A Sziget nem csak a zenéről szól – Izgalmas programokat ígér idén is a fesztivál

2023. július 16.
Számos területen megújulás jellemzi az idei Szigetet, így a látványvilág, a vendéglátás, a fenntarthatóság terén vagy a kényelmi szolgáltatások sorában. Néhány programhelyszín helyet vált, néhány új köntöst kap. Ami marad, az a kihagyhatatlan Sziget-feeling és a programok változatossága, a műfaji sokszínűség jegyében.
A Sziget nem csak a zenéről szól - Izgalmas programokat ígér idén is a fesztivál

Idén újra fejlődési pályára áll a Sziget, ami számos területen markánsan érzékelhető lesz. A Sziget augusztusban több ígéretes helyszínnel nyitja meg kapuit, amelyek új dizájnnal, illetve hang- és fénytechnikával varázsolják el a látogatókat. Visszatér a rendkívül népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art Of Freedom, lenyűgöző alkotásaival, látványos térinstallációk vizuális erejével színesítve a Sziget izgalmas világát. A Sziget immár ikonikusnak számító K- hídján 2022-ben felújítási munkákat végeztek, így idén újra díszbe borul a Szabadság Szigetére vezető híd. Jelentős fejlesztés idén, hogy a vendégterekből eltűnnek a mobil WC-k, helyüket vízöblítéses konténerblokkok veszik át.

A Sziget a vendéglátás terén is új arcát mutatja az idén. A fesztivál területén kialakított blokkokban, ún. food courtokban a hazai kínálat mellett – a hagyományos „fesztiválételeken” túl – bővül a nemzetközi kínálat, és a speciális étrendet követők is megtalálják a megfelelő ételeket. Kiemelt szempont a fenntarthatóság is: a vendéglátósok ennek megfelelően használhatnak étkészletet, csomagolóanyagot, alapanyagot és nagy figyelmet fordítanak az energiatakarékos megoldásokra és a hulladékgyűjtés módjára is.

Fesztiválzöldítés

A robbanómotoros közlekedési eszközök használatát minimalizálják a fesztivál területén és a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművekkel közlekedhetnek. A környezetvédelemhez tartozik, hogy a III. kerülettel határos galériaerdő melletti részt idén is lezárják, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté való átminősítéshez.

A fesztiválélmény javítása érdekében a tavalyi – szokatlan szárazság miatt kialakult – szálló pornak is „hadat üzen” a Sziget szervezőcsapata. A szervezők már korábban visszazöldítették a Szigetet, a folyamatos locsolást pedig „szürkevízzel”, azaz a Duna vizével oldják meg, és egy új pormentesítő kezelést alkalmaznak a fesztivál teljes területén.

sziget_2022_656

Nagy zenei helyszínek

A Nagyszínpadra a hat nap alatt hét headliner szintű fellépőt is sikerült idén meghívni, Ők a Florence + the Machine, az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons. Hétfőre két „főfellépő” is jut, Lorde és Macklemore, majd a Sziget zárónapján korunk egyik legnagyobb sztárja, Billie Eilish lép fel.

A Sziget első napján itt lép fel Sam Fender, a Foals, Son Mieux. Másnap a nemzetközi sorban jön Yungblud, Easy Life. Szombatra érkezik Niall Horan és Mimi Webb. Vasárnap Arlo Parks és az AJR. Hétfőn a headlinerek előtt lesz Caroline Polachek és Lazza. A Sziget utolsó napján pedig jön girl In red és Yung Lean.

A Nagyszínpadon olyan hazai fellépőknek is adnak helyet, akik nemzetközi karrierjének elindítása a cél. Ilyen a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsúdló.

De az izgalmas koncertek mellett a Sziget színes nem zenei programokkal is várja a kilátogatókat: 

ArtZone 

Az ArtZone helyszínén, a Medence Csoport szervezésében a különböző művészeti ágak jeles képviselői interaktív programokkal várják a látogatókat a fesztivál teljes időtartama alatt, déltől egészen este 8 óráig. A szervezők az interaktív programok és a már megszokott professzionális megvalósítás mellett fontosnak tartják azt is, hogy nyugodt és elfogadó légkörben adjanak teret a látogatók képzelőerejének, ezzel is igazodva a fesztivál szellemiségéhez és fő gondolataihoz.

Cirque du Sziget

A Cirque du Sziget a már megszokott helyén, még több és még színesebb kínálattal vár mindenkit. Az 1000 férőhelyes nagy cirkuszi sátorban és a külső szabadtéri helyszíneken kora délutántól késő éjszakáig folyamatosan váltják egymást a produkciók.

Theatre-and-Dance Field

A tavaly megújult színházi helyszín két szabadtéri színpaddal és sok-sok egyéb, a színházi réten megvalósuló programmal várja a kortárstánc és színház iránt érdeklődő fesztiválozókat. 12 különböző országból érkeznek produkciók – többek között kubai, mozambiki, svájci, magyar, francia és olasz előadók lépnek fel mindennap déltől egészen a késő esti órákig. 

Sétáló utcaszínházak

A Sziget talán legnagyobb színpada a sétáló utcaszínházaké, mivel a fesztivál egész területén felbukkanhatnak a produkcióik. Hét előadás várja a Szigetlakókat, amelyek a látvány és a meglepetés mellett a közös élményekre helyezik a hangsúlyt, hiszen a társulatok vagy éppen az általuk bemutatott varázslatos lények kapcsolatba lépnek a látogatókkal, sokszor éppen akkor, amikor a legkevésbé számítanak rá.

SZECESSZIÓS DETOX az Iparművészeti Múzeummal 

A budapesti Ráth György-villa szecessziós kiállításainak pazar műtárgyaival ismerkedhetnek meg az éjszakai pörgés után nyugalomra és feltöltődésre vágyók az Iparművészeti Múzeum helyszínén, a fesztivál minden délutánján. Bizsergető atmoszféra, szellemi táplálék és kijózanító ébredés vár mindenkit a hajnalig tartó partyk után. Múlt századi hangulatok Bécsből, Párizsból, Londonból, s persze Pestről a Szigeten. Másnap, ahogy azt az #artnouveau elképzelte…

Fotó: Sziget