Polgár Judit: Világmegváltó ötletek nem csak a zuhany alatt születnek

2024. augusztus 11.
Egy apró pillanat, egy tartalmas beszélgetés, egy sakkparti, az a bizonyos kedvenc tanár a középsuliból, vagy akár a reggeli tükörtojás is elég ahhoz, hogy elkapjon minket az ihlet. Az inspiráció nem a művészek kiváltsága: mindannyiunk életének elengedhetetlen része. Ez a belső hajtóerő folyamatosan tettekre, alkotásra sarkall, és vannak olyan emberek, akik pusztán a kisugárzásukkal motiválnak másokat. Polgár Judit minden idők egyik leginspirálóbb személyisége, aki emberek millióinak nyújt követendő példát, és nem csak a sakk vonatkozásában. De vajon Ő honnan és kitől merít ihletet?
Polgár Judit Sakkfesztivál

„Engem a szüleim, a testvéreim és a különböző helyzetek inspiráltak gyerekként – mesélia Polgár Judit. – Utóbbira példa, amikor 12 éves voltam, és minden idők egyik legragyogóbb sakkozója, Garri Kaszparov a sakkpartimat nézte. Ez önmagában hatalmas inspirációs löket volt. De az ehhez hasonló élmények akkor igazán táplálóak, ha hosszan kitartanak. Ami valóban inspirál, az először feldob, aztán energiát ad és tenni akarást vált ki.

A valódi inspiráció nem csak fellángolás.

Egy beszélgetés, egy alkalom, egy előadás, egy mondat, egy biztatás, egy jó könyv – minden lehet inspiráló, és az a jó, ha ezek ismétlődnek. A TED-előadásokból például sokat merítek, de Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletét, az Egy asszony illata (Giovanni Arpino regénye alapján készült 1992-es amerikai film) ikonikus táncjelenetét és Dalí művészetét is nagyon inspirálónak találom.”

A sakk mint inspiráció

Polgár Judit inspirálónak tartja, hogy miként tudnak a sakkon keresztül egymástól teljesen eltérő dolgok összekapcsolódni. Ezért is szervezik az idén 10 éves Polgár Judit Világsakkfesztivált a Morgan Stanley támogatásával szeptember 17. és 18. között az inspiráció téma köré. Ez a nemzeteken átívelő esemény a sakknagymesterek, pedagógusok fantáziáját ugyanúgy megmozgatja, mint a gyerekekét, a szüleikét, vagy a kiemelkedő tudományos gondolkodókét. 

Polgár Judit Világsakkfesztivál

„Inspiráló számomra, hogyan tudnak a sakkon keresztül egymástól teljesen eltérő dolgok összekapcsolódni”

A látogatók és az előadók szerint ez a fesztivál a leginspirálóbb esemény az évben, ezért térnek vissza évről évre. „A sakk összehozza az embereket az esemény két napján, ráadásul hamarosan kezdődik a sakkolimpia is. A fesztivállal megmutatjuk, hogy a sakk mindenhol jelen van: a hétköznapi életünkben, a tudományban, a művészetekben. 

Ami pedig a sakkolimpiát illeti, közel 200 országból érkeznek versenyzők és sakkrajongók erre a két hétre” – teszi hozzá a sakknagymester. A versenynapokon egyszerre közel 2000 játékos sakkozik, láthatod a legjobbakat – és a kultúrák közti kapocs a sakk. „Ez a tény, a látvány és a hozzá társuló gondolat nagyon lelkesítő és ösztönző.”

Az üzlet és a művészet is lehet inspiráló

Az izgalmas előadások, sakkpartik és filmek mellett mindig keresi az inspiráló személyeket is, így hozta össze a sakk Juditot két különleges személlyel, akik mindketten rengeteg embert inspirálnak a maguk területén. Fogarasi Norberttel, a Morgan Stanley budapesti irodájának ügyvezető igazgatójával és Labrosse Dániel francia-magyar képzőművésszel, aki szeptember 17-én a Magyar Nemzeti Galériában real time fest majd képet az idei Világsakkfesztiválon. 

polgár judit világsakkfesztivál

Fogarasi Norbert szerint az inspiráló vezető támogatja a kollégákat

„Szerintem az inspiráló vezetés nem egyetlen tényező eredménye – mondja Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának ügyvezető igazgatója, aki régóta Judit partnere a fesztivál szervezésében. – Szükségesek hozzá olyan személyiségjegyek, mint a karizma és az empátia, de olyan tanulható készségek is, mint a jó kommunikáció vagy éppen a sakkal is kiválóan fejleszthető stratégiai gondolkodás. Ezenfelül az inspiráló vezető támogatja a kollégákat, bátorítja a fejlődést és a kreativitást, valamint példát mutat etikai és szakmai szempontból.” 

A Morgan Stanley-nél több mint 3000 embernek adnak munkát, és ennyi ember irányítása és inspirálása óriási feladat. Fogarasi Norbert elmondása szerint az ő felelőssége, hogy „megteremtsem a megfelelő munkakörnyezetet, támogassam a csapatom fejlődését, és biztosítsam, hogy mindenki a legjobbat nyújtsa. Cserébe erőt meríthetek abból, ahogyan a kollégáim nap mint nap helyt állnak a globális pénzügyi világban elkötelezettségükkel és innovatív gondolkodásukkal.

A sakkban az a szép, hogy mindenkinek inspiráló lehet,

hiszen gyermekek és nagyszülők, lányok és fiúk, mozgáskorlátozottak és egészségesek egyenlő feltételek mellett versenyezhetnek benne – ez a játék valóban igazságos.”

Élőben fest Labrosse Dani

Labrosse Dániel francia-magyar képzőművész a mindennapi életből szokott inspirálódni. „Ez lehet a tükörtojás, amit épp reggelizem, és a különböző emberek, akikkel nap mint nap összefutok az utcán. A városi nyüzsgés adja a témáim inspirációs forrását, és motivál, ha az alkotásaimmal akár csak egy pillanatra is kizökkenthetem az embereket a hétköznapérzésből. Szeretném arra inspirálni őket, hogy érdeklődve és empátiával gondolkodjanak a világról, az eltérő életmódokról és kultúrákról.

polgár judit világsakkfesztivál

Labrosse Dani élőben fest sakk témában a Világsakkfesztiválon

Egy műalkotás is lehet inspiráló, de szerintem csak az, amelyiken érződik, hogy szenvedélyből, őszinte lelkesedéssel alkották – mondja a művész, aki aki szeptember 17-én a Magyar Nemzeti Galériában real time fest majd képet az idei Világsakkfesztiválon. – Úgy gondolom, hogy észre lehet venni, ha a művészt a muszáj vezérelte a munka során, mert ki kellett fizetnie valamiből a számlát, vagy tényleg foglalkoztatta a téma. 

Anyukám versenyszerűen sakkozott, és a legkedvesebb gyermekkori emlékeim között őrzöm a sakkpartijainkat.

Talán ezért jelenik meg az alkotásaimban visszatérő szimbólumként a fekete-fehér mintázat és a sakkfigurák. Az, hogy élőben fessek sakk témában a Világsakkfesztiválon, Judit ötlete volt. Ez az egyedi, kreatív performansz már önmagában inspiráló!”

Így segíthet a sakk a gyerekeket inspirálni

„Nehéz ebben az ingerekkel terhelt világban szülőként odafigyelni arra, hogy minőségi időt töltsünk el a gyerekkel – véli Polgár Judit. – A most megjelent, gyerekeknek szóló Sakkpalota könyvsorozatom különböző képességek fejlesztésére fókuszál. A könyvekből a szülők inspirációt meríthetnek a közös játékhoz, és eszköztárat kapnak, amelyet alkalmazhatnak a gyereknevelésben.

A különböző generációk tagjai a Sakkpalota mesevilágán keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Szeptember 17-én, a Világsakkfesztivál első napján a Magyar Nemzeti Galériában a szülők és a gyerekek is megismerhetik és kipróbálhatják a Sakkpalota kreatív kalandpályáit.

Célunk, hogy idén is több százezer embert inspiráljunk on- és offline. De az inspiráció a vezérfonala a fesztivál második napján az oktatási konferenciánknak, ahol bemutatjuk a világ leginnovatívabb, sakkra épülő oktatási programjait is.”

Fotó: Polgár Judit Sakk Alapítvány