Portréfilm készül Illés Fanni paralimpikon úszóról

2024. július 27.
Hat televízió- és streamszolgáltatásra készülő alkotás gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet. Folytatódik a Kecskemétfilm Cigánymesék sorozata, de portréfilm készül Illés Fanni paralimpikonról és dokumentumfilm Mándoki Lászlóról is.
film illés fanni paralimpikon

Hamarosan négy dokumentumfilm- és két animációs sorozat készül a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával. Folytatódik a Kecskemétfilm Cigánymesék sorozata, portréfilm készül Illés Fanni paralimpikonról és dokumentumfilm Mándoki Lászlóról.

Új filmek az NFI támogatásával

Portréfilm készül Illés Fanni paralimpikon úszóról

Portréfilm készül Illés Fanniról

Portréfilm Illés Fanniról

Illés Fanni világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó, négyszeres paralimpikon, a 2024-es párizsi paralimpiai játékok versenyzője, aki elkötelezetten küzd a fogyatékossággal élőkkel szembeni sztereotípiák ellen.

Hernáth Csaba és Korn Anita rendezők Illés Fanni portréfilm címmel készülő alkotása a kivételes sportoló inspiráló élettörténetén keresztül az anyaság, nőiség, kitartás, hit és (ön)elfogadás témáit járja körbe.

Dokumentumfilm Mándoki Lászlóról

A jövőnk emléke: Béke címmel készül dokumentumfilm Mándoki László munkásságáról. Az alkotás, amelyet Császár Tamás rendez, bemutatja, ahogyan a később Leslie Mandoki néven híressé vált zenész és két társa disszidál a kommunista Magyarországról, majd a világ leghíresebb zenészeivel közösen megszületnek azok a dalok, amelyek a progresszív rock műfaján keresztül a béke hírnökeivé váltak a hidegháború idején.

Dokumentumfilm a levéltárról

Magyar Nemzeti Levéltár címmel dokumentumfilm mutatja be a nemzetünk írott örökségét őrző intézmény és a benne dolgozó szakemberek titokzatos és innovatív világát. A Mészáros Attila rendezésében megvalósuló film megismertet az intézményben használt legmodernebb technológiákkal és a dokumentumokhoz kapcsolódó izgalmas történetekkel.

Emberi történetek Afrikából és a Közel-Keletről

Az államilag támogatott Hungary Helps Program a világ 40 országában több százezer bajba jutott embernek segít, hogy új életet tervezhessenek saját hazájukban. A program munkáját bemutató Magyarország segít sorozat most készülő, második évada emberi történeteken keresztül ismertet meg az afrikai és közel-keleti missziók során végzett munkával, rávilágítva az egyes vallási és iskolai közösségek megtartó erejére.

Animációs sorozat egy távoli bolygóról

Miklósy Zoltán és Herkó Attila író-rendező párosának olyan nagy sikerű animációs alkotások köszönhetők, mint a Janó Manó sorozat, vagy a Manieggs: Egy kemény tojás bosszúja. Legújabb animációs sorozatuk, a Rozogarázs egy távoli bolygó furcsa, de mókás teremtményeinek életébe enged bepillantást, akik a „Rozsdás csavar kupa” versenyre készítik fel legkülönfélébb járműveiket. A különleges látványvilágú, szórakoztató epizódok bemutatják a Rozogarázs istálló mindennapjait.

Cigány eredettörténet 3D-ben

A Kecskemétfilm gyártásában egyedi, 3D technikával készített népszerű Cigánymesék sorozat a cigányok eredettörténetéről, humorukról, a család fontos szerepéről, szerelemről, vándorlásról mesél. A sorozat újabb két epizóddal bővül, amelyek A lyukasztó eredete és Boldímó hegedűje című történeteket dolgozzák fel.

Borítókép: Czvitkovits Judit 

https://marieclaire.hu/kultura/2024/05/10/zurbo-dorottya-interju-bhutan/