Hangolódj a Sziget Fesztiválra a Spotify-on!

2023. július 26.
Már nem kell sokat várnunk, és kezdődik a Sziget. Ha lélekben már ott vagy, akkor hangolódj rá, és hallgasd meg a 2023-as lejátszási listáikat a Spotify-on.
Sziget fesztivál Spotify lista

Már csak arra vársz, hogy elkezdődjön a Sziget? Augusztus 10-ig még van egy kis időd, hogy hangolódj és elmerülj a zenei felhozatalban. A Sziget idén is hivatalos Spotify listákkal lepett meg minket, hogy elmerülhessünk a fellépők zenei stílusában. A fesztivál teljes kínálatát, hangulatát a Sziget 2023 Official Playlist listán hallgathatod meg. De vannak extábbak is, ha konkrét elképzeléseid vannak. Jöhet egy kis ízelítő a különféle színpadonból és zenei stílusokból?

dropYard powered by BOLT

A Sziget tavaly nagy sikerrel debütált új helyszíne a dropYard, ami az urban style-t képviseli a fesztiválon. Itt találhatók a break, a hip-hop és a rap stílusok legizgalmasabb előadói a világ szinte minden szegletéből. A tánc és a mozgás uralja a színpad programját a délelőtti és a kora délutáni órákban, hogy aztán az este és az éjszaka az izgalmasabbnál izgalmasabb koncertekről szóljon.

Mivel a break műfaj a 2024-es Olimpián debütál Párizsban, a dropYardon is kiemelt figyelmet fordítanak a szervezők a stílus bemutatására. A program ezúttal is a reggeli “BREAK YOGA”-val indul, melyet workshopok, fellépések és táncpárbajok követnek. A sok külföldi csapat mellett a hazai táncosok is teret és lehetőséget kapnak a bizonyításra. A Cypher Town szervezésében elindult egy kvalifikációs folyamat is, ahol a legtehetségesebbek a Sziget közönsége előtt mutathatják be tudásukat. A hip-hop kultúrában a táncosok mellett a DJ-k szerepe is vitathatatlan, éppen ezért a szervezők több nemzetközi és hazai DJ-t is meghívtak közreműködőként a nappali programok táncpárbajaihoz. A nappali workshopok különböző tematikával várják a Szitizeneket, akik így akár hat különböző stílus alapjait is elsajátíthatják. Ismét lesz breaking workshop, azon belül: footwork, powermove, toprock stb., illetve több más stílus is, mint például a house vagy a hip-hop. A táncpárbaj ismét teret ad a Szitizeneknek is, így bárki leadhatja nevezési szándékát és versenghet a meghívott fellépőkkel. Az ALL STARS battle, ahol a legnagyobb nevek mérkőznek meg egymással, idén is a szombati napon lesz megtartva a késő délutáni órákban.

A koreai Balming Tiger

A koncertprogramban továbbra sem a legnagyobb sztárokra kell számítani, itt inkább csemegézni lehet a sok, itthon talán még ismeretlennek számító fellépő között, akik bizonyára idén is nagy tömegeket fognak megmozgatni. Az éjszakai DJ-szettek a színpad zenei stílusához passzolnak, kiegészítve olyan új kezdeményezésekkel, mint például a Hollandiából indult új őrület, a memetechno. Az esti fellépők közül az ukrán Alyona Alyona korábban is fellépett már a Szigeten, de azóta is töretlen sikerrel turnézik világszerte. Bizzey jelenleg Hollandia No 1. rappere, aki élő fellépése után közvetlenül, LEYO néven DJ-szettel is készül. Nagyon várjuk az angol Ayrtn és a szintén angol, rövidesen remek új albumát megjelentető Proph fellépését. Franciaországot a 47TER és Josman képviseli, ráadásul ugyanazon a napon lépnek fel. Távol-Keletről érkezik az őrült show-val készülő koreai Balming Tiger, a japán Kazuo & Taha és a kínai Alice Longyu Gao. Hazai fellépőink, akikhez mind csatlakoznak vendégek, ’featek’: 6363 & Lil Frakk, Co Lee, Sisi, Beton.Hofi, On The Low: Ekhoe, PowerPuff, AKC Misi, Kisé.

Itt találod a színpad Spotify-playlistjét!

TicketSwap Colosseum

Az alternatív elektronikus zene legjobbjait gyűjti egybe a Sziget – ókori amfiteátrumokat idéző – buliszínpada, a TicketSwap Colosseum, amely tavaly újragondolva és exkluzív külsőbe öltöztetve tért vissza. Az idén tovább szépülő, látványos dizájnelemeivel lenyűgöző és minden igényt kielégítő hang- és fénytechnikával felszerelt helyszín sztársátra több mint 60 előadót vonultat föl a 6 nap alatt. Köztük lesz a Herrensauna XXL, négy nagy DJ-t összefogó formációja, de jön majd az ausztrál gyökerű, Londonban élő Mall Grab, a meghatározó jelentőségű techno DJ és producer, Jeff Mills, az egyik legismertebb német house és techno DJ és producer, Dixon, az olasz elektronikus tánczenei DJ, Dj Tennis. Szintén a Colosseum vendége lesz a német elektronikus zene egyik legkiemelkedőbb előadója, a háromszoros DJ Awards-nyertes, Sven Väth, a techno egyik leggyorsabban feltörekvő DJ-je, Kobosil valamint a zenéjével az érzelmekre ható francia techno producer, I Hate Models.

Itt találod a színpad Spotify-playlistjét!

A francia techno producer, I Hate Models

Európa Színpad

Az Európa Színpad új helyen, de változatlan lelkesedéssel és színes programkínálattal várja a látogatókat. A színpadon olyan – nem csak európai – formációk lépnek fel, akikről a szervezők úgy gondolják, hogy egy-két éven belül helyet kaphatnak a fesztivál nagyobb színpadainak programjában is. A színpad fő célja a még nem befutott, de minőségileg jó és újszerű zenekarok bemutatása. Fontos változás, hogy a programhelyszín idén átkerül egy nagyobb rétre, mert a tapasztalatok alapján a koncertek sokkal több embert vonzottak, mint ahányan kényelmesen elfértek a színpad előző helyén.

Tha Haunted Youth

Néhány fontos fellépő, akiket idén a színpadon láthat a közönség: végre megvalósul a finn rapper Asa Masa és az olasz rapper Mezzosangue, illetve a lett Shishi koncertje, ami tavaly betegség miatt maradt el. Láthatjuk még a harmadik album megjelenése után járó angol, indie rockot játszó Amber Run triót. A nagyon fiatal, de annál sikeresebb olasz Stain The Canvas metál zenekar már többször járt Budapesten, de most először jönnek a Szigetre és lelkesen készülnek, hogy előadják közös dalukat az amerikai Call Me Karizma-val, aki szintén aznap lép fel európai fesztivál-turnéja keretén belül. Itt lesz az észt elektronikus indie popper NOËP, a különleges produkcióval érkező spanyol Queralt Lahoz, az egyre nagyobb sikereket elérő belga The Haunted Youth, az ír kocsmazenét játszó The Mary Wallopers és az angol pop énekes Adam French is, míg a programot utolsó este a hazai Sziámi AndFriends zárja.

Itt találod a színpad Spotify-listáját!

Irány a Spotify! Kattints IDE!

Fotó: Getty Images