvilágképűek alapját Tóth Kinga azonos című, a Magvető Kiadó gondozásában megjelent kötete képezi, amely a ritka és veleszületett „betegségekkel”, a rejtőzködéssel, a „betegség” nyelvével foglalkozik. A kötet 2021-2022-ben jelenik meg német nyelven a Matthes&Seitz kiadónál. A munkafolyamat különlegessége, hogy Kaspar Mattmann fotós polgári foglalkozása orvos, Tóth Kinga pedig (volt) páciens. A kettőjük közti barátság, bizalom, az alkotás, de a képeken is feltűnő orvos-beteg viszony, feszültség, a közös és egyéni tapasztalatok a testről elevenednek meg a térben. A kiállítás ezt a nagyon érzékeny, három karantén alatt-közben végzett folyamatot is igyekszik megjeleníteni, megnyitva az érzékenység terét a látogatóknak.

toth-kinga-holdvilagképuek-kiallitas-igor-metropol

A fotók Tóth Kinga és Kaspar Mattmann közös budapesti alkotói programja alatt az Igor Metropol galériában, valamint Tóth Kinga 2020-as Landis&Gyr és 2021-es Villa Waldberta-Lyrikkabinett Münch rezidenciaprogramja alatt készültek.

Koncepció: Tóth Kinga-Kaspar Mattmann Fotó: Kaspar Mattmann

Olvass tovább!