Mi az a kriptopénz, és miért érdemes képben lenned vele?

2021. október 14.
A világtőzsdéhez hasonlóan a kriptotőzsdét is a férfiak uralják: a YouTube-videók, a Reddit-fórumok és a Facebook-csoportok legalábbis tőlük hangosak. Ám a kriptovaluták világában megjelentek a női szakértők és befektetők is.

„Bár lassan növekszik, de arányaiban még mindig elég alacsony a nők száma a kriptoközösségekben – kezdi Lőrincz Barbara, aki négy éve dolgozik a CoinCash brókercégnél, és bevallja, eleinte éjjel-nappal kripto témájú cikkeket kellett bújnia, hogy megértse, hogyan működik a Bitcoin mögötti blokklánc-technológia, vagy hogy mik azok az altcoinok. – 2017-ben még egyetlen női ügyfelünk sem volt, mostanra azért már vannak páran, sőt az irodánkban sem én vagyok az egyedüli női dolgozó.”

bitcoin-kriptovaluta-nok-penzugy

Debreczeni-Raskó Gabriella a férje cége, a Magyarország első Bitcoin ATM-jét üzembe helyező MrCoin.eu révén csöppent a kriptovaluták világba 2014-ben. „Rendkívül izgalmas volt végignézni, hogyan fejlődött itthon az elmúlt hét évben ez a terület. Az elején csak a nagyon lelkes »kockákat« érdekelte, ma már sok hagyományos befektető is felkeres minket. Elképesztő, hogy 2021 júniusában világszerte már 200 millió kriptovaluta-használó volt, míg négy hónappal előtte még csak 100 millió. Nemzetközi viszonylatban a kriptovalutákat használók nagyjából 15 százaléka nő, de mi ennél jobban állunk: a legfrissebb adataink alapján az ügyfeleink 32 százalékát teszik ki nők. És érdekes az is, hogy nálunk leginkább a negyven év alatti férfiak és az ötven év feletti nők érdeklődnek leginkább a kriptovaluták iránt.” 

Ezt a jellegzetességet Kazár Viktória, a kamatozó kriptotárcát kínáló Inlock.io társalapítója is megerősíti, és szintúgy 30-35 százalékos női ügyfélarányról számol be. „Külföldön sokan már kriptovalutában kapják a fizetésüket, úgyhogy szerintem elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb elterjedtté a váljon itthon is.” De nem csak a munkabérek érkezhetnek Bitcoinban, Ethereumban vagy mondjuk Tetherben. „Anyaként azt is nagyon izgalmas látni, hogy szerte a világon egyre több gyerek is már kriptovalutában kapja a zsebpénzét – a mi két fiunk is. Ők már ebben nőnek fel, és nem árt, ha tartjuk velük a lépést” – mondja Gabriella.

Kriptoszótár kezdőknek

Altcoinok: A fő kriptopénzt (Bitcoin) helyettesítő valuták. 

Blokklánc-technológia: Digitális adatblokkok láncolata, amelynek minden eleme titkosítva van a tranzakció során. Az elosztott adatbázis teljesen transzparens, és utólag már nem módosítható, ezáltal nem is hamisítható. Erre a technológiára épül a legtöbb kriptopénz. 

Kriptovaluta vagy kriptopénz: Olyan digitális pénz, amelynél kriptográfiát, azaz titkosítást használnak a fizetések biztonságossága érdekében.

Volatilitás: Az árfolyamok, hozamok változékonysága.

Szerző: Balázs Laura Fotó: Getty Images

A cikk folytatását megtalálod a friss Marie Claire-ben!