Az igazi Betty Broderick, akit csalfa férje kisemmizett és pszichiátriára juttatott a Netflix sikersorozatában

2021. augusztus 28.
A Dirty John első évada egy pszichopata lebilincselő társkereső sztoriját dolgozza fel, mindenre kiterjedő részletességgel bemutatva, hogyan tette tönkre a behálózott nőt a megrögzött hazudozó. A második évad is egy fordulatokban bővelkedő igaz történetet mutat be, aminek legnagyobb vesztese Betty Broderick.

A Netflixen futó Dirty John sorozat második évada Betty Broderick igaz történetét dolgozza fel, ami Amerikában nagy érdeklődésre tart számot. A Kaliforniában élő Betty Broderick (akit Amanda Peet formál meg a sorozatban) élete látszólag igazi sikersztori: férjét, Dan Brodericket (akit Christian Slater játszik) 1965-ben ismerte meg, és minden jel arra utalt, hogy megtalálta az igazit. Dan nemcsak az orvosi egyetemet végezte el, hanem a jogi karra is beiratkozott, úgy vélte ugyanis, hogy műhibaperekre specializálódott ügyvédként annyit fog keresni, hogy családjának bőven lesz mit a tejbe aprítani. Az ígéretes jövőről szőtt álmot valóra is váltották, idilli kapcsolatuk azonban nem tartott örökké.

Csalfa férje elvette a gyerekeit, kisemmizte és pszichiátra juttata Betty Brodericket a Dirty John 2. évadában

Amíg Betty és Dan házassága jól működött, a család semmiben sem szenvedett hiányt – az asszony mindent megvett, ami csak megtetszett neki

Gazdagok lettek és boldogtalanok

Amíg Dan a tudását csiszolta az egyetemen, Betty lett a kenyérkereső: tanítónőként dolgozott és sok pluszmunkát vállalt akkor is, amikor babát várt, majd a gyerekek – szám szerint négyen – egymás után világra jöttek. Erőfeszítéseik meghozták a várt eredményt, Dan befutott ügyvéd lett. Mindenük megvolt, bármit megvehettek, ami csak eszükbe jutott. Dan sorra nyerte a rá bízott pereket, Betty pedig példás háziasszonyként és csodás anyaként töltötte mindennapjait. Az idilli(nek tűnő) család felett azonban idővel viharfelhők kezdtek gyülekezni. Dan a munkába temetkezett, és egyre kevesebbet látták otthon, újdonsült asszisztensével, a 21 éves Linda Kolkenaval viszont felettébb sok időt töltött.

Ennek a sztorinak nincs nyertese

Betty a kezdetektől fogva féltékeny volt Lindára, ami nem tett jót a házasságnak. A családanya gyanúja azonban nem volt alaptalan, Dan ugyanis összeszűrte a levet a fiatal lánnyal, és el is hagyta érte a családját. A férfi 16 évnyi házasság után, 1983-ban kezdeményezte a válást, ami rettentően elfajult. A felek vitája hosszú éveken át húzódott, melynek legnagyobb vesztese a pszichiátriára juttatott, lelkileg és anyagilag is lenullázott Betty lett. Dúsgazdag férje azzal okozta a legnagyobb fájdalmat az amúgy is térdre kényszerített asszonynak, hogy szép sorban a gyerekeit is elvette. Az újraházasodott exférj és Linda boldogsága azonban nem tartott túl sokáig, amiről Betty gondoskodott, szó szerint véve a házasságkötéskor tett esküt: „Míg a halál el nem választ”.

Onnantól kezdve, hogy Betty gyanakodni kezdett férjére és Lindára, gyötrelmes belső harcot vívott egyre hevesebb érzelmeivel. Miután a férfi elhagyta, kocsijával rontott az új otthonába, obszcén üzeneteket hagyott a pár üzenetrögzítőjén, rendszeresen fenyegette őket és kárt tett a bírósági iratokban is. Bár mindezt nehéz volt elviselni, tulajdonképpen a férfi malmára hajtotta a vizet: különösebb erőfeszítések nélkül elérte, hogy pszichiátriára kerüljön, és távoltartási végzést is szerzett, amivel végképp kizárta egykori feleségét az életéből. Egy vasárnap reggelen azonban Betty önkívületi állapotban rájuk rontott, és végérvényesen lezárta az ügyet.

Csalfa férje elvette a gyerekeit, kisemmizte és pszichiátra juttata Betty Brodericket a Dirty John 2. évadában

Dan Broderick csinos szeretőjével, Lindával, aki a fiatalkori Betty tökéletes mása

Te meddig tűrnéd mindezt?

„Jól is alakulhatott volna az életem. A gyönyörű házban lakhattam volna a gyerekeimmel, csinosan öltözhettem volna és táncórákat vehettem volna. Sosem voltak érzelmi kitöréseim és pszichés zavaraim. Minden elvetemült cselekedetemet Dan számító és utálkozó viselkedése provokálta ki, és az, ahogyan a válásunkat intézte. Mindezek után képes volt azt állítani, hogy őrült vagyok – kíváncsi lennék, más mennyi ideig lenne képes mindezt elviselni!” – nyilatkozta többször is a 2032-ben szabaduló Betty Broderick a börtönből.

Betty és Dan legidősebb gyermeke, Kim többször is vallomást tett a bíróságon az anyja ellen, 2014-ben pedig könyvet is írt személyes megpróbáltatásairól Betty Broderick, My Mom: The Kim Broderick Story címmel. A sorban utána következő lányt, Kathy Lee-t kitagadta az apja, ezért ő mindig is Betty ártatlansága mellett kardoskodott. Harmadik gyermekük, Daniel sosem foglalt állást és mindig is arra törekedett, hogy elhatárolódjon a történtektől – mára egyetemet végzett, házas és 3 gyermek édesapja. A legkisebb Broderick gyerek, Rhett többször is vendégeskedett Oprah Winfrey műsoraiban, és minden alkalommal az anyja védelmében emelt szót.

Forrás: Town and Country, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?