Így él ma Frank Abagnale, akiről a Kapj el, ha tudsz című film készült

2022. április 09.
Frank Abagnale 1948-ban született, és fiatalon szerzett magának hírnevet leleményességével, amit nem mindig használt tisztességes célokra. Az ő történetét meséli el a Kapj el, ha tudsz! című sikerfilm Leonardo DiCaprióval. Kíváncsi vagy, hogy él ma a világ egyik legnagyobb szélhámosa?

Frank Abagnale mindössze 15 éves volt, amikor első szövevényes átverését elkövette. Akkor az édesapját tette lóvá, és ez csak a kezdete volt egy elképesztő csalássorozatnak, aminek köszönhetően 17 éves korára már több mint másfél millió dolláros kárt okozott jól felépített átveréseivel. Minél sikeresebbnek bizonyultak az akciói, annál inkább felbátorodott és egyre messzebbre merészkedett.

Frank Abagnale, akiről a Kapj el, ha tudsz című film készült Leonardo DiCaprioval

Pilóta, gyermekorvos és ügyvéd lett egy személyben

Szemrebbenés nélkül hazudott és mesteri szinten hamisított, így tett szert dollármilliókra és olyan állásokra, amilyenekről mások talán álmodni sem mernek. Bármi jutott eszébe, azt elérte, az pedig, hogy ehhez tisztességtelen eszközökhöz kellett folyamodnia, nem elriasztotta, hanem sokkal inkább lázba hozta. Ahogy a róla szóló, Kapj el, ha tudsz! című filmből tudjuk, fejébe vette például, hogy beutazza a világot, ennek pedig legegyszerűbb módja az volt, hogy pilótának adta ki magát az egyik neves amerikai légitársaságnál.

Frank Abagnale annyira hitelesen játszotta a szerepét – és nem létező pilótaigazolványát annyira mesterein hamisította meg –, hogy több mint 250 járat vezetését bízták rá. Több mint egymillió kilométert repült, luxusszállodákban pihent és olyan rendezvényeken vett részt, amelyekre hétköznapi emberként sosem kapott volna meghívást.

Később gyermekorvosi babérokra tört, és elérte a célját, doktori címet hamisított magának, és „praktizálni” kezdett egy gyermekkórházban, ahol 11 hónapon át tevékenykedett. Jogi diplomát is készített magának, amivel a louisianai ügyészségen még munkát is kapott. Az elfogására 1969-ben került sor Franciaországban, azonban kevesebb mint 5 évet töltött börtönben. A hatóságoknál rájöttek arra, hogy csalási ügyekben keresve sem találnának jobb tanácsadót Franknél, ezért munkát ajánlottak neki, amit valódi tudásával és tehetségével érdemelt ki, nem pedig azzal, hogy a zavarosban halászott.

2002-ben megírt könyvéből született a Kapj el, ha tudsz! című film, amiben egy rövid időre ő maga is felbukkant: egy francia rendőrt játszott, aki jelen volt az ő személyét megformáló Leonardo DiCaprio elfogásakor.

Így él ma

Igazán izgalmas feladatok vártak rá az FBI munkatársaként, segítségével – a több mint négy évtizede tartó együttműködés során – számos nehezen megoldható csalási ügyet sikerült felgöngyölíteni. A tanácsadó munka mellett gyakran tart előadásokat, és rendszeresen hívják biztonságtechnikai konferenciákra is. Joe Shea ügynök, akinek a karrierjét köszönheti, nemcsak a kollégája, hanem jó barátja is lett, halála igencsak megviselte Franket. 

Saját biztonságtechnikai céget alapított, ami az Abagnale & Associate nevet viseli. Vállalkozásának köszönhetően 2012-ben az Egyesült Államok szenátusa előtt szólalhatott fel, de 2017-ben a Google vezetősége is kíváncsi volt rá. Több könyvet is írt, melyek közül az önéletrajzi ihletésű Kapj el, ha tudsz! bizonyult a legnagyobb sikernek, ezzel több mint 20 millió dollárt keresett. Azt, hogy jó útra tért és eredményes munkát végzett a háta mögött lévő időszakban, jól példázza, hogy 2016-ban neki ítélték oda a Hero Award nevű díjat.

Felesége 1976-tól Kelly Anne Welbes Abagnale, aki három fiúgyermekkel ajándékozta meg Franket: az első a Sean nevet kapta, őt követte Scott, majd a legkisebb, Chris Abagnale.  

Frank Abagnale, akiről a Kapj el, ha tudsz című film készült Leonardo DiCaprioval

Így lett rablóból pandúr

Frank Abagnale ritkán ad interjút, egy igazán szerteágazó 2019-es beszélgetésben azonban megnyílt az újságírónak, és sok más mellett arról is beszélt, hogyan tért jó útra: Az emberek azt szeretnék hallani: »Nos, tudod, a börtönben megváltozott az életem, megtértem, ráleltem Istenre, és újjászülettem, így lett belőlem jó ember.« De ez egyáltalán nem igaz! Én mindvégig rosszfiú voltam, akinek végül lehetőséget kínált az FBI a szabadulásra. Mivel sokkal szívesebben éltem volna a rácsokon kívül, mint bezárva, egyszerűen csak kaptam az alkalmon, és elfogadtam az ajánlatot. Soha nem fantáziáltam korábban arról, milyen lenne, ha jó útra térnék, és soha nem tettem magamnak fogadalmat arra vonatkozóan, hogy a későbbiekben törvénytisztelő leszek.

Mesélt arról is, hogy ennek a különleges megbízatásnak köszönheti a feleségét: Az egyik titkos megbízás közben találkoztam a feleségemmel. Beleszerettem, és neki egy teljesen más arcomat mutattam. Idővel azonban az ő kedvéért még a protokollt is megszegtem: elmondtam neki, hogy ki is vagyok valójában, és azt is, hogy mennyire fontos nekem. A szülei akarata ellenére jött hozzám, ma már 43 éve vagyunk házasok és három csodálatos fiunk van. Feltétel nélkül bízott bennem, és ezzel tulajdonképpen gyökeresen megváltoztatta az életemet. Aztán mikor megszülettek a gyerekek, az apaság még jobb emberré tett. Tisztában voltam azzal a hatalmas felelősséggel, amivel értük tartoztam, azt hiszem ők azok, akik miatt minden értelmet nyert” avatta be az érdeklődőket Frank Abagnale, aki a korábbi átverései során legalább 8 különféle álnevet használt a világ legnagyobb magabiztosságával.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?