A legkeményebb sztorikat tényleg az élet írja, és ezt ezúttal egy norvég krimi bizonyítja

2022. szeptember 25.
A Netflix e heti toplistájának harmadik helyét egy norvég bűnügyi széria foglalta el. Nagyon úgy fest, hogy nem tudunk elszakadni a skandináv krimik világától, és még ha a The Lørenskog Disappearance valószínűleg nem is lesz annak legmaradandóbb képviselője, de újfent egy jó példa arra, miért is rajongunk ezért a műfajért.

A The Lørenskog Disappearance-t ráadásul igaz történet ihlette. Ilyenkor persze mindig felmerül a kérdés, hogy vajon milyen arányban keveredik a valós alap a fiktív elemekkel – maga a sorozat is beismeri rögtön a nyitóepizód elején, hogy a drámai hatás kedvéért kissé kiszínezték az eseményeket. Kis utánajárás után azonban úgy tűnik, a miniszéria alapjául szolgáló 2018–19-es, a rendőrség által kiemelt esetként kezelt történéseket egészen valósághűen tárták elénk.

Amennyire a közepébe vág rögtön az első jelenettel a széria, annyira válik a továbbiakban (jó értelemben) lassúvá és megfontolttá. A norvég milliárdos Tom Hagen feleségét saját házában elrabolják. Egy ott hagyott levélben váltságdíjat követelnek érte, és kikötik, hogy ha bevonják az ügybe a rendőrséget, a nőt megölik. A házban a dulakodás egyértelmű jelei mutatkoznak, látszik például, hogy vonszolták a padlón Anne-Elisabeth Hagent, és vérnyomok vannak a lépcsőn. A család, lévén tehetetlenek, mégis bevonják a rendőrséget, de próbálják a lehető legdiszkrétebben intézni. A kommunikáció az elrablók és a család (a rendőrség vezetésével) között nagyon izgalmasan valósul meg: a bűnözők Monero kriptovalutában kérték a váltságdíjat, ami egy lenyomozhatatlan és névtelen adatvédelem-központú digitális valuta – ezt feltörve sikerül bejutnia a rendőröknek a blokkláncba, amin keresztül üzenni tudnak az elrablóknak a család nevében. A legfontosabb cél megtalálni Anne-Elisabethet élve, de a család és a rendőrség is olyannyira homályban van tartva a bűnözők által, hogy az is kérdéses, egyáltalán van-e erre bármi esély.

toplista-skandinav-krimi

A sorozat egyik legerősebb pontja a nyomozást vezető Jorunn Lakke, aki igyekszik profihoz méltón végezni a dolgát, különösen, hogy ez az első igazán nagy súlyú esete. Csakhogy a magánéleti gondjai (például édesapján az Alzheimer tünetei mutatkoznak és ő az egyetlen segítsége) is nehezítik az egyébként is egyre bonyolódó bűntény felgöngyölítését. Lakke ráadásul olykor kénytelen radikális döntéseket hozni – akár a család engedélye nélkül is –, hogy kiugrassza a nyulat a bokorból, és végre előrejusson a bűnözők kilétét illetően. Ráadásul egyre erősebb lesz benne a gyanú, hogy talán nem is emberrablásról, hanem megrendezett jelenetről van szó…

A The Lørenskog Disappearance egy jól megírt, komótos, lassan pörgő széria, és ez kifejezetten jól is áll neki. Kezdjük ott, hogy eleve a minisorozat formátumot mintha a skandináv krimikre és bűnügyi történetekre találták volna ki. Gyakran alkalmaznak lassan kibontakozó megoldásokat, ami mellé a klasszikus zord skandinávkrimi-hangulat is elengedhetetlen. Ezekhez a szempontokhoz tökéletesen illeszkedik a nagyjából egyórásra tagolt epizódokból összeálló The Lørenskog Disappearance, hisz így bőven van idő apró részletességgel bemutatni a történteket. Fokozatosan, lépésről lépésre, mindig csak egy apró nyommal haladunk előre, vagy épp hátrébb lépünk kettőt, ha egy addig ismeretlen és váratlan elem kerül a képletbe. A skandináv krimi kedvelői nem fognak csalódni: 5 epizódnyi tömény északi borzongás és a ködös bűntény adott a The Lørenskog Disappearance-ben.

Szerző: Németh Míra gyakornok

Ezt már olvastad? 


Kapcsolódó