3 könyvújdonság nőktől, amit nem tudsz majd letenni

2022. október 05.
Három női szerzőtől ajánlunk most nektek könyvújdonságokat, amiket szerintünk nem érdemes kihagyni.

Paula Hawkins: Vakfolt

Paula Hawkins nevét talán már mindenki megjegyezte A lány a vonaton című regény és a belőle készült film sikere óta. Utóbbi főszerepét egyébként Emily Blunt játszotta. Aki szereti az izgalmas lélektani regényeket, a lassan kibontakozó és a megtévesztésre építő történetmesélést, azoknak az új regényét is melegen ajánljuk. A Vakfolt című könyv három barát történetét meséli el, akik gyerekkoruk óta elválaszthatatlanok. A harmónia akkor borul fel közöttük, amikor egyikük gyilkosság áldozata lesz, és a gyanú épp a másikukra terelődik.

paula-hawkins-vakfolt-ajanlo

Paula Hawkins thrillerében ismét terítékre kerül a feldolgozatlan múlt, a toxikus barátságok, a társfüggőség és a felelősségvállalás teljes hiánya. Izgalmas, önismereti utazásra indulhatunk, amikor fellapozzuk ezt a sokszor hátborzongató, de mindenképp elgondolkodtató könyvet. (21. Század)

Gurubi Ágnes: Másik Isten

Szív utca című családregénye négy kiadásban jelent meg, Gurubi Ágnes most újabb könyvvel tér vissza. A Másik Isten felrúgja a hagyományos próza szabályait, engedi, hogy mi, olvasók szabadon szárnyaljunk a gondolatokkal, miközben megismerhetjük a történet lélektanilag árnyalt karaktereit.

gurubi-agnes-masik-isten-ajanlo

Ez a regény ott kezdődik, ahol általában a mesék véget érnek: boldogan éltek, míg meg nem haltak. Pedig egyáltalán nem marad minden úgy, ahogy akkor volt. Hiszen van, amikor változunk, amikor már nem ismerünk a másikra, vagy akár már magunkra sem… Gurubi Ágnes regényének hősei már jóval túl vannak a mese végén. Egyikük sem érti, mi történik, mind azt várják, hogy feketén-fehéren megmutatkozzon előttük az igazság, mint egy isteni kinyilatkoztatás. Pedig mindenkinek megvan a maga igazsága, ami itt felszabadít, ott sebeket ejt, de kimondva, leírva, kibeszélve, világgá kiáltva mégis enged tovább menni, és talán ez a legtöbb, amit remélhetünk. (Helikon)

Bendl Vera: Majdnem negyven

Okos, metsző humorú könyv egy friss szerzőtől. Bendl Vera kicsiknek szóló könyveivel már találkozhattunk (Matyi tigrissel álmodik, Berci nem megy iskolába), ezúttal azonban felnőtteknek szólnak a novellái. A címmel ellentétben pedig egyáltalán nem baj, ha már elmúltál negyven. Meddig várunk egy férfira? Gyógyír lehet a szex a fájdalmainkra? Mennyi ideig tart a boldogság? Miért érezzük néha, hogy az életünk teljesen kilátástalan? A történetek ezekre a kérdésekre (is) keresik a választ, amelyeket olvasva olykor fájdalommal ismerhetünk magunkra.

bendl-vera-majdnem-negyven-ajanlo

A történetek a szerelem, a házasság, azaz a mindennapi életünk és bizonytalanságaink köré szerveződnek: a harmincas évei végén járó nő belső monológjában sajátosan keveredik az élet hétköznapisága a szöveg néhol költői ritmusával, így kerül egy helyre az Énekek éneke a Combino villamossal, az emésztő szerelem a felnőtt filmekkel és a lencsefőzelékkel. (Kalligram)

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!