Megerőszakolták, mégis őt büntették meg – Az igaz történet, a Netflix Unbelievable sorozata mögött

2022. március 16.
Az Unbelievable egy amerikai minisorozat a Netflixen, ami – ahogy a címe is mutatja –, egy hihetetlen, de igaz történetet elevenít fel egy fiatal lányról, aki szexuális erőszak elszenvedője lesz...

A drámasorozatban egy fiatal nőt azzal vádolnak, hogy csak kitalálta, hogy nemi erőszak áldozata lett, két nyomozót azonban nem hagy nyugodni az ügy: az övére kísértetiesen hasonló támadások sorára bukkannak, s ahogy a nyomozás halad előre, úgy válik egyre világosabbá, hogy Marie nem hazudott…

Az igaz történt, ami a Netflix Unbelievable sorozata mögött rejlik

Miről is szól a széria?

A sorozatban Marie arra riad fel, hogy egy maszkos férfi áll az ágya mellett, kezében egy késsel. A lány szeme bekötve, végtagjai kikötözve, majd sor kerül a legrosszabbra, az erőszakra. Amikor a férfi végzett, képeket készít áldozatáról és megfenyegeti, hogy ha valakinek beszél a történtekről, a nevével együtt nyilvánosságra hozza a felvételeket.

Marie azonban nem hallgatott: elmondta a rendőrségen, hogy mi történt vele, és beavatta két korábbi nevelőanyját is a szörnyűségekbe. Meg merte tenni azt, amihez a nemi erőszak átélői legtöbbször nem éreznek magukban elég erőt, mert attól félnek, hogy nem hisznek nekik.

Vele is pontosan az történt, amitől a legtöbben tartanak: megkérdőjelezték az állítását, a rendőrség a vallomása visszavonására kényszerítette a lányt. Mindezek után még ő került bajba, amiért – a hatóságok szerint –valótlanságot állított, és 500 dolláros pénzbírságot szabtak ki rá.

Egy másik államában azonban egy másik fiatal nő kísértetiesen hasonló zaklatási ügy miatt tett feljelentést nemi erőszak miatt, az esetet pedig egy tapasztalt nyomozó vette a kezébe. Hamarosan újabb áldozatokkal találkozott, és egyre világosabbá vált számára, hogy az erőszakos cselekedetek elkövetője továbbra is szabad lábon garázdálkodik…

A valós történetből készült Netflix-dráma arra a szörnyű küzdelemre világít rá, amin a bajba jutott nők mennek keresztül, mikor senki nem akarja elhinni nekik, amit mondanak. 

 

Annak, hogy a mindössze 18 éves, bántalmazott Marie szavait még a rendőrség is kétségbe vonta, a valóságban is az volt az egyik legfőbb oka, hogy a lány nehezen nyílt meg, amikor pedig próbálta felidézni a történteket, rendkívül zaklatottnak tűnt. 

Mi történt a valóságban?

Marie történetértől 2015-ben, a Pulitzer-díjas An Unbelievable Story of Rape-ben lehetett először olvasni, és ez szolgált a sorozat készítőinek is alapul. Az igazi Marie Adler életéről és kilétéről keveset tudunk, de az tény, hogy konzultált a Netflix stábjával a sorozat készítése közben, viszont sem a teljes nevét, sem pedig fotót nem engedett magáról közölni, hogy elkerülje a további nyilvánosságot. A középső neve valóban Marie, ám az Adlert már a tévések találták ki a karakterének. A sorozatban látható események szinte teljesen megegyeznek azzal, ami vele is történt. Még 2008-at írtunk, amikor az akkor 18 éves fiatal nőt, megerőszakolta egy ismeretlen férfi, aki betört a lakásába. Kést is fogott rá és meg is kötözte. És a valóságban, sem hittek a nyomozók a lánynak, s hamis vallomás miatt valóban megbírságolták, mi több, „hazudozás” miatt mentális egészségügyi tanácsadásra zavarták az erőszakon átesett nőt.

A rendőrök szerint a több nevelőszülőnél is megfordult lány, a vallomásában ellentmondásba keveredett és egyébként is „zűrös természet”, így elkönyvelték bűnösnek.

Nagyon zűrös a természete!, Nehéz gyerekkora volt!, Beteges dolog ilyeneket kitalálni!, Mégis, hogy hihetnénk neked?! – ilyen, és ehhez hasonló reakciókat kapott a valódi Marie, amikor beszélni mert arról, amin keresztül ment. 

Végül arra, hogy mégsem a fantáziája szüleménye volt mindaz, amiről beszámolt, a másik, tőle messze élő lány vallomása világított rá, az esetek közötti összefüggés felismerésére pedig szükség volt egy talpraesett nyomozóra is. Két női nyomozó, Stacy Galbraith és Edna Hendershot göngyölítette fel a sorozatos erőszakoló ügyét, és három évvel azután, hogy Marie-t megtámadták, elfogták a férfit. Marc O’Learyt 327 és fél év börtönbüntetésre ítélték. Marie pedig beperelte a washingtoni Lynnwood városát, és 150 000 dolláros kártérítést kapott.

Marie kamionosként kezdett dolgozni, majd 2015-ben férjhez ment és már kétgyermekes édesanyja.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?