Cigány DNS: különleges album a katalán rumbát játszó MazsiMó-GipsyMótól

2023. május 14.
A katalán rumbára épülő zenét játszó formációt a nemzetközi szinten is elismert Romengo zenekar és a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat vezetője, Rostás Mihály Mazsi hívta életre 2021 augusztusában. A katalán rumbát a világ minden táján a GipsyKings tette ismertté. A MazsiMó GipsyMó, Magyarországon egyetlen ilyen műfajt játszó zenekar, ugyanazt az életérzést hívja elő: vérpezsdítő spanyolos dallamok hét gitáron és énekhangon.
Cigány DNS: különleges lemezzel örvendeztet meg az első katalán rumbát játszó hazai zenekar, a MazsiMó-GipsyMó

Az albumon saját szerzemények hangzanak el, lovári és magyar nyelven. A zenekar tagjai lovári nyelven fejezik ki magukat a legkönnyebben, és azt is el szeretnék érni, hogy a cigány fiatalok – akik általánosságban egyre kevésbé beszélik a nagyszüleik nyelvét – a fülbemászó dallamokra minél többet énekeljenek cigányul.

A magyarországi cigány hagyományt és a katalán rumbát a lüktetés, a temperamentum, a virtuozitás és az életöröm köti össze – a DNS pont erre utal, hogy van azonosság a magyarországi és a spanyol cigányzene DNS-ében.

Ha pedig további különlegességre vágyunk, a Gipsy Kings alapítójának zenekara, a Chico and the Gypsyes, június 14-i budapesti koncertjük előtt, Mazsiék előzenekarként lépnek fel a Romengóval és a Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónikával a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Fotó: Balogh Mária