Mesekönyvszerzőként debütál Nagy Ervin

2022. április 10.
A Central Kiadói Csoport, a hazai könyvpiac meghatározó szereplője az Animus és a Central Könyvek mellett új brandet vezet be: a Lampion Könyveket, ami a kisgyerekekhez és a tinédzserekhez szól. Első szerzőik között olyan illusztris nevek találhatók, mint Péterfy Gergely és Nagy Ervin színművész – akik közös könyvvel mutatkoznak be –, illetve Bajzáth Mária mesepedagógus, akinek a könyve már az előrendelési szakaszban a sikerlisták élére került.

Bár a Central Kiadói Csoport korábban is foglalkozott gyerekkönyvek megjelentetésével, a Lampion Könyvekkel kiszélesítik a megcélzott korosztályt, és sokkal több hazai szerzővel és illusztrátorral dolgoznak. A főszerkesztői feladatokkal a gyerekkönyvkiadás terén nagy rutinnal rendelkező, a szakmában jól ismert Balázs Eszter Annát bízták meg, aki 2021. augusztus óta dolgozik a projekt előkészítésén a kiadó munkatársaival.

mesekonyv-nagy-ervin-peterfy-gergely

„A lampion meleg fénye beragyogja a szobát, meghitté teszi a hétköznapokat, vagy épp megvilágítja az utat, amelyen járunk. Mi pedig hisszük, hogy a könyveknek is épp ez a feladatuk. A jó könyv fényt derít a múltra és jövőre, más kultúrákra, mások gondolataira, és leginkább persze a saját világunkra. Egy gyerek- és ifjúsági kiadó felelőssége pedig ebből a szempontból óriási” – fejtette ki Balázs Eszter Anna, hozzátéve, hogy ha mint kiadó jól végzik a dolgukat, akkor a könyveik révén nemzedékek szoknak rá – vagy épp vissza – az olvasásra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kiadói csoportban megjelenő Harry Potter-könyvek óriási hatása.

A Lampion Könyvek egyik első kiadványa a Robotmese. Nagy Ervin színész az Álarcos énekes című műsorban alakított Robot figura alapján, Péterfy Gergely íróval közösen dolgozta ki a történetet. A Kék Lovag kalandjait Ervin először a Facebook-oldalán, folytatásokban adta elő, amit hétről hétre tízezrek követtek a világ minden tájáról. Az átdolgozott, könyvsorozattá bővített történetek első kötete már elérhető a boltok polcain, és nyolcéves kortól ajánlott.

mesekonyv-nagy-ervin-peterfy-gergely

„A gyerekeknek ma különösen nagy szükségük van a figyelmünkre. Ebben az agyondigitalizált világban még felnőttként is könnyű elveszni, nemhogy gyerekként. A kisiskolások már szinte az online térben élnek, ahol rengeteg valós veszély les rájuk. Ez a gondolat hajtott, amikor kitaláltam a kis Kék Lovag történetét, és irtózatosan örültem, hogy Péterfy Gergő barátom vállalta, hogy megírja. Szerintem – hála neki – egyszerre lett vicces és nagyon kalandos a könyv, és nem mellesleg valami igazán fontosról is sikerül beszélnünk. A Robotmese a szívügyünk lett, és szeretnénk, ha minél több gyerek megismerné” – mondta a sorozat kapcsán Nagy Ervin.

Szintén megvásárolható a már több mint húsz országban megjelent a Kaszás című YA-disztópia Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől. Az író egy sodró és gondolatébresztő történetben mesél egy látszólag tökéletes világról és az általa generált félelmekről. Bajzáth Mária mesepedagógus könyve, a Kerek élet fája a megjelenés után azonnal felkerült a hazai sikerlisták élére. A Népmesekincstár Plusz-sorozat harmadik darabja hiánypótló kötet a családok és pedagógusok számára.

A Lampion Könyvek között továbbra is megtalálhatjuk Berg Judit és Gryllus Vilmos műveit, sőt a közeljövőben M. Kácsor Zoltán, Gyurkó Szilvia és Tittel Kinga is debütál a szerzők között.

Olvass tovább!