József és testvérei bemutató a Zeneakadémián

2021. december 04.
2021. december 9-én egy bibliai történet ősbemutatójának lehetünk részesei a Zeneakadémián (angol nyelven, magyar feliratozással), ahol Balogh Eszter alakítja Józsefet egyedi hangú mezzoszopránként.

Érdekesség, hogy Händel 1743 nyarán fejezte be József és testvérei című oratóriumát. József történetét nem annak kezdetétől jeleníti meg, feltételezve, hogy a közönség jól ismeri azt. Ezért költői formát alkalmaz, és szabadon válogat az eseményekből. Józsefre féltékenyek lesznek testvérei, mivel apjuk, Jákob őt szereti a legjobban, ezért rabszolgának adják. Egyiptomba kerül, ahol a Fáraó testőrsége kapitányának (Potiphera, más néven Putifár) lesz a szolgája. Putifár felesége vonzódik hozzá, de József visszautasítja. Emiatt a feleség megvádolja, és börtönbe vetteti. Az oratórium cselekménye a börtönben veszi kezdetét, ahol József épp a sorsát panaszolja az Úrnak. A Fáraót álmok kínozzák, egyedül József tud neki segíteni. József Jehova segítségével megfejti az álmokat: a prófécia szerint hét év bőséget hét év éhínség követ. A szűk esztendők beköszöntével Egyiptomba érkeznek testvérei, de nem ismerik meg Józsefet. Drámai események sora következik, mialatt József különféle módokon igyekszik bűntudatra ébreszteni testvéreit, ám végül felfedi kilétét, és ezután mindannyian az Úr és Egyiptom országának dicséretét ünneplik.

jozsef-es-testverei-zenekademia-balogh-eszter

Egy különleges hang József szerepében: Balogh Eszter

Balogh Eszter mezzoszoprán 2019-ben jelentős győzelmet ért el a London Händel Society énekversenyén, amelynek döntőjére a St George’s Hanover Square templomban került sor. Balogh Esztert a Laurence Cummings által vezetett London Händel Orchestra kísérte. Az erdélyi születésű mezzoszoprán rendszeres résztvevője a magyar koncertéletnek. Repertoárját leginkább a barokk és klasszikus oratóriumok alkotják.

Ahogy a művésznő korábban említette, nagyon szereti a zeneszerző műveit, különösen az operáit, azok érzelmi mélységeit, színeit. Balogh Eszter zenei világa tökéletes összhangban van Händel műveivel, ezért is örömteli, hogy őt hallhatjuk József szerepében.

A Savaria Barokk Zenekar alapítója és vezetője Németh Pál fuvolaművész-karmester. A zenekar célkitűzése az, hogy korhű hangszereken ismertesse meg a 17–18. század zenei világát. Vonós hangszerei a 18. századból valók, a fúvósok pedig a régi hangszerek korrekt másolatai.

Olvass tovább!