Ki volt a szociopata Dirty John, akiről a Netflix sikersorozata készült?

2021. augusztus 08.
A Netflix-sorozat igaz történet alapul, amelyben a látszólag boldog szerelem földi pokollá változik, tele hazugsággal, erőszakkal, csalással. Ezek után is kíváncsi vagy, ki is Dirty John, aki a sikersorozat epizódjait inspirálta?

Az igazi John Meehan, vagyis Dirty John,  egyik főiskolai csoporttársától kapta ezt a becenevet, amit akkori arcátlan viselkedésével érdemelt ki. Ismerve Meehan későbbi megnyilvánulásait, be kell látnunk, hogy a névadó egyáltalán nem vetette el a sulykot!

A Netflix azonos névre keresztelt sorozatának két évada két különböző történetet mutat be: az elsőből a velejéig romlott John Meehan elképesztő tetteit ismerhetjük meg…

Ki az igazi Dirty John, akiről a Netflix sorozatát mintázták?

Dirty John

Debra Newell (akit Connie Britton alakít) sikeres ötvenes üzletasszony volt, ám szerelmi életét igazi katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette. Négy válással a háta mögött még mindig hitt abban, hogy rátalálhat a boldogság, ezért egy társkereső alkalmazás segítségével ismerkedett. Az első randik rémesen sültek el, ám amikor színre lépett a John Meehan néven bemutatkozó férfi (akit Eric Bana formál meg a sorozatban), úgy érezte, hogy minden megváltozik.

A karizmatikus John felbukkanása tényleg fenekestül felforgatta Debra életét, de nem pont úgy, ahogy arról álmodozott. Rövid idő leforgása alatt összeköltözött a manipulatív férfival, és hogy kapcsolatukat még szorosabbra fűzzék, össze is házasodtak. Az, hogy John Meehan mégsem akkora főnyeremény, ahogy az kezdetben tűnt, egyre határozottabban körvonalazódott a megvezetett Debra előtt, akinek rengeteg szenvedést okozott pszichopata férje.

A férfi kórházi szakápolónak adta ki magát, azonban idővel a neje előtt is kiderült, hogy megannyi papírja hamisítvány, s később a függőségeit sem tudta leplezni Debra elől, akit addigra teljesen elszakított a gyermekeitől, a családjától.

Amikor Debra szeme végre felnyílt, és eldöntötte, hogy elhagyja a férfit, az bosszút esküdött, és megpróbálta elrabolni a nő egyik lányát, Terrát egy parkolóban. A lány azonban önvédelem közben megsebesítette a férfit, aki kórházba került és négy nappal később meghalt.

Ki az igazi Dirty John, akiről a Netflix sorozatát mintázták?

Hollywood kontra valóság

Amikor Hollywood megfilmesítette Debra és Dirty John sztoriját, az asszony több interjút is adott. „Bár a sorozatban a férjem testvérére bíztam a döntést, hogy lekapcsolja-e a lélegeztetőgépről Johnt, a valóságban a kórházba hívtuk az összes rokonát, hogy elbúcsúzhassanak tőle, és meghozzák ezt a döntést. Bármilyen ember is volt, ennyit megérdemelt”- idézte fel az igazi Debra Newell szavait a US magazin.

Debra szerint az embereknek nem szabadna őt elítélni a sorozat alapján. „Elhihetik nekem, hogy én is nyomoztam a férjem után, nem csak a környezetem, de tény, hogy túl későn vágtam bele. Már az elején figyelnem kellett volta a furcsaságokra. Amikor pedig megkezdtem a bizonyítékok fgyűjtését, hogy a válás elindulhasson, hét hónapig bújkáltam előle. Új telefonszám, új lakcím, új autót béreltem, átköltöztettem a cégemet, elintéztem a banki ügyeket, közben pedig rejtúzködtem előle.”

Arról később egy Podcast adásban beszélt az amerikai asszony, hogy ami a Netflix-sorozatból kimaradt, és leginkább jellemezte a kapcsolatukat az a férfi kényszeres, beteges és fenyegető kontrollja.

Debra ettől függetlenül nem zárkózik el a szerelem elől. Azonban hozott bizonyos szabályokat, például soha többet nem ismerkedik online. „Bárki, aki hasonlón ment keresztül, tudnia kell, hogy vannak nagyszerű, és romlott emberek is a világban. De nem szabad bezárkóznunk, mert akkor az nyer, aki korábban bántalmazott minket.”

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?