Több figyelmet a figyelemzavarnak! – Nunki Bay Starship Unscramble dal- és klippremier

2023. június 30.
A Nunki Bay Starship ismét érdekes (vizekre evezett) légtérbe repült, már ami a vadiúj single-jük témaválasztását illeti. Ha úgy érzed, kicsit már megcsömörlöttél a csapból is folyó szerelem, szakítás és bulika Bermuda-háromszögében íródott popdaloktól, akkor menj rá az Unscramble-re!
Több figyelmet a figyelemzavarnak! – Nunki Bay Starship Unscramble dal- és klippremier

A Nunki Bay Starship űrhajója 2021-ben valamelyest új pályára állt, amikor megtalálták jelenlegi basszusgitárosukat, Belegrai Gabit. A formációra ugyanúgy jellemző maradt az olyan különböző zenei stílusok ötvözése, mint a neosoul, a jazz, a pop vagy az R&B…De az audiovizuális féregjárat már eggyel letisztultabb formában szippantja magába a hallgatóságot.

Nunkiék már az abban az évben kiadott From a Proper Distance című ötszámos EP dalszövegeinek fókuszát is meglehetősen sajátosan lőtték be. Olyan dolgokba merültek bele, amik alapvetően az élettől elválaszthatatlanok, mégis a társadalom hajlamos tabuként kezelni őket. És itt végre elérkeztünk a vadiúj kiadványukhoz.

Az Unscramble ugyanannak a tavalyi alkotótábornak köszönhető, aminek a gyümölcse a februárban kiadott Summer Camp Memories. A lebilincselő és instrospektív számban abszolút tetten érhető az új felállás összeszokása, egy közös zenei világ kialakulása. A dal felvételekor is óriási összhang volt közöttük és Weil Andris között, aki később a keverésért és a masterért is felelt. Andrissal szinte azonnal egy hullámhosszra kerültek, olyannyira, hogy a végeredmény a vártnál hamarabb nyerte el az általuk elképzelt formát és hangzásvilágot.

Több figyelmet a figyelemzavarnak! – Nunki Bay Starship Unscramble dal- és klippremier

Az Unscramble egy lassú tempójú, játékos, de mégis balladai elemeket felvonultató track lett, amit neosoul, pop és elektronikai behatások fognak össze. A zene atmoszféráját Tóth Dóri énekes leginkább Charlotte Dos Santos vagy Erykah Badu hangzásához tudja hasonlítani. A dalszöveg középpontjában ezúttal az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar áll. Manapság előszeretettel dobálózunk ezekkel a mozaikszavakkal, amik bizonyos mentális betegségeket vagy zavarokat jelölnek… ennek ellenére az agy rendellenes működése még mindig óriási tabunak számít. Szerencsére ez ellen a művészvilág egyre több képviselője tesz valamilyen formában, legyen az egy figyelemfelkeltő popkulturális produktum, vagy akár saját betegségük felvállalása a nyilvánosság előtt.

Amellett, hogy a Nunki Bay Starship Unscramble című újdonsága egy fontos társadalmi feladatot lát el, zeneileg is ott van a szeren. A hozzá készült kiváló videó pedig csak még tovább emeli a színvonalat. Minden van benne, ami egy lebilincselő kliphez szükséges, legyen szó látványos jelmezekről, fordulatokról, vagy zavarba ejtő, kalandos helyzetekről. Dóri a forgatást így foglalta össze:

„A klip felvétele életünk legviccesebb három napja volt, éjszaka az szentendrei Postás strandon vaksötétben botorkálással, három nap alatt háromféle időjárással, óvatlan pillanatban megjelenő szemfüles közteresekkel.”

A videót a Ricsárdgírből is ismert Márton Dani rendezte és vágta, akivel eddig csak zenei közegben dolgoztak együtt, de minden az elképzelésük szerint zajlott, a közös munkát magukban a „zseni átlát a káoszon” gondolattal jellemezték.

A többit nem szeretnénk lelőni, inkább csekkold le saját szemeddel:

Ha bírod a kísérletező popzenét, akkor élőben is erősen ajánlott kipróbálni ezt a kivételes zenei utazást. Erre tökéletes alkalom a formáció legközelebbi fővárosi fellépése, ugyanis augusztus 5-én a Nunki Bay Starship a Mörk társaságában veszi be a Várkert Bazár színpadát!

Fotó: Sinco