Ki volt Martin Charteris, aki évtizedekig volt II. Erzsébet bizalmas titkára?

2022. augusztus 12.
Ha te is imádod A korona című brit sorozatot, biztosan ismerősen cseng Martin Charteris neve. Az előbb Harry Hadden-Paton, majd Charles Edwards által alakított karakter volt a történet szerint II. Erzsébet szellemes, és rendkívül gondoskodó személyi titkára. De vajon Martin Charteris a valóságban is létezett, és tényleg a királynő hű bizalmasa volt? 

A válasz mindkét kérdésre: igen. Sir Martin Charteris hosszú évtizedeket töltött Erzsébet szolgálatában, és a beszámolók szerint ő volt a királynő kedvenc – illetve az egyik legszokatlanabb – alkalmazottja.

Mennyire pontos a Netflix ábrázolása?

A korona sztorija szerint Charteris rendkívül szoros és bizalmas kapcsolatot ápolt a királynővel, ez a szinte baráti viszony pedig már akkor elkezdődött, amikor a kinevezték a még csak hercegnői rangot viselő Erzsébet magántitkárává. Ekkoriban Charteris egy harmincas évei végén járó, jó megjelenésű és rendkívüli humorérzékkel megáldott exkatona volt. Az első éved egyik epizódjában azt láthattuk, ahogy a király halála után a palota kétségbeesetten próbált kapcsolatba lépni Erzsébettel, a leendő királynővel, aki ebben az időben éppen Kenyában tartózkodott Fülöppel, és mit sem sejtett a tragédiáról. A sokkoló hírt Martin Charteris egy kenyai újságírótól tudta meg, majd gondoskodott róla, hogy az információ Fülöphöz is eljusson, és így Erzsébet is tudomást szerezhessen róla.

a-korona-Martin-Charteris

Részlet A korona című sorozatból 

A sorozat ezt a történést teljesen valósághűen ábrázolta, ám az ezután következő eseményeket Charteris kapcsolatban egy kicsit megmásította. A történet szerint Charteris az újdonsült királynővel együtt a Clarence House-ból a Buckingham-palotába költözött mint segédmagántitkár, a szintén segédmagántitkár Sir Edward Forddal és Sir Michael Adeane-nel egyetemben. 1953-ban aztán, amikor Sir Tommy Lascelles magántitkár beadta a lemondását, a sorozatbeli királynő kifejezetten azt kérvényezte, hogy az unalmas Michael Adeane helyett a hűséges segítője, Martin Charteris lépjen a helyébe. A szabályokat azonban nem Erzsébet hozta, így végül nem teljesítették a kérését, és mégiscsak Michael Adeane lépett az új pozícióba.

A forgatókönyvírók a kinevezéssel kapcsolatban egy igen izgalmas drámát kerekítettek Charteris figurája köré, holott a valóságban a mai napig nem lehet tudni, hogy a királynő vajon tényleg megpróbálta-e előléptetni régi bizalmasát. Az esetről csupán Jennie Bond egykori királyi tudósítónak volt némi információja, akinek évekkel az eset után maga Charteris nyilatkozta azt, hogy a királynő kezdettől fogva nagyon szerette volna, hogy ő legyen a magántitkára.

a-korona-Martin-Charteris

Részlet A korona című sorozatból 

Ő volt Martin Charteris a valóságban

Martin Charteris arisztokrata családból származott, a felmenői között grófok és hercegek is helyet kaptak, az édesapja pedig az első világháborúban halt hősi halált. 1950-ben nevezték ki az akkor 24 éves Erzsébet hercegnő magántitkárává, akivel szinte azonnal megtalálta a közös hangot. „Egyszerűen beleszerettem, amikor találkoztam vele. Olyan fiatal volt, gyönyörű és kötelességtudó, ő volt a leglenyűgözőbb nő” – nyilatkozta a férfi a hercegnőről.

Charteris két éven át volt a hercegnő legközelebbi bizalmasa, mígnem Erzsébet 1952-es trónra lépésével kicsit háttérbe szorult: Charterist lefokozták segédmagántitkári pozícióba, és 20 éven át nem is tudott feljebb lépni a ranglétrán. Csak azután léptették elő a királynő magántitkárává, hogy Michael Adeane 1972-ben nyugdíjba vonult. Ám ezután Charteris már csak egy röpke 5 évig töltötte be ezt a posztot.

Hiába élt és dolgozott az udvarban, a férfi híresen nem törődött az öltözködésével – a külseje mindig kicsit lepukkantnak, slamposnak tűnt. De azt is tudni lehet róla, hogy állítólag ő volt az, aki a királynő beszédeibe rendszeresen beillesztett egy-egy vicces részletet, és aztán a megfelelő pillanatban mindig hangosan nevetett.

Martin-Charteris

Martin Charteris 1951-ben

Martin Charteris 1977-ben még segített megszervezni a királynő ezüstjubileumi ünnepségét, majd ugyanabban az évben nyugdíjba vonult. Ekkor a királynő egy ezüsttálcát ajándékozott a férfinak, amire a következőt gravíroztatta: „Martin, köszönöm egy életre”

A férfi 1995-ben a Spectator nevű lapnak egy hosszabb interjút adott, amiben a visszavonulása mellett őszintén és kissé pikírten mesélt a brit királyi családról szerzett benyomásairól. Mint mondta, 1977-ben, 64 évesen érezte úgy, hogy eljött az ideje, hogy továbblépjen az életében. „Hosszú ideig voltam vele… de soha többé nem akartam egy kabinetlapot sem olvasni, vagy egy újabb afrikai körutat szervezni” – mesélte viccelődve. A királynőről az interjúban is nagyon szeretetteljes szavakkal beszélt, a brit királyi család többi tagjáról azonban igen lesújtó véleménye volt. Margit hercegnőt egy gonosz tündérnek nevezte, Sarah Fergusonról, András herceg volt feleségéről azt mondta, hogy szörnyen közönséges, míg Károly herceget nyafogósnak titulálta.

A palotából való távozása után szobrászkodással töltötte az idejét, és az a megtiszteltetés érte, hogy lorddá nevezték ki. 1999-ben, 86 éves korában hunyt el. A Buckingham-palota szóvivőjének nyilatkozata szerint a királynő rendkívül szomorú volt a hír hallatán.

Fotó: Getty Images, Netflix Forrás: express.co.uk

Olvass tovább!