Tünet Búcsú a Trafóban: ez az utolsó este együtt, lezárult egy korszak

2023. június 04.
2023. február 21-én Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője búcsúlevélben jelentette be, hogy a Tünet Együttes kábé huszadik születésnapján hibernálja magát. Alkotótársak, rajongók, technikusok, volt munkatársak, reggeli tornások, önkéntesek és a közönség körében lezár egy korszakot. Az elkövetkezendő egy hónapban több előadást még játszik a társulat, majd június 13-án 18 órától a Trafóban tartják a Tünet Búcsú napját. A lezárás részeként tervezik, hogy kiadják a társulat mesekönyvét képmelléklettel kiegészítve, felveszik és elérhetővé teszik a társulat előadásaihoz készült zenéket, dalokat, és egy jól kutatható online archívumot is szeretnének létrehozni.
Tünet Búcsú a Trafóban: ez az utolsó este együtt, lezárult egy korszak

Addig még utoljára látható lesz a társulat repertoárjából a Nothing Personal című előadás május 16-án a Jurányi Házban, A tünetegyüttes – avagy a függetlenek tündöklése és című előadás két alkalommal, május 25-én és június 9-én az Örkény Stúdióban. A már többször visszatapsolt Burok utolsó előadása a MU Színházban lesz június 7-én. A létezés eufóriája című dokumentumfilmet is újra műsorára tűzi a Toldi Mozi, június 1-én közönségtalálkozóval egybekötve.

A Tünet Búcsú napján, június 13-án 18 órától bebarangolható a Tünet múltja a Trafó tereiben – fotó-rulett, filmvetítések, tárgy installációk várják a látogatókat, lehet szelfizni a Priznic-ágyban, a Tünet tagjai bábáskodásával újjá lehet születni, ki lehet próbálni a Burok-készítést és a Szeánsz-fakanál pörgetést. 20 órakor kezdetét veszi a nagyteremben a sírva-nevetős szeánsz.

„Sok-sok valaha volt Tünetessel és Valcz Péter „színházesztéta professzorral” próbájuk megfejteni, hogy mi a Tünet Együttes titka. Jó volna végre definiálnunk magunkat, mielőtt megszűnünk. És a végén… igen. Majd buli hajnalig, Varga Vince adja a talpalávalót” – mondja Szabó Réka, a társulat művészeti vezetője.

Tünet Búcsú a Trafóban: ez az utolsó este együtt, lezárult egy korszak

Szabó Réka

Segítségül hívtuk a Mesterséges Intelligenciát is, megkérdeztük, hogy ő mit „gondol” a Tünet Együttesről. Íme: „A Tünet Együttes előadásai általában erős érzelmi hatással bírnak, és céljuk, hogy felhívják a figyelmet a társadalmi problémákra, és rámutassanak az emberi szenvedés és az érzelmek közös tapasztalataira. Az előadások stílusa szokatlan lehet a hagyományos színházi előadásokhoz képest, de nagyon hatékony az érzelmek és az üzenet átadásában.”

Tünet Búcsú: Trafó Kortárs Művészetek Háza, június 13.

  • 18 órától múltidéző Tünet-installációk Trafó-szerte 
  • 20 órától Búcsú szeánsz
  • 22 órától Ereszd el a Tünetet PARTY Varga Vincével

„Ezzel az esttel szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki alakítóként vagy szemlélőként része volt a Tünet 20 éves történetének. És hogy mi lesz a Tünet Búcsú után? Még a lezárás részeként kiadjuk a társulat mesekönyvét képmelléklettel kiegészítve, felvesszük és elérhetővé tesszük a társulat előadásaihoz készült zenéket, dalokat, és egy jól kutatható online archívumot is szeretnénk létrehozni. A hírlevelünkben folyamatosan hírt adunk majd magunkról, merre tartunk, hogyan alakul a sorsunk” – mondja Szabó Réka.