Mazel Tov – újévi köszöntés varázslatos klezmer muzsikával

2023. december 20.
A több mint 33 éves Budapest Klezmer Band a hagyományt követve 2024. január elsején ismét fergeteges muzsikával üdvözli az újévet és a klezmer zene kedvelőit a Budapest Kongresszusi Központban.

A világszerte ismert magyar zenekar egyedi hangulatú, különleges, modern látványvilágú koncerttel köszönti az új esztendőt. A Budapest Klezmer Band – az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya által írt és hangszerelt klezmer dallamokat, tradicionális zsidó zenét játszik. Ezek az ismert dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A neves zenészek igazán lendületes, humorral átszőtt zenei produkciókkal szórakoztatják majd az érdeklődőket.

Jávori Ferenc Fegya, a klezmer zene igazi mestere, az újév köszöntő esten mindegyik remekművéből, a Purimtól a Menyasszonytáncig felcsendülnek klezmer dallamok. Fegya nevéhez fűződik a Purim, avagy a Sorsvetés című, a Győri Balett-tel közös produkció, ő a szerzője a Klezmer Szvitnek is, amelyet a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekarral adtak elő, és fantasztikus sikert hozott a Menyasszonytánc című klezmer-musicalje is a Budapesti Operettszínházban. De egyik koncert műsorából sem maradhat ki a Madách Színházban játszott nagy sikerű Hegedűs a háztetőn világhírű musical egy-két dala vagy a szintén Fegya által komponált, a Pécsi Nemzeti Színházban bemutatott Getto című musical-dráma egy-egy dallama.
 
A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, sokoldalúságukról számos koncerten tettek már tanúbizonyságot. Olyan fantasztikus és elismert zenészek alkotják a Jávori Ferenc Fegya hangszerelő, zeneszerző, zongoraművész által alapított és vezetett zenekart, mint Nagy Anna harmonikaművész, Kohán István klarinétművész, Gazda Bence hegedűművész, Barbinek Gábor harsonaművész, Máthé László nagybőgős és Végh Balázs dobos. Az újévi köszöntőn, 2024. első koncertjén a klezmer zenekar vendége Jordán Adél, a Budapesti Katonai József Színház művésze lesz. A Máté Erzsi-, a Junior Príma-és Bezerédi-díjas színésznő nem először áll a klezmer zenekarral egy színpadon, a korábbi közös koncert sikerek miatt újabb közös fellépésre invitálták a népszerű művésznőt, aki örömmel fogadta a meghívást.
 
Köszöntsd az újévet a Budapest Klezmer Band zenészeivel a Budapest Kongresszusi Központban, az első januári hideg téli estén melegítse fel a szívedet a hangulatos, érzelmes, tradicionális klezmer muzsika!
Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés