Belga újcirkusz a Margitszigeten! Érkezik az Alexander Vantournhout / not standing (BE): Screws

2022. április 30.
Öt előadó, öt jelenet, öt helyszín – jövő hétvégén újcirkusszal sétáljuk be a margitszigeti palackozót. Mire jutnak az artisták a gravitáció ellen különböző tárgyaknak (pl. jégmászó bakancs, bowlinggolyó, antigravitációs cipő) a testükre csatolásával?

Az előadás címét adó Nils Frahm-albumot a zeneszerző törött ujja inspirálta, a cirkográfust – ahogy magát nevezi Vantournhout – pedig a test és az eszköz hol egymást segítő, hol egymást akadályozó viszonya. Az előadás alatt a nézők szabadon járkálhatnak, nézelődhetnek, kereshetnek jó és még jobb perspektívákat, nézhetik az artistákat közelről, távolabbról, vagy a társulat útmutatásait követve.

belga-ujcirkusz-margitsziget-alexander-vantournhout-not-standing-be-screws

Vantournhout szereti az utca és a színház távolságát a lehető legkisebbre hagyni: így ehhez az előadásához minden turnéhelyszínen új és szokatlan tereket keres. Budapesten a margitszigeti Kristály Színtérre esett a választása, mely az egykori palackozó üzem épületében talált otthonra a főváros egyik új kulturális és közösségi központjaként. A Kristály Színtér a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt, a fesztivál részeként nyitja meg kapuit.

belga-ujcirkusz-margitsziget-alexander-vantournhout-not-standing-be-screws

Alexander Vantournhout (1989) táncos és újcirkuszos képzésből érkezik. Egykerekezést, zsonglőrködést és tánc akrobatikát tanult a brüsszeli Cirkuszművészeti Egyetemen (ESAC), majd kortárs táncot az Anne Teresa de Keersmaeker által vezetett rangos tánciskolában, a PARTS-ban. Mozgáskutatásra fókuszáló, akár a kegyetlenségig kompromisszummentes darabjaival bejárta a világot – Raphaël (2018) és Red Haired Men (2019) című darabjait már a Trafóban is láthatta a közönség.

Olvass tovább!