Eb-lázban égünk: ezek a legjobb fociról szóló filmek

2024. június 22.
Június 14-én kezdődött a labdarúgó Európa-bajnokság, úgyhogy valószínűleg már te is a képernyő elé tapadtál. De ha nem, akkor hozd hangulatba magad a legjobb focis filmekkel.
Eb-lázban égünk: ezek a legjobb fociról szóló filmek
  • Már javában zajlik az Európa-bajnokság, ideje, hogy a lelkünk is futball-lázban égjen.
  • Öt labdarúgásról szóló filmet gyűjtöttünk össze.
  • Mutatjuk a legjobb fociról szóló filmeket.

Már javában zajlik a labdarúgó Európa-bajnokság, és a magyar csapatnak is lelkesen szurkolhatunk még. Ha mi is futball-lázban égünk, akkor azért, ha viszont nem, akkor azért érdemes hipe-olnunk magunkat egy izgalmas focifókuszú filmmel!

Szerencsére számos izgalmas film közül válogathatunk a meseszép tündérmeséktől kezdve a hihetetlen történetekig, amelyek mellett ebben a hatalmas focilázban labdába sem rúghatnak a limonádés-romantikus történetek.

Íme minden idők legjobb focis témájú filmjei:

1. The Two Escobars

Talán meglep, hogy ez a film is rákerült a listánkra, de valójában egyáltalán nem véletlen: a két (egyébként egymással nem rokonságban álló) Escobar összefonódó, lenyűgöző története nem kispályás film. A kolumbiai védőt, Andres Escobart hét hónappal azután lőtték le, hogy Pablót lekapcsolták a rendőrök, de meggyilkolása valójában közvetlen következménye volt névrokona örökségének.

Pablo Escobar imádta a futballt, és lehetőséget látott benne arra, hogy a sport segítségével fejlessze tovább hatalmas drogbirodalmát – ha máshogy nem is, legalább azzal, hogy az Atletico Nacionalba való invesztálás tökéletes lehetőség volt a pénzmosásra. A Nacional védője, Andres azonban egyszerűen rosszkor volt rossz helyen, méghozzá egy éjszakai klub parkolójában. A válogatottban ugyanis szerzett egy öngólt az 1994-es világbajnokságon az Amerikai Egyesült Államok elleni csoportmérkőzésen, és állítólag azért ölték meg, mert a gyilkosát olyan emberek bérelték fel, akik sok pénzt vesztettek amiatt, hogy Kolumbia nem került be a nyolcaddöntőbe a világbajnokságon. A The Two Escobars összekapcsolja a két Escobar sorsát, miközben bemutatja a kolumbiai kartellek és a sokak által kedvelt csapatjáték csúnya kapcsolatát.

2. The Class of ‘92

A 2013-ban megjelent The Class of ‘92 egy brit dokumentumfilm, a középpontjában hat fiatal játékossal a Manchester United csapatából. Méghozzá David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary Neville, Phil Neville és Paul Scholes felemelkedését mutatja be az 1992-es ifjúságikupa-sikertől a Premier League-győzelemig.

A film elkalauzol minket a focisták öltözőjébe, a játékosok és a futball történelmébe, miközben az akkori kultúra is átszövi a sztorit. Ha pedig ez nem lenne elég, Zinedine Zidane, Eric Cantona és más nagy játékosok beszámolói is színesítik a történetet.

3. Üdv Wrexhamben! / Welcome to Wrexham

Rob McElhenney és Ryan Reynolds 2020-ban összefogtak, és megvásárolták az ötödosztályú Red Dragonst, azt remélve, hogy a klub esélytelen csapatából egy közkedvelt focicsapatot faragnak, aminek így majd rengeteg szurkolója lesz. Mára az egész világ figyelemmel kíséri történetüket, hiszen valódi változásokat hoztak a klub életébe. Az alsóbb osztályban töltött tizenöt kihívásokkal teli év után a klub végre visszatért az angol labdarúgóliga másodosztályába. Vajon megállja a helyét a Wrexham AFC és képes lesz újra szárnyalni? Kiderül, ha megnézed az Üdv Wrexhamben! sorozatot.

4. Diego Maradona

Egy lenyűgöző kétórás bepillantás minden idők egyik legnagyobb (és legellentmondásosabb) játékosa, Diego Maradona életébe archív, korábban nem látott felvételekkel tarkítva. A sztori pedig az argentin ikon 1984-es Barcelonából Nápolyba költözése köré összpontosul, és a legjobb futballról szóló filmek közé tartozik.

5. Ronaldo

Ronaldo győztes, világsztár, a világ egyik legjobb focistája és családapa is. De az is lehet, hogy magányos? Talán ez kicsit sokkolónak még is hangzik, de a sportoló határozottan felvázolja életének ezt az oldalát is a filmben. Kevés emberben bízik meg, azokhoz viszont határozottan közel áll, akiket szeret. Persze, biztosan tudatosan kidomborítja az emberi oldalát, de Ronaldo élete valóban tele van izgalmas történetekkel, már egészen a gyermekkorától kezdve. Ez a film egy eddig nem látott oldalát mutatja meg a játékosnak, akit ötször választottak meg a bolygó legjobbjának.

Forrás: FourFourTwo, Fotó: IMDB