Tovább látogatható a Salvador Dalí kiállítás

2023. augusztus 05.
A márciusi nyitás óta rengeteg érdeklődőt vonzott a szürrealizmus katalán nagymesterének egy eddig kevésbe ismert oldalát bemutató tárlat, az érdeklődés pedig a tervezett záráshoz közeledve sem csökkent. A kiállítás szervezői a hosszabbítás mellett döntöttek: a gyűjtemény szeptember 3-ig látható.

Bár Salvador Dalí elsősorban festőként ismert, valójában rendkívül sokrétű alkotó volt, aki teljes pályafutása alatt kísérletezett más művészeti ágak, sőt az alkalmazott művészetek területén is. A budapesti kiállítás a művész életművét a harmadik dimenzióba emeli a bemutatott bronz-, üvegpaszta- és drágakövekkel kirakott arany szobrok segítségével, melyek Dalí tervei és makettjei alapján készültek és a mester leghíresebb műveit mutatják be korábban sosem látott formában. Kiemelkedő a nőiesség új dimenzióit bemutató „Space Venus”, míg a „Dance of Time III” a mester híres olvadó óráit idézi.

A szobrok mellett látható metszet és litográfiagyűjtemény Dalí illusztrátori munkásságát hozza közel a nézőkhöz, a számozott példányokon olyan irodalmi remekművekhez készített rajzai jelennek meg a falakon, mint az Aliz csodaországban vagy az Isteni színjáték.

A Komplexben látható gyűjtemény a Magyarországon valaha bemutatott legszélesebb körű felhozatala Dalí alkotásainak, összesen 204 műtárgy látható a tárlaton. A tárgyak a párizsi székhelyű Dalí Universe, a világ egyik legnagyobb Dalí-kollekcióját kezelő magángyűjtemény jóvoltából érkeztek hazánkba, melynek alapítója, Beniamino Levi galériatulajdonosként és műgyűjtőként évtizedeken keresztül volt Dalí üzleti partnere és egyben barátja is.

A kiállított műtárgyakról több információ a magyar és angol nyelvű audio guide segítségével érhető el, a kiállítás utolsó állomásán pedig a látogatók egy egyedülálló VR-élmény során valóban beléphetnek Dalí képzeletének labirintusába, és egy szemkápráztató utazásra indulhatnak a legismertebb remekművek világában.

Helyszín: Komplex