Igaz történet: John Jacob Astor IV., a Titanic legtehetősebb áldozata

2022. augusztus 27.
A Titanicra 1912. április 10-én, a nászútjukról hazafelé tartva szállt fel várandós feleségével John Jacob Astor IV. abban reménykedve, hogy gyermekük az Egyesült Államokban jön majd világra. De végül egészen máshogy alakultak a dolgok.

Gondtalannak induló utazásukat a Titanicon azonban csak négy napig élvezhették, április 14. éjjelén ugyanis jéghegynek ütközött, és elsüllyedt a hatalmas és a katasztrófa pillanatáig sérthetetlennek vélt, New Yorkba tartó utasszállító hajó. Összesen 2224 ember utazott a vízi óriáson, közülük több mint 1500-an vesztették életüket a baleset következtében. John Jacob Astor IV., az apai örömök elé néző utas is az áldozatok között volt.

John Jacob Astor IV., a Titanic legtehetősebb áldozata

Kevésen múlt, hogy túlélje a katasztrófát

Az építési vállalkozóként és szállodatulajdonosként dolgozó John Jacob Astor IV. 47 éves volt a baleset idején, és 87 millió dolláros vagyonnal rendelkezett. Várandós feleségével, a 18 éves Madeleine-nel, 4 fős kiszolgálószemélyzetükkel és a kutyájukkal utazott a Titanicon, amire azért váltottak jegyet, hogy az asszony az Egyesült Államokban hozza világra gyermeküket.

A szemtanúk elmondása szerint kevésen múlt, hogy megmeneküljön: a tehetős utasnak sikerült megkapaszkodnia az egyik mentőcsónak oldalában, ám a fagyponthoz közeli vízhőmérséklet miatt ereje elhagyta, és teste a mélybe süllyedt. Miután április 20-án felszínre hozták a holttestet, értékes személyes tárgyai mellett 2400 dollárt találtak a zsebében.

Sokáig hitte, hogy a Titanic elsüllyeszthetetlen

A Titanic-túlélők arról számoltak be, hogy az életveszélyes helyzet vagy nagyon bátorrá, vagy nagyon önzővé változtatta az utasokat. Bár John Jacob Astor IV. anyagi helyzetéből adódóan megtehette volna, hogy lefizesse a mentést szervező legénységet, mégsem vetemedett erre. A módos építési vállalkozó minden szabályt betartott, remélve, hogy így is sikerül megmenekülnie.

A leggazdagabb utas a jégheggyel való ütközés után is megőrizte nyugalmát, ő ugyanis teljesen biztos volt benne, hogy a Titanic elsüllyeszthetetlen. Pont emiatt a hajót biztonságosabbnak tartotta a jeges vízben hánykolódó mentőcsónakoknál, így viszonylag hosszú ideig maradt az időközben süllyedő hajó fedélzetén. Amikor számára is világossá vált, hogy a helyzet egyre kritikusabb, a mentőcsónakok felé vették az irányt, ahol a babát váró asszonynak, személyes felszolgálójuknak és ápolónőjüknek viszonylag gyorsan találtak is helyet. A férfi Madeleine állapotára való tekintettel szeretett volna velük tartani, kérését azonban elutasították.

John Jacob Astor IV., a Titanic legtehetősebb áldozata

Ez történt az özvegyével

John Jacob Astor IV.-nek nem Madeleine volt az első felesége: 1909-ben vált el első nejétől, aki két gyermekkel is megajándékozta. Második felesége mindössze két évvel volt idősebb Astor fiánál, ami hatalmas felháborodást váltott ki az emberekből. Hogy csillapodjanak a kedélyek, hosszú nászútra indultak a házasságkötésük után, bejárták Egyiptomot és Párizs szépségeit is felfedezték. A mézeshetek után a Titanickal szerettek volna visszatérni az Egyesült Államokba, a nászúton fogant 5 hónapos magzatukkal együtt.

A kisfiú 4 hónappal később született meg és a John Jacob Astor VI. nevet kapta. A tetemes örökség kizárólag Madeleine-re szállt, azzal az egyetlen szigorú kikötéssel, hogy soha többé nem házasodhat újra. 1916-ban azonban elrabolta a szívét egy másik férfi, akivel ismét oltár elé állt, így a tragédia után négy évvel elveszítette a teljes Astor-vagyont.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?