Figyelemfelhívó fotókampányt indít a Radnóti

2022. október 08.
A Radnóti Színház színészei ebben az évadban felelős állampolgárként állást foglalnak számukra is fontos társadalmi kérdésekben. Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet közügyeinkre, közelebb hozva, kinagyítva, felhangosítva azokat.

A Radnóti Színház Közelebb a közügyekhez kampányának fotósorozatára Csoszó Gabriella fotóművészt, aktivistát kérték fel. Egy-egy üggyel több napon át foglalkoznak a közösségi oldalaikon. Választott ügyeik között vannak égető kérdéseket feszegető témák: az oktatás jövője, a tanárok helyzete, a lakhatási válság vagy a fiatalok elvándorlása. Vannak hosszú évek óta megoldatlan problémák: a roma felzárkóztatás, az állami gondozottak helyzete vagy az akadálymentesség. Társadalmunk mentális egészsége érdekében kiemelik a bántalmazó kapcsolatokat, a gyűlöletkeltést, a túlfogyasztást és az internetfüggőséget, de megtalálható a nagyon személyes érintettség is ügyeikben, mint a nyugdíjasok helyzete, az élhető tereink vagy az erdő védelme is.

Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója az alábbi gondolatokkal vezeti fel a kampányt: 

„Közelebb. Ez lett a Radnóti Színház idei hívószava. Minden évad elején keresünk magunknak egy fogalmat, amelynek a gondolatiságával azonosulni tudunk, amellyel megszólítjuk a közönséget, amely kapcsolódik a tetteinkhez. Segítségével újragondoljuk, miben vagyunk és mit akarunk; segít definiálni a jelent és azt a rövid távú jövőt, amit mi évadnak hívunk.

Közelebb az emberhez. A Radnóti Színház történetében először mind a négy premier ősbemutató, ebből három kortárs magyar dráma lesz. Van köztük történelmi távlatokon átívelő, a múltban játszódó és nagyon mai történet, lesz humor és keserűség, sok boldog és boldogtalan szerelem. Küzdelmek a hazával, a sorssal, a rendszerrel, az élettel. Újra teljes méretű színpadunkon ezekre az egytől egyig nagyon emberi történetekre invitáljuk Önöket, kerüljünk hozzájuk együtt közelebb.

Közelebb egymáshoz. A Covid alatt megtapasztaltuk a távolságtartás nehézségeit. Még el sem múlt igazán, de már új veszélyek homályosítják el a tavalyi félelmeket. A közeli háború, a gazdasági és energiaválság árnya fenyegetően nő fölénk. Úgy gondolom, nem elég csak túlélnünk ezt az időszakot. A közösség, az egymás irányába történő elmozdulás, az összekapaszkodás lehetőséget ad arra, hogy újragondolva viszonyainkat együtt, erőinket megsokszorozva lehessünk képesek megtartani egymást és magunkat.

Közelebb magunkhoz. A jelenhez. A hétköznapok valóságához. Közelebb a minket foglalkoztató ügyekhez. Amikor minden olyan sérülékeny, még könnyebben rostálódnak ki környezetünkből és figyelmünkből dolgok, ügyek, emberek, és sokszor épp a legsérülékenyebbek. Úgy érzem, nekünk, akik reflektorfényben állunk, lehetőségünk, és ezért felelősségünk is a valósághoz az éleslátást választani, és közelebb hozni, kinagyítani, felhangosítani ezeket: szeretnénk egy figyelemfelhívó fotókampánnyal is kiállni fontos ügyek mellett.

A Radnóti színészei választottak egy számukra személyesen is fontos ügyet, amit szívvel-lélekkel és arccal képviselnek. Az idei színészfotók is ennek szellemében készültek. Csoszó Gabriella fotóművészt és aktivistát kértük fel, hogy készítsen 14 dokumentarista stílusú fotósorozatot 15 radnótis színésszel 14 érzékeny ügy mellett kiállva. Azért is sorozatban gondolkodtunk, hogy több napig foglalkozhassunk egy üggyel, úgy személyesen, mint, ahogy hamarosan láthatják, közösségi felületeinken is. Több képünkön olyan emberek is feltűnnek, akik minden nehézség és kilátástalanság ellenére kitartóan harcolnak az adott ügyért. Kampányunkkal az ő küldetésüket is segíteni szeretnénk.

Találkozzunk közös ügyeinkben, történeteinkben, találkozzunk a színházban!”

Színészek és választott ügyeik:

Baki Dániel – Kerülöd vagy benne élsz | élhető közhelyeink

Bálint András – A természet a természetem védelme |nyugdíjasok helyzete, testileg és mentálisan egészségesen élni, hogy hasznos tagjai maradjunk a társadalomnak

Berényi Nóra Blanka – Az elmenő jövő | fiatalok elvándorlása

Gazsó György – Az erdőben megtisztulsz | az erdő védelme

Kováts Adél – Nem akadály. Benned a létra. | akadálymentesség

László Zsolt – Modellválság | az oktatás jövője

Lovas Rozi – Gyógyítható-e az anyaseb? | állami gondozásban felnőni

Martin Márta – Életek a pálya szélén | tanárok megbecsültsége 

Mészáros Blanka – Ami szükséges, az lehetséges | lakhatási válság

Nagy Márk – A szembe vakság csöpög | gyűlöletkérdés

figyelemfelhivas-fotokampany-radnoti-szinhaz

Pál András – Társadalmi foghíj | roma felzárkóztatás és tehetséggondozás

Porogi Ádám – Amikor elválaszt, ami összeköt | internetfüggőség

Rusznák András és Sodró Eliza – A szavak súlya | bántalmazó kapcsolatok

Schneider Zoltán – Megjavítod? Ne vedd meg, ha kidobod! | túlfogyasztás

Olvass tovább!