A Független Színház Magyarország bemutatja: új előadások roma nézőpontból

2023. március 19.
A Független Színház Magyarország új színházi helyszínt Budapesten - a FüSzi az Independent Theater Hungary roma kultúra, független színházak és fiatal alkotók számára létrehozott közösségi és kulturális tere. A tavasz folyamán több bemutatóval is készülnek, új előadásaik a megnyitót megelőző mesterkurzuson keltek életre.
A Független Színház Magyarország bemutatja: új előadások roma nézőpontból

A Másik Produkció alkotóinak – Gulyás Hermann Sándornak és Jászberényi Gábornak – kurzusán a Független Színház Magyarország munkatársai új tudást kaptak arról, hogyan lehet akár csak két színésszel is számos szereplőt megjeleníteni, hogyan lehet ötletességgel, játékossággal, limitált lehetőségekből is igazi színházat alkotni.

A Független Színház Magyarország bemutatja: új előadások roma nézőpontból

Rothadó madarak

Balogh Rodrigó ismét a punkopera műfajában rendezett:  a „sírós-röhögős” – ahogy az ajánlóban fogalmaznak – Rothadó madarak ősbemutatója március 25-én 19.30-kor látható a FüSziben. A darab igaz történet alapján készült Holdosi József „Hajh, cigányok, hajh, kányák”, valamint „Kányák” című írásainak felhasználásával. „Imre nagyapa beperli unokáját, Józsefet. A nagyapa szerint József a regényében megsértette őt, elhalt hozzátartozóit és jelenlegi feleségét. Társas kapcsolatai csorbát szenvedtek, személyisége roncsolódott és még egy halálos betegséget is kapott a szóban forgó könyv tartalma miatt. József szerint ez csak fikció, a regény a képzelete szüleménye. Kinek van igaza? A történetből felsejlik egy öngyötrő, széthúzó, generációs átkokat hordozó család képe.” A Rothadó madarak szereplői Balogh Orsolya és Varga Dávid. Jegyeket ide kattintva vásárolhatunk.

Nagy Viktória Éva Móricz Zsigmond azonos című novellája alapján írta színpadra a Hét krajcár című előadást, amit  április 30-án láthatunk a FüSziben Nagy Henrik rendezésében. „Jól rendelték azt az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni. […] Sőt az is igaz, hogy a szegény ember sokszor nevet, mikor inkább volna oka sírni.”

Móricz Zsigmond novellájának főszereplői az anya és fia. Előadásunkban a már felnőtt fiú emlékei felidézésén keresztül tér vissza gyermekkora fordulópontjához, ahhoz a naphoz, amikor a játék hirtelen valósággá dermedt. Így kerülünk be Móricz Zsigmond novellájának világába. Az anya otthon dolgozik, közben játékosan próbálja a fiú elől elfedni a szegénység súlyát és titkolni saját betegségét. A napot – ahová a fiú visszatér emlékeiben – a hét krajcár felkutatása tölti ki. Az anyának mosnia kell, a mosáshoz szappanra van szükség, a szappan legkevesebb hét krajcár, nekik három van.

A Független Színház Magyarország bemutatja: új előadások roma nézőpontból

Hét krajcár

Az anyai játékosság és a szegénység erős kontrasztja adja Móricz novellájának drámaiságát. A történet színpadra állításával és az azt követő feldolgozó foglalkozással szeretnénk ma is aktuális és fontos kérdéseknek teret nyitni, a fiatal közönséggel együtt gondolkodni arról, hogy gazdasági nehézségekkel terhelt hétköznapjainkban hogyan befolyásolja a szülő-gyermek kapcsolatokat az egzisztenciális helyzet. A darab főszereplői Balogh Orsolya és Végh Zoltán.