Klippremier: itt a Lilium Acoustic termékenységfokozó dala, a Csillagom

2023. július 14.
Az anyaság érzését örökíti meg egy dalban a Lilium Acoustic. A Csillagom címet viselő új dalukat a frontember, Lili várandóssága indította útjára, és már mint friss anyuka mutathatja meg e különleges szerzeményt a világnak.

„Mint utólag kiderült, a dal szövegéhez az első várandósságom adta az ihletet Sütő Lalinak, a Lilium Acoustic basszusgitárosának. Egy gyönyörű szöveget írt nekem férfi létére azokról az anyai érzésekről, amikor egy nő átéli azt a csodát, hogy egy új élet születik meg benne. Ez a szöveg jóval később, szinte véletlenül, Székely Veronikán, a zenekar hegedűs-vokalistáján keresztül jutott el hozzám, aki azonnal megihletődött és az alap dalötlet az ő fejéből pattant ki, amit Szőllősi Lala gitárossal véglegesítettek. A hangszerelést mindenképp szerettük volna nagyon minimálra venni, ezért csak hegedű, gitár, tapan néhány kiegészítő dobbal együtt és ének van benne” – meséli Träger Lili, a zenekar énekese a dal indulásáról.

„Az alapötlet szerint ezt a dalt csak Lilivel ketten játszottuk volna. Az eredeti kíséretet az akkor másfél éves kislányom leharcolt játék ukuleléjén játszottam fel, találomra lefogott akkordokkal, ugyanis se ukulelézni, se gitározni nem tudok. Ezt elküldtem Lilinek, hogy játssza el, mert ő tud ukulelézni. Mikor rákérdezett, hogy milyen akkordokat fogok (amit egyébként azóta se tudok megmondani), kiderült, hogy teljesen rosszul hangoltam be a hangszert. De olyan szépen szólt mindez, hogy mindketten teljesen beleszerettünk a dalba. Ekkor behívtuk Lalát, hogy segítsen ki minket valami eljátszható kísérettel. Ő pedig olyan szépet alkotott, hogy teljesen elvetettük az ukulele ötletét. A gitár mellett viszont éreztük, hogy csak kellene dob is ide. Bordás Zoli kiválasztotta a legősibb hangzású hangszereit és egy fantasztikus alapot kreált az egész dal alá” – teszi hozzá Veronika.

A szám útnak indulásához tehát szükség volt egy várandósságra, de ahogy Lili meséli, a legvégső, klipes verzió megszületésében három továbbinak is volt szerepe:

„Mikor várandós lettem a második kislányommal, nem volt kérdés, hogy itt a tökéletes pillanat arra, hogy végleges formát öltsön ez a dal, zeneileg és vizuálisan is. A dal majdhogy egy évig csiszolódott, mire elnyerte végleges formáját. Ami nagyon szép momentum a születése körül, hogy mire eljutottunk oda, hogy megvalósuljon a klip is a dal mellé, addigra kiderült, hogy Veronika is megint babát vár, és Soós Lacaka, a zenekar ritmusgitárosa és brácsása is ismét apai örömök elé néz. Úgyhogy fiúk, lányok vigyázzatok! Ez a dal termékenységfokozó hatással bír! :D”

A videóklipet szabad ég alatt képzelte el a zenekar, hiszen a szöveg tele van természeti képekkel és hasonlatokkal, akárcsak a magyar népdalaink. A természeti képeken túl Veronika ötlete alapján a zenekari tagok gyerekei is szerepelnek a videóban: 

„A klip három legifjabb szereplője csupán pár hónap különbséggel született, szoktak együtt játszani, gyerektáncházba járni. Mivel ennyire egyszerre lettünk szülők, a zenekari próbák is sokszor azzal indulnak, hogy átbeszéljük, ki mennyit aludt vagy éppen nem aludt az éjszaka, vagy akár a dackorszak leküzdésére, de legalábbis átvészelésére gyűjtünk egymástól technikákat.”

A dal karaktere tehát nem véletlen, a zenekar tagjainak erős a témához való érzelmi kapcsolódása, a gyerekek közelségével visszaköszön minden hangban. Lilin sem a kimerültség, mint inkább a várandósság öröme látható a videón, ezt Veronika is megerősíti:

„Lili igazi hősként vitte végig a stúdiózást, és a forgatást is. Mindannyian csak néztünk, hogyan bírja ilyen jól ekkora pocakkal! Ráadásul én a dallamot hangszeres zenész fejjel írtam, eszembe se jutott, hogy a refrén alatt valamikor Lilinek levegőt is kéne vennie – úgyhogy 7 hónapos terhesen, csökkent tüdőkapacitással, nem kis kihívás volt számára felénekelni… de megcsinálta és nem is akárhogy!  A dalt nyitó és záró hümmögést pedig ő találta ki, ami egy meghitt pillanatot jelképez:

Mikor egy anyuka fektetéskor karjaiban ringatja a kisbabáját és halkan altatódalt énekel neki.” 

A dal borítójának grafikáját Mészáros Erzsébet (Mesegrafika) álmodta meg, a klipet pedig Tóth Isti és Zsidákovits Máté munkájának köszönheti a csapat, akikkel már korábban is dolgoztak együtt. A felvételtől a masterig a hangon Mazán Attilával, a Csend Stúdió hangmérnökével dolgoztak, aki mindig része az alkotó folyamatuknak, a zenekar elmondása szerint sokat tett hozzá zenei meglátásaival a dalhoz.

Fotó: Lilium Acoustic