Heti kultkedvenc: A Tinder-csaló, a tündérmesére vágyó nők rémálma

2022. február 10.
Ezen a héten újságíró kollégánk, Sütő Emese Franciska meséli el, melyik film elé nem csak érdemes, de szinte kötelező minden aktívan Tinderező, emellett a naiv kategóriába eső nőnek beülnie.

A Netflix pont számomra kellemes adagban csöpögteti a bűnügyi dokumentumfilmeket, mire kiheverek egy darabolós bronxi gyilkost, jön egy fehér galléros bűnöző legendás munkásságát feldolgozó etap. A Tinder-csaló (The Tinder Swindler) épp ez utóbbi kategóriát erősíti.

Gyanútlanul, laptopon kezdtem el nézni, miközben a gyerek srégen szemben és párhuzamosan a Buborék együttes Csigabiga boogie-jára szedte alá repeaten, de hamar rájöttem, rossz ötlet. Egyrészt sokkal izgalmasabb a téma, minthogy a másodpercenkénti mammmmázás kirántson belőle, másrészt lesz ez olyan jó audiovizuális termék, hogy írni is akarjak róla.

Igazam volt. Az esti altatás után futottam neki újra, és egy ültő helyemben, minimális levegővétellel néztem végig a korábbi újságcikkekből már ismert, izraeli swindler srác és 3 felültetett nő történetét (ennél állítólag jóval nagyobb a károsultak száma). A magát egy ismert, milliárdos gyémántklán örökösének kiadó szélhámos és áldozatainak viszonyát pedáns időrendben, brutál pörgősen szedték össze – kockáról kockára, WhatsApp-üzenetről üzenetre.

Cecilie Fjellhoy, Pernilla Sjoholm és a végén a tökös, de szintén felültetett Ayleen Charlotte közösen dobták össze, amijük volt. Na, nem anyagilag, mert ezen a fronton szinte teljesen és hosszú évekre lenullázta őket a Tinderen megismert, Simon Leviev néven futó, született Shimon Yehuda Hayut, aki állítólag összesen mintegy 10 millió dollárt húzott ki nők, de néha férfiak zsebeiből is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cecilie Fjellhøy (@cecilie_) által megosztott bejegyzés

Spoilerezni semmiképp sem szeretnék, de annyit simán elárulhatok, hogy a módszere mindig ugyanaz volt, méregdrága vacsorák, pénzszórás, milliárdoshoz méltó körítés (jachtos fotók, privát jet, luxusautók és kizárólag luxusruházat), amihez zseniális bókok, közös tervek, célok kijelölése járt. Vagyis áldozatait abba a hitbe ringatta, hogy nemcsak kőgazdag, de heteken belül atomstabil kapcsolatra, összeköltözésre, családra vágyik az adott Tinder-match-csel. Amikor pedig megvolt a bizalom, jött a második felvonás, a szorult helyzet, életveszély és segélykérés: a szerelmes nők, de még a jó barátok is dollár tízezreket kapartak össze, akár hitelre, utaltak el mindenki Simonjának, csak hogy kihúzzák őt a „bajból”. A film igazából egy kicsit amolyan girl squados 21. századi bosszú egy bolygószinten munkálkodó swindlerrel szemben, akit a hatóságok a mai napig nem vontak felelősségre a nemzetközi szinten elkövetett csalásokért, igaz, többek közt hamis útlevélhasználatáért Izraelben igen. 1,5 év letöltendő helyett azonban a koronavírusnak „hála” csak öt hónapot ült le.

Némi extra érdekesség

– Eddig a film nagyon nagyot megy, igaz a szereplőnők kapnak hideget, meleget az online térben. A trollok által előszeretettel „aranyásózott” Cecilie Fjellhoy (aki még mindig nyögi a szerelem kedvéért felvett hiteleket) Instagram-követőtábora például 2 ezerről két nap alatt 30 ezerre nőtt, most meg valahol 80 ezer körül jár.

– Izraelben 1 hete már csak ez a téma, a híradóból, a Facebookról is ez folyik. A női csoportokban kis senkiháziként emlegetik, és nem kevés kommentelő cibálná meg kisebb-nagyobb mértékben a mai napig fényűzésben (de miből?) élő, szerintük két lábon járó szégyenfolt fülét, aki egyébként mindent tagad. Nem mellesleg pedig nem, hogy nem ítélték el, de vádat sem emeltek ellene.

– Az egyébként vicces módon épp a Tinderen megismert, ultrabecsületes izraeli párom (aki egy fillért sem kért vagy fogadott volna el tőlem hónapokig) és barátai többnapos eszmecsere után arra jutottak, hogy szerintük az ilyen „legalja” izraeli a katonaságban edzett helyi nőkkel meg sem merné mindezt próbálni, a dokumentumfilmben bemutatott kamucunamiig pedig el sem jutna egy kapcsolatban. És tényleg, itt a legtöbb nő 1-2 béna kifogás vagy ijesztő hangvételű hangüzenet után már nem bocsát meg. Az önjelölt házi elemzőim szerint éppen ezért a hasonló, anyagi vagy érzelmi téren élősködő izraeli swindlerek (a baráti körömben például többen is kifogtak izraeli pasikat, akik az alakuló komolyabb kapcsolatban a gyakori eltűnéseiket a „titkos munkájukra”, sőt, moszados tevékenységükre fogták, nem pedig a valójában Izraelben élő családjukra. A vicces, hogy ilyen közegben dolgozók nem is említhetik, hogy titkos a munkájuk, szimplán nem beszélnek róla.) jórészt inkább külföldön, a jóval szervilisebb, kedvesebb, alázatosabb, hiszékenyebb nőkkel próbálkoznak, akik minden áron hinni akarnak egy-egy tündérmesében.

– Jobb későn, mint soha. A Tinder hivatalosan is letiltotta végleg az appon egyébként az utóbbi években is aktív csalót.

Fotó: Imdb

Olvass tovább!


Kapcsolódó