Jordán Adélt betemeti a műanyag a Greenpeace kicsomagolós kisfilmjében

2023. június 24.
Jordán Adél is elképedt annak a hatalmas szemétkupacnak a láttán, mely a Greenpeace által szervezett bevásárlás után borította be az asztalt. „Több a szemét, mint maga az étel”, tör ki a színésznőből a videóban, amit a zöld szervezettel együtt készített, ráirányítva a figyelmet arra, hogy az élelmiszerüzletek döbbenetes mennyiségű műanyaghulladékot kényszerítenek a vásárlókra. A Greenpeace azt szeretné elérni, hogy a hazai élelmiszer-üzletláncok 2027-ig csökkentsék felére az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokat és jelentősen bővítsék az újratölthető italcsomagolások arányát.
Jordán Adélt betemeti a műanyag a Greenpeace kicsomagolós kisfilmjében

Egy darab padlizsán már előre zacskóba csomagolva, néhány szál petrezselyem műanyag dobozban és tasakban, paradicsom lefóliázott habtálcán, víz 0,5 literes PET-palackokban összecsomagolva, egyetlen isler fóliával borított műanyag tálcán, és ezzel nincs vége a sornak. A cégek és élelmiszer-üzlethálózatok leleményessége határtalan, ha túlcsomagolásról van szó. Ezt mutatja meg az a kisfilm, amit Jordán Adél a Greenpeace-szel készített közösen. 

A színésznő vászontáskájából sorra kerülnek elő a műanyagba csomagolt termékek, melyekkel a fogyasztók napról napra szembesülnek az élelmiszerboltokban. Szinte minden bevásárlással magunkkal cipelünk egy adag hulladékot is, amit sok esetben még újra sem tudnak hasznosítani. Ahogy a film főszereplője egyesével kibontogatja a termékeket, úgy növekszik mellette az asztalon a szemétkupac, amelyet a Greenpeace visszajuttat majd azokhoz az üzletláncokhoz, ahonnan az egyes csomagolóanyagok származnak.

„Több a szemét, mint maga az étel. Ezt tapasztalom, amikor hazatérek egy-egy bevásárlásból. Mi értelme van például annak, hogy a répát, a gyömbért vagy az almát lefóliázott habtálcára teszik? A sok felesleges műanyag csomagolással rengeteget ártunk a Földnek és ez az élelmiszerüzletek felelőssége is.” – mondta Jordán Adél a filmforgatás után.

Az egyszer használatos csomagolóanyagok műanyagba fojtják a Földet és ebben jelentős az élelmiszerüzletek felelőssége. Az egy használat után szemétbe kerülő zacskóknak, dobozoknak, fóliáknak ugyanis csak a töredéke hasznosul: az eddig legyártott műanyagoknak mindössze 9%-át hasznosította újra az emberiség, a maradék 91% jobb esetben szeméttelepen, szemétégetőben, rosszabb esetben pedig a természetben végezte. 

A Greenpeace 2022-ben indította el magyarországi kampányát azért, hogy az élelmiszer-üzletláncok radikálisan csökkentsék az egyszer használatos csomagolóanyagok használatát. A zöld szervezet az ALDI, az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a PENNY, a Reál, a SPAR és a Tesco felmérésével egy átfogó jelentést készített arról, hogy a hazánkban jelenlévő legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi láncok mennyi egyszer használatos csomagolóanyaggal terhelik a környezetet. A kapott eredmények alapján kialakult egy rangsor a felmért üzletláncok között, ezt itt lehet megtekinteni

A felméréssel egyidőben a Greenpeace petíciót is indított, mellyel a szervezet többek között azt kívánja elérni, hogy a hazai üzletláncok 2027-ig csökkentsék felére az eldobható műanyag csomagolóanyagok használatát. A szervezet továbbá azért is küzd, hogy a megjelölt céldátumig az italcsomagolások 80%-a legyen újratölthető.

„A kampányunk indulása óta az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok egyes képviselői számos előremutató intézkedést hoztak, például egyre többen vezetik ki az üzletek zöldség-gyümölcs részlegén ingyenesen kínált zacskókat és az a tendencia is látható, hogy lassan, de bővül a csomagolásmentes termékek kínálata. A boltokat járva azonban azt tapasztaljuk, hogy még így is rengeteg az eldobható zacskóban, dobozban, flakonban, palackban lévő, sőt gyakran duplán csomagolt áru, így bőven van még dolguk az üzletláncoknak, ha nem szeretnének a jövő generációk számára egy hulladékba temetett bolygót hagyni. Azt szeretnénk elérni, hogy a hazai üzletláncok jelentsenek be érdemi intézkedéseket, melyekkel valóban jelentős mértékben csökkenthetik az egyszer használatos csomagolóanyagok mennyiségét” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.