Így él ma az arcdeformitással született kisfiú, akiről Az igazi csoda című film szól

2022. július 20.
Az igazi csoda című 2017-es film az arcdeformitással született Auggie Pullmann történetét meséli el, és hosszú időre nyomot hagy abban, aki megnézi – sok más mellett azért, mert a filmbeli kisfiú tényleg létezik.

August Pullmannt a filmben Jacon Tremblay alakítja, szüleit pedig Julia Roberts és Owen Wilson formálják meg. A Treacher Collins-szindróma nevű betegség miatt eltorzult arcú kisfiú a filmben épp 10 éves, szülei pedig még a széltől is óvni próbálják. Ennek egyik oka az, hogy egészségügyi problémája miatt nagyon fogékony a fertőzésekre és egy mások számára jelentéktelen betegség is könnyen ágynak döntheti. Augustot a valóságban Nathanielnek hívják, és ma már 18 éves!

Az Auggie Pullmant alakító Jacob Tremblay és Nathaniel Newman találkozása

Az Auggie Pullmant alakító Jacob Tremblay és Nathaniel Newman találkozása

A filmbeli fiú szülei hosszas vívódás után úgy döntöttek, hogy végre normál iskolába íratják, míg korábban édesanyjával tanult a négy fal között. Emiatt a ritka és súlyos genetikai betegség miatt Auggie 27 fontos műtéten esett át, aminek köszönhetően végre készen állt arra, hogy közösségbe járhasson. A kisfiúnak, akinek vágott az esze, mint a borotva és asztronautának készült, mindig is a halloween volt a kedvenc ünnepe, mert akkor jelmez nélkül is könnyen elvegyülhetett a tömegben, és senki nem éreztette vele azt, hogy kilóg a sorból.

Az igazi kisfiút, aki ugyanezzel a betegséggel kénytelen együtt élni, Nathaniel Newmannak hívják, ma már 18 évesm és pont olyan életet él, mint a kortársai. Azt mondja, ez minden bizonnyal azért van így, mert a szülei, Magda és Russel Newman csodásan nevelték őt és kisebb testvérét: „Mindig is tudtam, hogy más vagyok, mint a többiek, és számomra ez mindennél természetesebbé vált az idő múlásával. Minél többször gondoltam erre, annál erősebbnek éreztem magam” – részletezte egy interjúban.

Soha nem volt féltékeny

Amikor Nathaniel szüleivel együtt végignézte a filmet, végtelen hálát érzett a készítői iránt. Ahogy a filmbeli Auggie, az igazi Nathaniel is több komoly operáción esett át, és élete során nem egyszer került életveszélybe egy-egy fertőzés miatt. Két évvel ezelőtt mindketten kiadták saját könyvüket, melyben Magda az anyuka, Nathaniel pedig a saját szemszögéből mesél arról, hogyan élték meg a betegséggel járó viszontagságokat, és hogyan győztek le a szeretet és az elfogadás erejével minden útjukba gördülő akadályt.

A fiúnak egyébként van egy kisebb, teljesen egészséges testvére, akinek érkezése előtt a szülők nagyon sok genetikai vizsgálaton estek át, hogy tudják, minden rendben lesz-e második gyermekükkel. „Soha nem voltam féltékeny a testvéremre, Jacobra, hogy normális arccal jött világra. Nem vagyok az a féltékeny típus” – nyilatkozta Nathaniel, aki tisztában van vele, hogy nemcsak neki, de a szüleinek is komoly kihívást jelentett arcdeformitása. Édesanyja sem rejti véka alá, mennyire sokkolta a látvány idősebb fia születése után: „Mikor megláttam az arcát, azonnal tudtam, hogy valami nagyon nincs rendben. Bár először azt kérdeztem az orvosomtól, hogy egy Alient hoztam-e a világra, nagyon rövid idő alatt megszerettem a kisbabánkat és mindenkinél szebbnek láttam.”

A kicsinek azonban nem csak a külsejével adódtak problémái olyan sok egészségügyi gondja volt, hogy mostanáig csaknem 70 műtéten esett át. Ezeknek a beavatkozásoknak köszönhetően tud rendesen lélegezni, hallani, nyelni és beszélni. 13 éven át sztómazsákot is viselt, ami miatt gyerekként nem járhatott uszodába és soha nem zuhanyozhatott egyedül. „Hiszek abban, hogy a Jóisten minket választott, hogy felneveljük ezt a nagyszerű gyermeket”– mondta Magda, aki nem tért vissza a munkahelyére Nathaniel születését követően. Emiatt sokszor kerültek nehéz anyagi helyzetbe, az asszony pedig már kétszer legyőzte a rákot is. „Azokban a rendkívül erőt próbáló időszakokban leginkább Nathaniel pozitív életszemlélete volt az, ami segített túllendülni a mélypontokon” – mesélte az anyuka.

Csodásabb családot nem is kívánhatott volna

„Kisiskolás voltam, amikor megszületett Az igazi csoda című film, én pedig úgy éreztem, hogy ennek köszönhetően fordulóponthoz érkezett az életem. Nagyon sok embernek mutatta meg, mit jelent arcdeformitással élni, és azt tapasztaltam, hogy akik látták a filmet, megértőbbé váltak” – emlékezett vissza Nathaniel Newman, akit ma az iskolában és az általa hőn szeretett taekwondoedzéseken is pontosan úgy kezelnek, mint bárki mást.

Nathaniel öccse, Jacob is igazán felnéz a testvérére: „Az, hogy a bátyám ezzel a betegséggel él együtt, nagyon sokat segített nekem abban, hogy érettebben gondolkodjak a kortársaimnál és rengeteg dologra tanított. A film előtt sokszor kellett megvédenem őt a gúnyolódóktól. Olyan voltam, mint a testőre: amikor a többi gyerek csúfolni kezdte, közéjük álltam és gyorsan véget vetettem a piszkálódásnak” – idézte fel a kisebb testvér.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?