A szemünk korán elárulhatja az Alzheimer- és Parkinson-kórt

2021. március 04.
Felejtsük el a lelket! Kiderült ugyanis, hogy a szem a legjobb ablak az agyra. A retina elváltozásai már korán előre jelezhetik az Alzheimer- vagy Parkinson-kór kialakulását. Sőt, a szemünkről készült képek alapján az is megállapítható, fennáll-e nálunk ezeknek a betegségeknek a kockázata.

Az embrionális fejlődés során az agyból kiválva fejlődik a retina, így idegsejtek sok-sok rétegét tartalmazza. Egy friss kutatás szerint, amelyet a Mayo Klinika Alzheimer Kutatóközpontjának tudósai végeztek, pont emiatt lehetséges, hogy ugyanúgy megjelennek a szemben található idegsejtekben az olyan neurodegeneratív betegségek jelei, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, mint az agyban lévő rokonaiknál. A kulcsfontosságú különbség az, hogy a retina idegsejtjei a szemgolyó zselészerű állagán keresztül a kutatók számára jól látható és tanulmányozható módon élnek és halnak.

szem-retina-alzheimer-parkinson

„A korai felismerés olyan, mint a Szent Grál” – mondta Ron Petersen, a Mayo Klinika Alzheimer Kutatóközpontjának igazgatója, a kutatás vezetője. Amikor egy páciens memóriavesztésre panaszkodik vagy remegésre, az idegrendszert romboló betegség már valószínűleg évek, évtizedek óta dolgozik az agyában. A tudósok ezt a rákhoz szokták hasonlítani: tüneteket a hármas vagy négyes stádiumban okoz, amikor már nagy a baj. Amikor a páciens már a mindennapi életében érzi a neurodegeneratív betegségek hatását, általában túl késő a kezeléshez. 

Ha korábban észlelik az Alzheimer- vagy Parkinson-kór jeleit, több időt adhat a betegeknek, hogy megtervezzék a jövőjüket. Hosszú távon pedig azt remélik a kutatók, hogy a betegségek felfedezése – még jóval a tünetek kialakulása előtt – a korai kezeléseket még eredményesebbé teheti; bár jelenleg még egyik betegség sem gyógyítható, ám lefolyásuk lassítható.

Jelenleg vérvizsgálatokból állapítható meg legbiztosabban az Alzheimer- és a Parkinson-kór is, ám a retinaszűrés sokkal olcsóbb, gyorsabb, érzékenyebb és minden beavatkozástól mentes lehet.

Kilátások a jövőre

A jelenlegi technikák a Parkinson- és Alzheimer-kór korai diagnózisára nagyon drágák. A 3-6000 dolláros PET-CT képalkotó eljárás képes már azelőtt megmutatni az elváltozásokat az agyban, hogy tüneteket okoznának, ám a széles körű használatra amiatt sem alkalmas, mert túl invazív eljárás. Ám a hasonló változások felfedezése a retinán más történet.

Maya Koronyo-Hamaoui, a Cedars-Sinai Kórház idegtudósa, idegsebész professzora, ai a korai Alzheimer kezelési lehetőségeit tanulmányozza. Ő és csapata élen járnak a betegség okozta plakkok láthatóvá tételének kidolgozásában, egy 285 dolláros szkenner kialakításával. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint egy átalakított szemvizsgáló készülékre és sok curry fűszerre. 

A vizsgálatra egy kurkumával fűszerezett fehérjeturmixszal készítik fel a pácienseket a kutatók. Ez a fűszer ugyanis nagyon hasonlít az úgynevezett amiloid béta vegyületre, arra a fehérjére, amely az Alzheimer-kór plakkjait alkotja. Ráadásul – ami szintén meglepetésként érhet bárki, aki gyakran használja a curry alapfűszerét – a kurkuma sárgán világít, ha kék fény éri. Ezt használják ki a kutatók a retinán képződött plakkok kimutatására. Az eredményeik szerint a szemben kimutatott amiloidbéta-lerakódások alacsonyabb eredményekhez köthetők a szellemi képességeket és memóriát mérő teszteken, emellett az agyban is kimutathatók voltak az Alzheimer-kór kialakulását jelző plakkok.

Olvastad már?

Ha a szemvizsgáló rendszer túl egyszerűnek és régimódinak tűnik az idegtudósok radioaktív PET-vizsgálatához és sokmilliós berendezéseihez képest, az úgynevezett Ruogo Fang-technika a Parkinson-kór szűrésére már-már kőkorszakinak mondható.

Fang biomedikai mérnök, aki a mesterséges intelligencia alkalmazását kutatja az egészség és orvoslás területén. A Floridai Egyetemen ő és csapata egy olyan egyszerű kamerát használ, amely tulajdonképpen egy könyv nagyságú módosított iPhone kiegészítő eszköz, amely képes nagy felbontású képeket készíteni a szem hátsó részének mikroszkopikus érhálózatáról.

Az agyi erek megváltozása mind az Alzheimer, mind a Parkinson esetében jellemző tünet. Ezek a változások pedig megjelennek a retina ereiben is. Az eddigi eredmények szerint a kamera által készített képek 70 százalékos pontossággal mutatják meg a Parkinson-kórban szenvedő páciens állapotát. 

Természetesen egyik eszköz sem tökéletes alternatíva – az amiloid béta az egészséges agyban is felhalmozódik a kor előrehaladtával, és még a jelentős plakkosodást mutató személyeknél is lehet normális az agy működése. A retina érhálózatának változását pedig millió ok előidézheti, köztük a leggyakoribb diabétesztől a balesetek miatti agysérülésig. A tudósok célja nem is az, hogy megtalálják a tökéletes alternatívát. Olyan olcsó és egyszerűen elérhető retinavizsgáló eszközt akarnak kifejleszteni, mely a figyelmeztető jeleket tudja kiszűrni. „Egy gyógyszertárakban felállítható eszközt akarunk létrehozni, amibe csak beül a páciens, és mint egy vérnyomásmérést, elvégezheti a szemvizsgálatot. A mesterséges intelligencia a betáplált képek segítségével elemzi és megadja a kockázat mértékét vagy a diagnózist” – mondta Fekrat. 

Mérlegelni az esélyeket

„A retina elváltozásai nyomán kimutatott biomarkerek nem feltétlenül jelentik azt, hogy valakinél ki is alakul az Alzheimer-vagy Parkinson-kór – mondta Petersen. – Ám ez az információ intő jel lehet, mint a magas vércukorszint, ami mind az orvost, mind a beteget nagyobb óvatosságra inti.”

Ugyanakkor az idejében felismert kockázat lehetőséget ad arra, hogy megelőzzük az idegrendszeri elváltozásokat okozó betegségek kifejlődését, lassítsuk a romlást például testmozgással és egészséges „Eddig a testmozgás volt az egyetlen dolog, amely úgy láttam, hogy tényleg segít mind az Alzheimer-, mind a Parkinson-kór esetén – mondta Laura Volpicelli-Daley, az Alabama Egyetem neurológia professzora, hozzátéve, hogy reméli, a felfedezett kockázat motiválja arra az embereket, hogy változtassanak az életmódjukon. – Ez olyan, mint egy DNS-teszt. Ha kiderül, hogy olyan gént hordozok, amely hajlamosít egy bizonyos betegségre, például a kor előrehaladtával vakságot okozó, ma még gyógyíthatatlan szembetegségre, a makuladegenerációra, nem szokok rá a dohányzásra.”

Forrás: Washington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!