Brazil sztárkoreográfus érkezik a Trafóba

2024. május 20.
Lia Rodrigues neve mára fogalommá nőtte ki magát a kortárs tánc kedvelőinek körében. Május 30-án és 31-én Bűvölet című előadásával zárja az idei színházi évadát a Trafó.

A Bűvölet (Encantado) a Rio de Janeiróban élő koreográfus, aktivista és tanár, Lia Rodrigues koreográfiája, aki 40 éves pályafutása során fáradhatatlanul dolgozott a művészet, az aktivizmus és a társadalmi folyamatok közötti szinergiák kiépítésén. Munkásságát a Brazíliában tapasztalt környezeti és spirituális küzdelmek inspirálják.

Az előadás egy (ön)gyógyító rituálé: Rodrigues és társulata a gyógyulás szellemeit – az encantadosokat – idézik meg. A címválasztás oka sokrétű: a munkafolyamat a Covid-19 okozta egészségügyi válsággal összefüggésben indult, abból a vágyból, hogy az encantadosok erői elvarázsolják a világot, és helyreállítsák annak törvényes rendjét. 11 táncos 140 színes takarót hív segítségül az állandó alakváltáshoz.

Lia-Rodrigues sztárkoreográfus és csapata

Lia Rodrigues sztárkoreográfus és csapata

Az „encantado” melléknév a latin incantatus szóból származik, jelentése alapján elvarázsolt, vagy bűbáj hatása alatt álló, elkápráztatott, lenyűgözött. Brazíliában az „encantado” szó emellett olyan mitikus entitásokra is utal, amelyek ismeretlen erők által mozgatva léteznek ég és a föld között, a dzsungelekben, a sziklákon, az édes és a sós vizekben, a dűnékben, a növényekben – és szent helyekké varázsolják mindezeket. Olyan lények, melyek átlépik az időt, nem ismerik a halál fogalmát, és mágikus védelmi és gyógyító erőre tesznek szert. A földi életet fenyegető ragadozó tevékenységek, az erdők, a folyók és a tengerek szisztematikus pusztítása az „encantados” létezésére is hatással van.

Az előadás május 30-án és 31-én látható a Trafóban.

Fotó: Sammi Landweer