10 tipp, hogy kevésbé legyen kínos a small talk

2024. április 09.
Ha nem vagy a szavak embere, és a hátad közepére sem kívánod a kellemetlen bájcsevejt a különféle rendezvényeken, ez a tíz tipp pillanatok alatt segíteni fog rajtad.
small talk bájcsevej

Bárki, akit vert már ki hideg veríték egy esküvőn vagy céges rendezvényen amiatt, mert félig vagy teljesen idegenekkel kellett az éves csapadékátlagról „beszélgetni”, tudja, hogy a csevegés nem is olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

Idegenekkel beszélgetni kínos, mesterkélt és enyhén fájdalmas.

De van benne művészet, amit el is lehet sajátítani. „Az aranyszabály az, hogy nem kell briliánsnak lenni, csak kedvesnek – mondja Bernardo J. Carducci, Ph.D., az Indiana Egyetem szégyenlősséget kutató intézetének igazgatója. – Ha egyszerű, akár nyilvánvaló megjegyzésekkel kezdünk, az megkönnyíti mások számára a dolgot.”

Jöjjenek a stílusos és elegáns társalgás titkai, hogy a következő rendezvényen már ne kelljen kínosan feszengened.

1. Érkezz felkészülten

Ha van néhány kérdés a tarsolyodban, akkor mindig lesz valami érdekes, amit menet közben megoszthatsz. Találj ki két-három dolgot, amiről beszélgethetsz, arra az esetre, ha leülne a társalgás.

Jegyezz meg a házigazdáról és más vendégekről dolgokat, például hogy szenvedélyesen szeret síelni vagy hogy mindkettőtöket érdeklik a némafilmek, és használd ezeket az információkat. Gondold végig, hogy mit kérdezhetnél, amitől a másik elemében érezheti magát, és szívesen beszél – te addig is hallgathatsz.

2. Csípj el témákat a hírekből

Hogy a beszélgetések időszerűek és élénkek maradjanak, Carducci azt javasolja, hogy fusd át az újságok címlapjait, valamint a film- és könyvkritikákat. „Én a közszolgálati rádiót is sokat hallgatom” – teszi hozzá.

Végül is, mi más is lehet igazi small talk, mint az aktuális eseményekről és felszínes témákról való beszélgetés? (Talán magától értetődő, de próbáld meg elkerülni az olyan vitás témákat, mint a politika és a vallás, mert ezek gyorsan kellemetlen pillanatokhoz vezethetnek.)

3. Koncentrálj a nevek megjegyzésére

Amikor a saját nevedet mondod, tedd tisztán és érthetően (Fotó: Canva)

Amikor a saját nevedet mondod, tedd tisztán és érthetően (Fotó: Canva)

Nem számít, ha tudod, hogyan kell csevegni, ha nem emlékszel az emberek nevére – különösen, ha már kétszer (vagy többször) is bemutattak valakit. Lassíts a bemutatkozások tempóján, hogy az agyad könnyebben feldolgozza az információkat, és mindig ismételj meg egyszer-kétszer egy nevet, miután hallottad.

Ha valakinek nehezen kiejthető neve van, szánj időt a megtanulására. Ne hagyd annyiban, kérj elnézést, és hogy hadd próbáld meg még egyszer. Hasonlóképpen, ha valaki motyog, kérd meg, hogy ismételje meg a nevét. Amikor pedig a sajátodat mondod, tedd tisztán és érthetően.

Ha elfelejtetted, hogy hogy hívnak valakit, diszkréten kérj segítséget egy harmadik féltől, vagy próbáld elcsípni a beszélgetés során. Ha egyik sem sikerül, mondd el az igazat. A legfontosabb, hogy ne ess pánikba, és ne érezd magad rosszul. Csak mondd azt, hogy „El sem hiszem, egyszerűen kiment a fejemből.” Ez annyira normális, átlagos emberi dolog, hogy a legtöbben meg fogják érteni.

4. Ossz meg te is részleteket magadról

Kezdd a beszélgetést azzal, hogy adj a másik félnek valamit, amivel dolgozhat – tehát ne spórolj a részletekkel. Ha például megkérdezik, hogy mivel foglalkozol, ne egyszavas választ adj, és ne kényszerítsd a másikat arra, hogy további kérdéseket feltéve barkochbázzon.

Díszítsd fel a válaszodat. Mondd, hogy „könyvelő vagyok, de nem trükközöm a számokkal”. Ha valaki megkérdezi, hogy hol nyaraltál, mondd azt, hogy „Idén Olaszországban voltunk a gyerekekkel”. Ebből máris tudják, hogy vannak gyerekeid és hol jártál – ezek mind jó beszédtémák.

5. Hallgass többet, mint amennyit beszélsz

Az emberek szeretnek magukról beszélni, ezért légy jó hallgatóság. Ez azt jelenti, hogy jó kérdésekkel kell előrukkolni, például hogy mi a kedvenc hobbijuk vagy a kedvenc úti céljuk. Megkérdezheted, hogy láttak-e már egy bizonyos kiállítást, filmet vagy színdarabot, de nem kell ennyire specifikusnak sem lenned.

Elég annyi is, hogy „mi újság?” vagy „mik a fejlemények?”. A kérdések lehetnek teljesen felszínesek is – kezdetben. Kezdésnek jó, ha megdicséred a másik ékszereit vagy cipőjét. Ezek gyakran többet mondanak az emberről, szóval megkérdezheted, hogy mit jelent a számára az az antik fülbevaló vagy az az érdekes bross. Ez sok más témát is megnyit.

6. Nehézség esetén beszélj a környezetről

Ha semmi nem jut az eszedbe, akkor beszélj a környezetről – dekorról, ételről –, ez mindig bejön (Fotó: Canva)

Ha semmi nem jut az eszedbe, akkor beszélj a környezetről – dekorról, ételről –, ez mindig bejön (Fotó: Canva)

 

Úgy hangzik, mint egy kibúvó, de működik. „Ha megjegyzést teszel a jó zenére, az érdekes virágdekorra vagy arra, hogy milyen sokféle étel van, és a másik személy ezzel egyetért, az azt jelenti, hogy hajlandó beszélgetni veled” – mondja Carducci. Ha végképp nincs ötleted, akkor vesd be a klasszikus kérdést, hogy honnan ismeri a házigazdát vagy mi szél hozta a rendezvényre. Az erre kapott válaszból pedig már tudsz továbblépni.

7. Ne félj a csendtől

Ne ess pánikba, ha a beszélgetés szünetel. „A csendek nem olyan hosszúak, mint ahogyan azt érzed – mondja Carducci. – Ne feledd, hogy ha mondasz valamit, a másiknak is szüksége lehet időre, hogy feldolgozza a hallottakat. Gondolj a csendre úgy, mint egy átmeneti időszakra.”

Ha úgy érzed, hogy a másik fél nagyon szeretne elmenekülni, engedd neki, hogy ezt tegye. Ellenkező esetben a fenti taktikák valamelyikének alkalmazásával tereld új irányba a beszélgetést. „Dobj be valami új témát, és ne aggódj” – javasolja Carducci.

8. Légy a bemutatások királya

Az ügyes társalgók igazi ismertetőjegye, hogy könnyedén be tudnak mutatni egymásnak embereket. A nevek bejelentése mellett dobj be egy-egy információt minden egyes személyről, vagy egy közös érdeklődési kört, megkönnyítve ezzel a beszélgetést.

Próbálj ki valami olyasmit, mint: „Kati, ő itt Janka. Janka és a férje most költöztek ide Győrből. Jankát érdekli a festészet, ő maga is művész. Janka, ő Kati. Kati a múzeum kommunikációs bérszámfejtője.”

A dolgok akkor válnak bonyolulttá, ha elfelejted egyikük nevét. Ilyenkor mutasd be az egyik személyt, és gesztikulálj a másiknak. Az általában megérzi, és önként elárulja a nevét. Ügyesen kibújhatsz a felelősség alól úgy is, ha elmondod annak a személynek a nevét, akit ismersz, majd átadod neki a szót.

9. Ismerd fel mások személyiségét

Minden csapatnyi kedves emberre, akivel az összejöveteleken megismerkedsz, jut egy kemény dió. Az egyik ilyen típus az a személy, aki már többször találkozott veled, de úgy viselkedik, mintha még soha életében nem látott volna. Ha nem szeretsz játszadozni, valld be rögtön, hogy már találkoztatok. Mondd ezt: „Lehet, hogy nem emlékszel, de én igen, hogy két évvel ezelőtt már találkoztunk egy kerti partin Robiéknál.”

A másik kellemetlen típus az, aki behatol a személyes teredbe. Ilyenkor ne mondj semmit, csak húzódj hátrébb. Ha a falhoz szorít, kerüld ki, vagy tartsd ki azt a kezedet, amelyikben a poharadat tartod, így azonnal kartávolságra kerülsz. 

A harmadik típus pedig az, aki nem hagyja abba a magáról való beszélést, közben pedig egyetlen kérdést sem tesz fel rólad. „Ha valaki ennyire énközpontú, lépj ki méltóságteljesen a beszélgetésből” – mondja Carducci.

10. Emlékezz a varázsszavakra

Ne távozz anélkül, hogy valami kedveset mondanál a beszélgetésről a partnerednek. Például: „Nagyon jó volt Londonról beszélgetni. Alig várom, hogy halljak a milánói utadról, miután visszajöttél!”

Szélsőséges helyzetekre egyezzetek meg a pároddal vagy barátoddal „vészszavakat”, hogy tudathasd velük, ha segítségre van szükséged, hogy kiszállj egy beszélgetésből. Az is jó módszer, ha felkérsz valakit a közeledben állók közül (ideális esetben a házastársadat, barátnődet), hogy rázzatok egyet – feltéve persze, hogy van zene és mások is táncolnak.

Forrás: Real Simple Fotó: Canva