Kramer kontra Kramer és Mamma Mia! – ezek Meryl Streep legjobb filmjei

2024. augusztus 17.
Szinte hihetetlen, hogy Hollywood egyik legkedveltebb színésznője, Meryl Streep – születési nevén Mary Louise Streep – 1977 óta tartó és azóta is felfelé ívelő karrierje során több mint 45 filmben szerepelt, huszonötször jelölték Golden Globe- és tizenhétszer Oscar-díjra - előbbiből nyolcat, utóbbiból pedig hármat tudhat magáénak.
meryl streep film mamma mia
  • Meryl Streep színészi karrierje 1977-ben kezdődött.
  • Azóta már több mint 45 filmben szerepelt – a Mamma Mia! volt ezek között a legnagyobb kasszasiker.
  • Összegyűjtöttük Meryl Streep legjobb filmjeit.

Meryl Streep 1949. június 22-én született. Anyjának, Mary Wolfnak angol és német, apjának, Harry Streepnek ír felmenői vannak. A Vassar Főiskolán végzett, de nem hagyta abba a tanulást: 1975-ben elvégezte a Yale dráma szakát. Az egyetem után New Yorkban próbált szerencsét, ugyanis azért utazott a nagy almába, hogy elkezdjen színházban dolgozni. Filmes karrierje az 1977-es Júlia című filmmel kezdődött, de az A szarvasvadász című 1978-as film hozta meg számára az áttörést, az alakításáért Oscar-díjra is jelölték.

Első Oscar-díját az 1979-es Kramer kontra Kramer című filmért kapta, majd az 1982-es Sophie választása című drámában nyújtott alakításáért is elnyerte az aranyszobrocskát. Ezután több nagy sikerű filmben is szerepelt, de a legnagyobb bevételt hozó alakítása kétségkívül A Mamma Mia! Donnájának szerepe volt.

Meryl Streep és a lányát alakító Amanda Seyfried a Mamma Mia! premierjén 2008-ban

Meryl Streep 2009-ben harmadik helyezést ért el a Hollywood Reporter Hollywood legjobban fizetett színésznőinek listáján. Két évvel később ismét Oscarra jelölték A Vaslady című filmben játszott főszerepért, amelyben az Egyesült Királyság első női miniszterelnökét, Margaret Thatchert alakítja. És még két fun fact: a színésznő demokrata nézeteket vall és 168 centiméter magas.

Egy igazi kaméleon, hiszen ikonikusan alakít drámai és zsigeri komikus szerepeket is. Még a leggonoszabb szerepeiben is szerethető, bárhol és bármikor képes megmutatni sebezhetőségét. Ő az a sztár, akire nem tudsz nemet mondani, amikor meglátod a képernyőn. Összegyűjtöttük Meryl Streep kihagyhatatlan filmjeit.

Meryl Streep legjobb filmjei:

1. A szarvasvadász

A szarvasvadász 1978-as megjelenésekor az amerikai katonák még mindig Vietnámban harcoltak – ekkor készült el ez a visszatérő veteránokról (Robert De Niro, John Savage, Christopher Walken) szóló film. Streep első Oscar-jelölését azért kapta, mert eljátszotta Lindát, egy olyan férfi (Walken) barátnőjét, aki sokat sérült lelkileg a háborús élményei miatt.

2. Kramer kontra Kramer

Robert Benton Oscar-díjas adaptációt rendezett Avery Corman regényéből. Egy este Joanna Kramer (Meryl Streep) kisétál karriermániás férje, Ted (Dustin Hoffman) életéből és otthagyja őt a közös gyerekükkel együtt, mert elege van a háziasszonyszerepből, és szeretné megvalósítani önmagát. A gyerekkel járó összes feladat az apára szakad, akinek nemcsak a kisfiát kell nevelnie, hanem az állását is meg kell tartania. Az 1979-ben készült Kramer kontra Kramer éppen abban az időszakban került vászonra, amikor az Egyesült Államokban emelkedni kezdett a csonka családok száma.

3. Sophie választása

Ismét egy Oscar-díj, méghozzá William Styron regényének adaptációjából. Stingo, az amerikai író Brooklynban megismerkedik két lengyel bevándorlóval, Sophie-val és Nathannal. Sophie túlélte a holokausztot, két gyermekét viszont elveszítette. Képtelen beszélni a traumáiról és a múltjáról, bűntudata viszont választás elé állítja.

4. Mamma Mia!

A független Donna egyedül nevelte fel lányát, Sophie-t egy görög szigeten, ahol egy szállodát is üzemeltet. Csakhogy Sophie éppen férjhez készül menni és titokban meghívott három férfit az esküvőjére: mindhárman szinte egy időben váltak anyja életének fontos szereplőjévé és most, hogy valakinek oltárhoz kéne kísérnie őt, szeretné kideríteni, hogy melyikük is az apja.

5. A Vaslady

Meryl Streep ezután a film után tehette fel a polcára a harmadik Oscar-díját, méghozzá a másodikat a legjobb női főszereplő kategóriában. Margaret Thatcher úgy dönt, megszabadul elhunyt férje ruháitól, de miközben válogatja őket, előtörnek az emlékei. 1959-ben jutott be az alsóházba a  konzervatívok jelöltjeként. Tizenegy évvel később oktatásért és tudományért felelős miniszter lett, 1975-ben pedig ő lett a Konzervatív Párt vezetője – ekkoriban kezdik Vasladynek hívni. Néhány éven belül pedig ő lett Nagy-Britannia első női miniszterelnöke.

Fotó: Getty Images