Elég címmel nyit fotókiállítást a Radnóti Színház fontos társadalmi ügyekről

2024. február 24.
118 kép, 18 színész, 16 ügy, 3 intézmény – március 20-án, szerdán Elég címmel nyílik a Radnóti Színház 14+2 ügyének kiállítása. A színészek felelős állampolgárként foglaltak állást számukra is fontos társadalmi kérdésekben. Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, kinagyítva, felhangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott. A kiállításnak öt héten át az Eötvös10 Pincegalériája ad akadálymentesen látogatható teret.
Elég címmel nyit fotókiállítást a Radnóti Színház fontos társadalmi ügyekről

Hosszan keresett a kiállításnak olyan helyet a Radnóti Színház, amely akadálymentesen látogatható, mígnem a szomszédságban befogadásra talált. Az Eötvös10 Pincegalériájában 118 fotó kerül kiállításra, a tárlat március 20-tól április 28-ig látogatható. Csoszó Gabriella fotóművész a legjobb hazai női alkotók sorába tartozik. Az Elég című kiállítás zárja a női alkotók hónapját, a Teri a házban – nőnapok az Eötvös10-ben című rendezvénysorozatot.

Néhány példa a választott ügyek közül: László Zsolt az oktatás jövőjére, Mészáros Blanka a lakhatási válságra, Pál András a roma felzárkóztatásra, Bálint András és Tóth Ildikó az idős emberek problémáira, Kováts Adél az akadálymentesítésre, Sodró Eliza és Rusznák András a bántalmazó kapcsolatokra, Schneider Zoltán a túlfogyasztásra, Gazsó György az erdővédelemre, Lovas Rozi az örökbefogadás nehézségeire hívja fel a figyelmet.

A kiállítás során minden héten lesz egy színész-tárlatvezetés, valamint a szervezők néhány ügyet kiemelve a sokból szakmai beszélgetéseket is tartanak majd. A kiállított fotók limitált sorszámozott példányban, valamint az alkotó és a színész aláírásával eladásra kerülnek. Az árakat úgy határoztuk meg, hogy a műgyűjtőktől a műkedvelőkig bárki számára lehetséges a képvásárlás, amivel a Radnóti Színházat és a civil szervezeteket támogatják a vevők.

Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója az alábbi gondolatokat fűzi a kiállításhoz:

„Elég! Ezt a szót nagyon sokszor és sokféleképpen mondjuk. Nem elég gondolni, tenni is kell. Nem elég a négy fal között kimondani, hallja meg a sokaság is. Nem elég tudni, át is kell adni. Hosszan sorolhatnám, hogy miből van elegünk és miből nincs elég. A fontos ügyekben hatalmas a közösség ereje, ezt akartuk ezzel a kampánnyal megsokszorozni.

Ma, amikor minden olyan sérülékeny, még könnyebben rostálódnak ki környezetünkből és figyelmünkből dolgok, ügyek, emberek – sokszor épp a legsérülékenyebbek. Nekünk, akik reflektorfényben állunk, lehetőségünk, és ezért felelősségünk is a valósághoz az éleslátást választani, és közelebb hozni, kinagyítani, felhangosítani ezeket a problémákat: szeretnénk egy figyelemfelhívó fotókampánnyal is kiállni fontos ügyek mellett.

A Radnóti színészei választottak egy számukra személyesen is fontos ügyet, amit szívvel-lélekkel és arccal képviselnek, de nem váltak aktivistává. Több képünkön olyan emberek is feltűnnek, akik minden nehézség és kilátástalanság ellenére kitartóan harcolnak az adott ügyért. Kampányunkkal az ő küldetésüket is segíteni szeretnénk.”

A Radnóti Színház kiállításának kurátora Csizek Gabriella, akinek számos rangos kiállítás fűződik a nevéhez, többek között a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ állandó gyűjteményes tárlata. A kiállítás kiemelt szakmai partnere az INDA Galéria, ami közel húsz éve szervez kortárs képző- és fotóművészeti kiállításokat Király utcai lakásgalériájában és vesz részt hazai és nemzetközi művészeti vásárokon, az Eötvös10 pedig azon kívül, hogy helyet ad a tárlatnak, bekapcsolódik a szakmai beszélgetések és a tárlatvezetések lebonyolításába is.

A három VI. kerületi intézmény együttműködésében létrejött programsorozat a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg. A kiállítás a Budapest FotóFesztivál 2024 hivatalos programjának része.