Heti kultkedvenc: az ügyvéd, aki egész életében a törvény felett állt, most kettős gyilkosságért ül

2023. március 10.
Kíváncsiak vagytok rá, mi mit olvastunk, néztünk vagy éppen milyen régi/új kulturális felfedezést tettünk? Ezen a héten Botás Enikő ajánl egy dokusorozatot.
Kettős gyilkosság Dél-Karolinában

Az amerikai sztárügyvéd, Alex Murdaugh és családjának bizarr története az elmúlt években valahogy elkerülte a figyelmemet. Nem hallottam az általa 2021-ben elkövetett kettős gyilkosságról, és a családjához, illetve kifejezetten a fiatalabb fiához, Paulhoz köthető egyéb halálesetekről sem. Éppen ezért a Netflixre néhány hete felkerült – és kissé semmitmondó magyar címet kapott – Kettős gyilkosság Dél-Karolinában (Murdaugh Murders: A Southern Scandal) három részes dokusorozat engem teljesen váratlanul ért. Nem is a címben említett kettős gyilkosság csapott a leginkább arcon, hanem mindaz, ami mögötte volt: az elképesztő hatalom, ami a Murdaugh család kezében összpontosult évtizedeken át – és amivel nem szégyelltek időről időre visszaélni.

Ügyvédi irodájuk 1910-es alapítása óta lényegében a Murdaugh család képviselte a törvényt a dél-karolinai Hampton megyében. Ha bármilyen jogi vagy rendészeti kérdés merült fel, Murdaughék jó eséllyel valamilyen módon érintettek lettek benne. Mire Alex Murdaugh a család élére került, az ügyvéd família már olyan mélyen beágyazódott és összefonódott a megyében működő igazságszolgáltatási rendszerrel, hogy a családapa kis túlzással élet és halál ura lett. Bár a doku címében az Alex Murdaugh által véghez vitt kettős gyilkosságot emelték ki (a férfi a feleségét és a kisebbik fiát gyilkolta meg), ez a bűntett valójában csak a jéghegy csúcsa volt. Jól mutatja ezt, hogy a sorozat első másfél részében nincs is szó erről a gyilkosságról. Helyette sorra veszik azt a rengeteg felháborító és kegyetlen tettet, amit a család a korábbi években elkövetett. 

A Murdaugh család rendkívül ismert és hihetetlenül gazdag volt. Alex és felesége, Maggie nagy jólétben nevelték két gyereküket. Mindent megadtak nekik, a szülői szereteten kívül. Bár kívülről a tökéletes család képét mutatták, a családtagok között nagyon is diszfunkcionális volt a kapcsolat. A kisebbik fiút gyakorlatilag egy dada nevelte fel (aki később rejtélyes körülmények között meghalt), az anyjától soha nem kapott melegséget – a törődést pénzzel és túlzott engedékenységgel igyekeztek kárpótolni. Mindennek meg is lett az eredménye: Paulból egy frusztrált, agresszív és meggondolatlan tinédzser vált, aki azt gondolta – sajnos jogosan – hogy a világon bármit megtehet következmények nélkül. Akármilyen bajba is került, az apja vagy nagyapja azonnal ott termett, hogy tisztára mossák a család nevét. Murdaughék elképesztő befolyásának köszönhetően Paul még egy gondatlanságból elkövetett gyilkosságot is meg tudott úszni.

Nem is nagyon részletezném tovább a Murdaugh család történetét, hogy még véletlenül se lőjem le a sorozat minden megdöbbentő és szuper dühítő mozzanatát. Ha szereted a true crime műsorokat, ennek a dokunak is érdemes adnod egy próbát.

Fotó: Imdb