Anyacsak1 – színházi fesztivál a szülővé válásról

2022. április 16.
Egyhetes fesztivált szervez április 29. és május 8. között a Jurányi Ház, a Manna Produkció és a Radnóti Színház a gyermekvállalásról vagy a nem vállalásról, szülésről, a szülővé válásról, a gyermekvesztés tragédiájáról, mítoszokról, örökbefogadásról, új utakról – tabuk nélkül. A fesztivál alatt színházi produkciók, szakmai fórumok, baba-mama találkozók, terápiás felolvasószínházi előadások, konferenciák, könyvbemutatók, közönségtalálkozók várnak minket.

A nyitónapon független bábákkal találkozhatunk, akikkel az otthonszülés témájáról beszélgethetünk a Jurányi Laborban, majd 17 órától a Tünet Együttes Burok című előadása a szülés élményét kísérli meg felidézni, szétszálazni és megmutatni testtel, szóval és képpel. A produkcióban résztvevő négy táncosnő a saját szüléstörténetéből és testemlékeiből, traumatikus és euforikus élményéből dolgozik. Párhuzamosan ebben az időben, a Radnóti Tesla Laborban az Anyajegy című produkció a születésről és halálról, anyákról és gyerekekről, férfiakról és nőkről szóló előadása vár minket.

anyacsak1-szinhaz-fesztival-szulo

Másnap, április 30-án 15 órakor a Jurányiban látható Michel Odent világhírűsebész professzorból lett otthonszülést kísérő szülész szakorvos Mit tesz az orvostudomány az emberiséggel című könyv magyar kiadásának könyvbemutatója, majd Péterfy-Novák Éva nagy sikerű Egyasszony című darabja Tenki Réka előadásában. Három külső kerület is csatlakozott a fesztiválhoz, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban babahordozási workshop-on vehetünk részt, a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ és a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér szervezésében Tordai Teri és Horváth Lili előadásában A nőkből is megárt… címmel egy anya-lánya történetet ismerhetünk meg, hogy hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya. Mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében megöregedtünk, de belül nem így érezzük?

anyacsak1-szinhaz-fesztival-szulo

A Staféta-nyertes Hidden mom az alkotók által megtapasztalt anyai minőségeknek a leképezése. Az anyaságot övező társadalmi sztereotípiáikat a saját tapasztalataikkal összevetve művészi eszközökkel újszerű, komplex megvilágításba helyezik. Lengyel Tamás Kitolás című apanevelő előadásában szó lesz a terhesség különböző fázisairól, a magzattelepátiás kommunikációról, a babakocsi-vásárlás traumáiról, levakarhatatlan nőrokonokról, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatásairól, a játszótér szellemeiről és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos-dalok mentálhigiénés következményeiről.

anyacsak1-szinhaz-fesztival-szuloA Mákszem Műhely a családi élet kérdéseit járja körbe, legyen az vidám, nehéz vagy bonyolult. Ezúttal az örökbefogadó családok életének egy nagy témáját veszi górcső alá, vajon hány anyja is van a gyermeknek, akit örökbefogadó szülők nevelnek? Mi a szerepük, jelentőségük, hozzájárulásuk a gyermek életéhez? Milyen annak az embernek az élete, akinek több anyja van? E témák mentén Szalontay Tünde színészt és Tompa Andrea író, színikritikust Sárközi Tünde kérdezi.

anyacsak1-szinhaz-fesztival-szulo

Az Anyacsak1 Fesztivál az Anya születik! című bemutatóval zárul a Jurányiban, az előadás szembenéz az anyaság nehézségeivel, őszintén beszél arról, hogy milyen egy 21. századi anya élete, örömeivel, kudarcaival együtt.

anyacsak1-szinhaz-fesztival-szulo

A színházi előadások 17 órakor kezdődnek, hogy a kisgyerekes anyáknak is lehetősége legyen a szakmai fórumok után maradni, és még időben hazaérni a fürdetésre. Az előadások után beszélgetések lesznek szakemberekkel vagy/és az alkotókkal. Az Anyacsak1 színházi fesztiválra jegyet váltott nézőket egy 50%-os kuponnal ajándékozzák meg, amit Schwechtje Mihály Játszótéri idill című hangjátékára használhatnak fel.

A fesztivál teljes programját ide kattintva tudod megtekinteni.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!