Pest és Puszta – hiperrealista festmények egy szlovák kastélyban

2021. szeptember 11.
Pest és Puszta címmel nyílik izgalmas kiállítás a 20 éve Magyarországon élő Mike Wallace festményeiből. Igaz, egészen a dél-szlovákiai Béla grófi kastélyig kellene utaznunk, hogy megnézzük. Hogyan helyezi új megvilágításba képein a pesti belvárosi életről és a végtelen alföldi síkságról bennünk élő sztereotipiákat?

A brit/magyar Mike Wallace igazi világpolgár. Kenyában született, Zambiában nevelkedett, az Egyesült Királyságban tanult. Színésznek készült, de közben beleszeretett a fitnesz világába, így elkezdett ebben a szolgáltatási ágban dolgozni. Így került kapcsolatba a szállodaiparral. Először a Hilton Hotels leányvállalatának, a LivingWell Health Clubs-nak lett a regionális menedzsere, majd felkérést kapott egy magyarországi szállodavállalattól, hogy segítsen fitneszklubjai kialakításában. Itt 17 évig dolgozott, mint nemzetközi gyógyászati csoportvezető. Két könyvet is írt a gyógyfürdőkől és a wellnessről, jelenleg egyetemi tanár. Szabadidejében pedig fest, méghozzá egyre sikeresebben.

A Mike Wallace az elmúlt 20 évben Magyarországon élt, így átfogó képet kapott a magyar nagyvárosi életről és természeti adottságainkról. Ezeket az élményeket jeleníti meg hiperrealista stílusú festményein. A már-már tűéles vonalvezetésű képei Kárpát-medence panorámás tájai mellett Budapest VIII. kerületének mindennapjait mutatják be.

Stílusa saját megfogalmazása szerint is hiperrealista. Fényképminőségű festményekkel örökíti meg a magyar tájat vagy Pest utcáinak hangulatát. Ezt fűszerezi sajátos látásmóddal, néhol humorral. Képein megelevenedik Budapest VIII. kerületének izgalmas, színes világa, amelynek fókuszpontjában az emberek és épületek állnak. Átírja a kerületről kialakult képet, tanúi lehetünk a régi életforma eltűnésének és valami új születésének. Ez az izgalmas kontraszt köszön vissza a hortobágyi pusztáról készült alkotásain is. Nem a hagyományörző, petőfies rónaság ismerhető fel a képein, inkább afféle álomszerű tájábrázolás jellemzi őt, ami mögött jól érezhető az alkotó elfogódottsága a magyar puszta iránt.

Képeinek sajátossága a tiszta vonalvezetés, a szokatlan fény- és színhasználat, amiben Dél-Közép-Afrikának, azaz szülőhazájának éles fényei és élénk színei tükröződnek vissza. Ezek együttes hatása eredményezi, hogy képein minden részlet éles, ezáltal a fotók minőségének illúzióját képes kelteni.

A kiállítás helyszíne és környéke is megér egy kirándulást, mivel a határtól pár kilométerre található bélai épületegyüttes az egyik legelegánsabb kastély, szálloda és rendezvényhelyszín Szlovákiában. Ha ma nem is tudunk útnak indulni, a kiállítást december 31-ig nézhetjük meg.

Olvass tovább!