Minden apró tett fontos a környezet védelmében – Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint is ezt vallja

2022. szeptember 24.
Klímaszorongás, szolidaritás, az összefogás szükségessége. A Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Quartet szeptember végén About Time címmel megjelenő albuma a társadalmi felelősségvállalásra és a kiállás fontosságára is buzdít. Az Out of Sight című dalhoz az egykori gánti bánya holdbéli táján forgattak klipet. Egy bokrot ültetnek el egyetlen zöld foltként a száraz, kietlen tájban. Ezzel is szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy minden apró tett fontos környezetünk védelmében.

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új albumán kiemelt szerepet kap a társadalmi felelősségvállalás, a kiállás. Ahogy ők mondják, nem akarják szájba rágni, hogy mi mellett, és végképp nem bűntudatot szeretnének kelteni. Inkább azt kívánják nyomatékosítani, hogy dalaik nemcsak szórakoztatni hivatottak, hanem az értékrendjüket is képviselniük kell. Az Out of sight című dalukhoz még tavaly forgattak klipet Gánton.  „Sajnos az idei nyár soha nem látott aszályai még aktuálisabbá tették a klip témáját. Bálinttal megkísérlünk egy zöld növényt elültetni a kietlen és száraz tájon. Úgy tűnik, sikerül, annak ellenére, hogy nincsenek rendes eszközeink, még egy ásónk sincs, és vizespohárból locsolunk a ki tudja, honnan varázsolt vízzel. Ugyanilyen eszköztelennek érezhetjük magunkat klímaszorongóként, és mégis nagyon sokan vagyunk, akik a magunk módján tenni igyekszünk” – meséli Harcsa Veronika.

kornyezetvedelem-harcsa-veronika-gyemant-balint

A videó forgatása a végletekig minimalista volt. Az alkotópáros a klipet készítő Nagy Eszter Fruzsinával hármasban ment ki az egykori bányába. A helyszínen improvizálva alakultak a snittek, mindössze nagyjából két órát forgattak, a végső forma a vágásnál alakult ki. „A táj színei és formái annyira karakteresek, hogy igazán különleges élmény volt az aznapi fényekre komponálva közösen alkotni, és hagyni, hogy ezekkel játszva alakuljon ki a klip látványvilága és dinamikája” – meséli Nagy Eszter Fruzsina, aki harmadik alkalommal készített klipet a zenekarnak. A korábbi két videóban is központi szerepet játszik a természet. Érdekesség, hogy a forgatás végén az elültetett fát újra kiásták, és Harcsa Veronika kertjében ültették el. 

A Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet About Time című albuma szeptember 30-án jelenik meg, a budapesti lemezbemutató november 22-én lesz a Müpában. „A felettünk és az alattunk lévő generációból hívtunk meg két-két muzsikust a koncertre. Dresch Mihályt és László Attilát, a hazai jazzélet nagymestereit és a fiatalabb generáció izgalmas, önálló hangon megszólalni képes alkotói közül Nagy Emmát és Cseh Pétert látjuk vendégül. A koncerten a különböző generációk jelenléte is az időről mesél” – emeli ki Gyémánt Bálint.

Fotó: Nagy Eszter Fruzsina

Olvass tovább!


Kapcsolódó