Horváth Lili Mária Terézia szerepében tér vissza a mozikba

2023. február 24.
Fantasztikus átalakuláson ment keresztül hazánk egyik legsokoldalúbb színésznője, Horváth Lili a mozikban március 9-től látható Hadik kedvéért. A fordulatos kalandfilmben a XVIII. század karizmatikus uralkodóját, az osztrák, a cseh és a magyar trónt negyven éven át birtokló Mária Teréziát alakítja. Eddigi pályafutása egyik legizgalmasabb filmszerepét köszönheti ennek a felkérésnek, miután külsőleg és belsőleg is királynővé kellett válnia a kamerák elött. Ebben a gyönyörű kosztümök, a fehér paróka, a korabeli erős tónusú arcfestés mellett a rengeteg utánaolvasás, felkészülés, a rendezővel, Szikora Jánossal közös beszélgetés segített neki, hogy a felvételek során olyan oldalát is megmutathassa a Habsburg Birodalom egyetlen női uralkodójának, amelyet talán sokan nem ismernek.
Lili jeleneteit a keszthelyi kastélyban rögzítették.

„Hihetetlen időutazás volt számomra a Hadik forgatása. A keszthelyi kastélyban rögzítettük a jeleneteimet meseszép környezetben, fenséges külsőt kölcsönző kosztümökben, szoros fűzőbe kötve, kipúderezve, paróka alatt valóban úgy éreztem magam, mint egy királynő. A hiteles szerepformálás ugyanakkor komoly koncentrációt, fegyelmezettséget igényelt, ahol az összes pillantásnak, gesztusnak jelentősége volt. Feszes menetrendet követtünk. Egy egész héten át, napi 12 órán keresztül dolgoztunk” – elevenítette fel a forgatási emlékeit a színésznő, aki hozzátette, hogy tökéletesen tudott azonosulni a karakterével. Szerinte Mária Terézia, korát megelőzve, a XXI. századi nőtípust testesítette meg a maga idejében, aki anya volt, uralkodó és ezek mellett rengeteg mással is foglalkozott. A film pedig azért különösen érdekes még, mert betekintést enged az uralkodó és legkedvesebb huszárja, Hadik András lojalitásra épülő, bensőséges kapcsolatába is.  

Március 9-től kerül a mozikba a Hadik című film.

Március 9-től kerül a mozikba a Hadik című film

Az ütközetekkel, fogolyszöktetéssel, ostrommal, kard- és pisztolypárbajokkal kísért film nem csupán pergő akciókban bővelkedik, hanem egyedülálló módon 64 szöveges szerepet játszó színészt is felvonultat. A Mária Teréziát megformáló Horváth Lili mellett a főhőst Trill Zsolt, a további szerepeket pedig Molnár Áron, Szalma Tamás, Szabó Győző, László Zsolt, Julia Jukobowska valamint Sághy Tamás, Bordán Lili, Reviczky Gábor, Lábodi Ádám, Forgács Péter, Sztárok Andrea, Hirtling István, Mucsi Zoltán, illetve Tordy Géza, Körtvélyessy Zsolt, Kovács Lajos és Derzsi János alakítják.

A Hadik a Nemzeti Filmintézet támogatásával a B&L Line gyártásában készült, producere Nagy Endre (56 csepp vér, A rózsa éneke). Rendezője Szikora János neves színházi és filmrendező (Kaméliás hölgy, Ítélet és kegyelem), technikai rendezője Dyga Zsombor (Aranyélet, Köntörfalak), akciórendezője Gulyás Kiss Zoltán. A film operatőre Győri Márk, korosztálya kiemelkedő művésze (Víkend, Varga Katalin balladája, Hétköznapi kudarcok).

Horváth Lili Mária Terézia szerepében.

Horváth Lili Mária Terézia szerepében

További információt a filmről a Facebook-eseménynél találhatunk.

Fotó: Takács Gergely