18 előadással várja nyár végén az érdeklődőket Budapest egyetlen zsűrizett színházi fesztiválja, a Szemle Plusz

2024. augusztus 10.
2024. augusztus 24. és szeptember 9. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozata, amelyen a 6 vidéki és határon túli nagyszínpadi alkotás, illetve a 6 budapesti kamaraelőadás versenyén túl idén először hat színészképző iskola is bemutatkozhat egy-egy vizsgaelőadással, hogy a budapesti közönség megismerkedhessen a következő színészgeneráció tagjaival.
Szemle Plusz Fesztivál 2024

A fővárosi színházszeretőknek nem kell sehova sem elutazniuk, hogy megismerjék a legizgalmasabb vidéki és határon túli színházi előadásokat, hiszen a Városmajori Szabadtéri Színpad szervezésében 12. éve futó zsűrizett mustra többek között azért jött létre, hogy helybe hozza a Budapest határain túli színházi élményeket.

Peremartoni Krisztina színésznő, az intézmény művészeti tanácsadója Benkő Nórával, a színház igazgatónőjével és művészeti vezetőjével karöltve évről-évre több száz magyar nyelvű előadás közül választják ki azt a tizenkét magas szakmai minőséget képviselő, emlékezetes és tanulságos alkotást, amelyet a nyári seregszemle keretein belül a majori közönség is megismerhet.

6+6 és a ráadás

Az eleinte egyhelyszínes, hét előadást bemutató esemény 2023-tól új szekcióval bővült, a nagyszínpadi művek mellé kamaraelőadások is bekerültek a programba, amelyeket a margitszigeti Kristály Színtér színpadán láthattak a nézők.

Idén ismét bővül a Szemle Plusz: ezúttal 6 színiiskola mutatkozik be – versenyen kívül, az OFF program keretében – egy-egy vizsgaelőadással az eseményen, hogy a következő színészgeneráció tehetségeit is megismerhesse a budapesti közönség. Az előadások után esténként közönségtalálkozón és szakmai beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők. A résztvevő intézmények és előadásaik: Színház- és Filmművészeti Egyetem (Csokonai Vitéz Mihály: Tempefői), a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet (Euripidész: Oresztész), a Pesti Magyar Színiakadémia (Martin MCDONAGH: Piszkavas, avagy Leenane szépe), a Keleti István Művészeti Iskola (Kurt Weill – John Gay – Elisabeth Hauptmann: Háromgarasos Opera), a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés (Robert Lopez, Jeff Marx, Baráthy György: Avenue Q. – a mi szobánk) és a Freeszfe Egyesület (Nilats Niltat: Tériszony). A Szemle Plusz OFF programok térítésmentesen látogathatók.

A kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet Oresztész című előadása

A kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet Oresztész című előadása

Több, mint egy jó válogatás

A Szemle Plusz versenyprogramjába idén olyan különlegességeket hoztunk el színpadainkra, mint a Sepsiszentgyörgyről érkező Iráni konferencia című előadás Bocsárdi László rendezésében, amely egy megrendítő spirituális utazás a szabadság, az istenhit, a boldogság témája körül, vagy a marosvásárhelyi Az igazság gyertyái című Székely Csaba-darab, amely a bözödújfalusiak történetén keresztül egy olyan közösségről mesél, ahol mindig is jól megfértek egymással az emberek, kivéve a történelemnek abban a négy évében, amikor a hatalom erőszakkal beleszólt az életükbe.

Az előadás rendezője a tavalyi Szemle Plusz különdíjasa, Sebestyén Aba, a darab a Budapest Főváros Holokauszt 80 emlékév programsorozatának része. Újvidékről is vendégül látunk egy izgalmas alkotást, a Történt egyszer Újvidéken című dráma egy színház életét mutatja meg kívülről-belülről; a produkciót Urbán András rendezte. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Szemlén ismét színpadunkon láthatunk néhány izgalmas vidéki előadást.

A tatabányai Jászai Mari Színház társulata Szikszai Rémusz rendezésében egy fekete komédiával érkezik: a Hóhérok a világ második legismertebb angol hóhérjának dilemmáiról mesél a halálbüntetés eltörlése idején, olyan kérdéseket feszegetve, hogy vajon minden általa kivégzett halálraítélt valóban bűnös volt-e, vagy esetleg volt olyan, akit ártatlanul végzett ki?

A 2023-as Szemle Plusz program legjobb előadás díját megszerző Miskolci Nemzeti Színház ismét versenybe száll, és Pintér Béla-Darvas Benedek Gyévuska című művével érkezik Budapestre, amelyben az orosz frontra induló Nyolcadik Kinizsi Pál Kerékpáros Lövészezred tagjai búcsúzkodnak szeretteiktől. Egy zenedráma korabeli slágerekkel, empátiával, humorral és nemzeti traumával, Ascher Tamás rendezésében.

A Budaörsi Latinovits Színházból Alföldi Róbert főszereplésével a Liliom című előadás látható a Szemle Plusz programjában. Kovalik Balázs ritkán jön haza rendezni, ezért kihagyhatatlan élmény, hogy megnézzük, hogyan szedi darabokra és rakja össze új formában a jól ismert Molnár Ferenc-történetet.

A Milf című előadás Pető Kata és Rohonyi Barnabás kettősével

A Milf című előadás Pető Kata és Rohonyi Barnabás kettősével

A kamaraelőadások versenyében ezúttal óriási színészi alakítások, izgalmas társadalmi kérdések, személyes sorsok versengenek egymással, így például a Milf című előadás Pető Kata és Rohonyi Barnabás kettősén keresztül egy idősebb nő-fiatalabb férfi szerelemének megítéléséről vall. Beleshetnek egy fiú őszinte felnövéstörténetébe is, a Telik egy vizsgaelőadásnak készült önadaptáció, Márfi Márkkal. Sodró Eliza Janikovszky Évát jeleníti meg a Kizárólag az utókor számára című előadásban, Bezerédi Zoltán a teremtéstörténet „cigányos” olvasatát adja elő a Cigány Mózesben, egy fiatal színésznő, Péteri Lilla Cserhalmi György rendezésében mutatkozik meg a Tizenhét hattyúkban, de a gyerekvállalás szép és egyben gyötrelmes témájával is foglalkozunk Pálos Hanna és Vizi Dávid duóján keresztül a Lélegezz című kamaraelőadásban.

Rangos zsűri – nívós elismerés

A Szemle Plusz amellett, hogy egy színes és alapos színházi körkép, mindeközben szakmai versenyprogram is, a neves színészekből és színházi szakemberekből álló zsűri 8 különböző kategóriában oszt díjakat. A Városmajori Szabadtéri Színpad programjait ismét egy négyfős zsűri kíséri majd figyelemmel, amelynek Benkő Nóra, a Színpad ügyvezető igazgatója mellett Hernádi Judit Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Kocsis Gergely Jászai Mari-díjas színművész és Háy János József Attila-díjas író lesznek a tagjai, míg a Kristály Színtér darabjait Benkő Nóra mellett Zsurzs Kati Aase-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Kerekes József Jászai Mari-díjas színész díjazzák.

A zsűri a városmajori előadásokat a már megszokott hat kategóriában díjazza – Legjobb előadás, Legjobb rendezés, Legjobb női- és férfi szereplő, valamint Legjobb női- és férfi mellékszereplő –, de két további kategóriában, a margitszigeti kamaraelőadások közül a Legjobb előadást és Legjobb színészt is jutalmazzák. A Kristály Színtér előadásainak Különdíjasa a Fidelio által felajánlott médiacsomagot nyeri el. Az elismerést az egyik legolvasottabb összművészeti portál szakújságírói szavazzák meg. Az elmúlt évekhez hasonlóan a közönség is leadhatja voksát az általa legjobbnak tartott előadásra.

A Szemle Plusz programsorozat az elmúlt években olyan népszerű, kulturális találkozóhellyé vált, ahol a színházi szakma és a közönség, a pályakezdő színész és az érdemes művész, a határon túli alkotó és a budapesti rendező kezet foghat, eszmét cserélhet és együtt szórakozhat a Városmajorban és a Margitszigeten.

Vezető fotó: Történt egyszer Újvidéken/Srđan Doroški