Bécsben nyílt misztikus, meseszerű, installatív kiállítása két magyar képzőművésznek

2023. április 16.
Mendreczky Karina és Járay Kortmann Katalin képzőművészek Oasis című közös kiállítása Bécsben, a Museums Quartier Salon kiállítóterében egy különleges, finom szövetű térinstalláció, amely fotókból, nyomtatott textíliákból, rajzokból és hangkompozícióból tevődik össze. Az Oasis egy misztikus, meseszerű hatást keltő téregyüttes, melyet bejárva az élet alapvető kérdéseiről elmélkedhetünk, miközben a természethez fűződő viszonyunkat is felülvizsgálhatjuk.
Bécsben nyílt misztikus, meseszerű, installatív kiállítása két magyar képzőművésznek

„Hirtelen jött a felkérés a kiállításra, de nagy örömmel fogadtuk el, hiszen nekünk ez egy óriási megtiszteltetés, lehetőség és kihívás: Bécs kulturális központjának (Museums Quartier) legújabb kiállítóterében, a Salonban mutatkozhatunk be. Az MQ Salon egy meglehetősen rendhagyó tér, tele nehéz részletekkel, ugyanakkor kiváló adottságokkal rendelkezik a mi installatív munkánkhoz. Sokat dolgozunk virágos és organikus elemekkel, így különösen szerencsés, hogy a szecesszió városában, Bécsben mutathatjuk be Oasis című installációnkat” – nyilatkozta a két kiállító művész, Kortmann Járay Katalin és Mendreczky Karina.

Bécsben nyílt misztikus, meseszerű, installatív kiállítása két magyar képzőművésznek

Kortmann Járay Katalin és Mendreczky Karina installációikban az emlékezet, a vallás, a misztikum mentén mesélik történeteiket, az élet-halál, nappal-éjjel, ébrenlét-álom jegyeket egybefűző akusztikus díszletek között. Kiállításaik, bejárható installációs tereik kollektív emlékeket megidézve keresik a választ: vajon lehetséges-e visszafordítani a rombolást, amelyet az emberiség a természetben és önmagán véghezvitt?

Kortmann Járay Katalin és Mendreczky Karina 2019 óta dolgoznak szorosan egymás mellett, 2021 óta valósítják meg együtt nagyméretű, helyspecifikus installációikat. Az elemek kollázsszerű, újra- és  átértelmezései révén eddig három nagyméretű, bejárható installatív teret hoztak létre az ökológiai válság és az animista nézőpontok mentén. 

Mendreczky Karina és Kortmann Járay Katalin 2022-ben, a Parallel Viennának helyet adó Semmelweis Klinika egyik elhagyatott szobájában mutatták be animisztikus tárgyakkal megtöltött, bejárható installációjukat, egy tér nappali oldalát, majd az esemény párjaként, a FKSE pincéjében a táj éjszakai látképét jelenítették meg. A Deák Erika Galériában 2023 elején volt látható közös kiállításuk Átmeneti tárgyak, átmeneti tájak címmel.

Bécsben nyílt misztikus, meseszerű, installatív kiállítása két magyar képzőművésznek

Oasis című kiállításuk 2023 február végén nyílt meg a bécsi múzeumnegyed – MQ – új kiállítóterében, a Salonban.  Az Oasis térinstallációban 140 nm-en bontakoznak ki Kortmann Járay Katalin és Mendreczky Karina nappali és éjjeli történetei, a rendkívüli műhöz az alkotók 10 tonna homokot használtak fel. 

Az Oasisban a különleges antropomorf plasztikák, a nagyméretű betonszobrok, a finoman lebegő nyomatok között az emberi pusztítás egy új teremtéstörténetbe fordul, melyben a ratio minden fogózkodója megszűnni látszik. A befogadó egyetlen kísérője a női princípium ismétlődő motívuma, mely hol a természeti elemek, hol a testet öltött archetípusok képében jelenik meg. Míg Kortmann Járay Katalin munkáinak groteszk jellegét Mendreczky Karina finom, fényképalapú, női alakokat ábrázoló grafikái szelidítik, addig a hibriditás jegyeit hordozó plasztikák felborzolják a nosztalgikus grafikai felületeket. A szürrealisztikus, hibrid lények között bolyongva már senki nem mondja meg, hogy a múlt egy hátrahagyott szeletén, vagy egy posztapokaliptikus jövő újraéledésének helyszínén, avagy éppen a valóság kísérteties, misztikus territóriumán lépkedünk-e.

Bécsben nyílt misztikus, meseszerű, installatív kiállítása két magyar képzőművésznek

Az animizmus ősi világszemlélete szerint, a természeti elemek, a bennünket körülvevő tárgyak is lélekkel bírnak. A kifejezés a latin anima (lélek, lélegzet) szóból ered, melynek eredeti jelentése az ószövetségi teremtéstörténet azon pillanatára utal, amelyben Isten a föld porából megalkotja az embert. Az ökológiai válság és a poszthumán állapot korában az animizmus egy olyan alternatívaként jelentkezik, amelyben az archaikus világképek és lehetséges jövővíziók keresztezik egymást. 

A kiállítás 2023. május 7-ig tekinthető meg Bécsben, az MQ Salonban.